Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Τα πολυτιμότερα εμπορικά σήματα

Ο κλαδος τεχνολογίας έχει για άλλη μία φορά κυρίαρχη θέση στη λίστα του Forbes με τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα (brands) στον πλανήτη. Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν δύο τεχνολογικοί κολοσσοί, ενώ συνολικά το 30% των πρώτων 50 εταιρειών ανήκουν στο συγκεκριμένο κλάδο. Αξιοσημείωτη είναι όμως και η κυριαρχία των αμερικανικών επιχειρήσεων, που καταλαμβάνουν εννέα από τις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας.
Επικεφαλής είναι η Apple, η οποία αποδεικνύει ότι προβλήματα, όπως αυτά στην κεραία λήψης του iPhone 4, μπορούν να δημιουργήσουν αναστάτωση, όχι όμως και να πλήξουν την αξία ενός ισχυρού εμπορικού σήματος. Το brand της Apple αποτιμήθηκε από τους αναλυτές τoυ Forbes στα 57,4 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθεί αυτό της Microsoft με την αξία του να ανέρχεται στα 56,6 δισ. δολάρια.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το εμπορικό σήμα της Coca Cola, με αξία 55,4 δισ. δολαρίων, «σπάει» τον τεχνολογικό κλοιό για να ακολουθήσουν ωστόσο η μεγαλύτερη κατασκευάστρια υπολογιστών mainframe στον κόσμο, IBM και ο διαδικτυακός κολοσσός Google τα brands των οποίων αποτιμώνται στα 43 δισ. και 39,7 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Η επέλαση των αμερικανικών εταιρειών συνεχίζεται με τα σήματα των McDonald's (35,9 δισ. δολάρια), General Electric (33,7 δισ. δολ.), Marlboro (29,1 δισ. δολ.) και Intel (28,6 δισ. δολ.), ενώ την Ευρώπη στην πρώτη δεκάδα εκπροσωπεί η φινλανδική Nokia
Η αξία του εμπορικού σήματος της μεγαλύτερης κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ανέρχεται στα 27,4 δισ. δολάρια. Αλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, που βρίσκονται σε πολύ καλές θέσεις, είναι ο βρετανικός κολοσσός κινητής τηλεφωνίας Vodafone (13η), οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες BMV (16η) και Mercedes (19η), αλλά και ο γαλλικός οίκος πολυτελών αγαθών Louis Vuitton (18η).
Εκπληξη θεωρείται, εν τω μεταξύ, η επίδοση της Toyota Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, αν και έχει προβεί σε ανάκληση εκατομμυρίων οχημάτων τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθεί να διαθέτει το 11ο πιο πολύτιμο brand στον κόσμο.
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στη λίστα εκπροσωπείται από τέσσερα brands ένας κλάδος, που έχει αντιμετωπίσει ισχυρούς κλυδωνισμούς, αλλά και έχει δεχθεί οξεία κριτική - αυτός των τραπεζών. Στη λίστα του Forbes φιγουράρουν οι HSBC (35η θέση), JP Morgan (42η), Bank of America (44η) και Goldman Sachs (45η).
Enhanced by Zemanta

Ιούλιος ο καλύτερος μήνας στη Wall Street

Οριακή πτώση της τάξεως του 0,01% σημείωσε ο Dow Jones που έκλεισε στις 10.465,94 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,22 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, εξάλλου, κατέγραψε άνοδο 3,01 μονάδων (+0,13%) και έκλεισε στις 2.254,70 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,07 μονάδων (+0,01%) κλείνοντας στις 1.101,60 μονάδες.

Η εμπιστοσύνη πάντως στην χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως επιστρέφει καθώς Ο Ιούλιος αναδείχθηκε ο καλύτερος μήνας σε διάστημα ενός έτους.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η Κομισιόν θα ερευνήσει τη συγχώνευση Aegean και Olympic Air

Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines με βάση τον κοινοτικό κανονισμό για τις συγκεντρώσεις της ΕΕ ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αρχική έρευνα της Επιτροπής στην αγορά, αναφέρει η ανακοίνωση, έδειξε ότι «η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, ιδίως εξαιτίας του ότι η νέα επιχείρηση που θα προκύψει θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, αν όχι το μονοπώλιο σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο επιχειρήσεις».

Επιπλέον, η Επιτροπή διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της πράξης αυτής με τον κανονισμό συγκεντρώσεων όσον αφορά την υποχρεωτική παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε διαδρομές στην Ελλάδα και την παροχή υπηρεσιών εδάφους στην Ελλάδα.

Πάντως, η απόφαση για την έναρξη σε βάθος έρευνας δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Επιτροπή έχει πλέον προθεσμία 90 εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου 2010, προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση ως προς το εάν η συγκέντρωση θα εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα αυτού.

Σχετικά με το ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι «η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν μια ανταγωνιστική επιλογή αεροπορικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, όσον αφορά τόσο τους ναύλους όσο και τις διαδρομές, ιδίως σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας».
Enhanced by Zemanta

Μείωση 7,3% σημείωσε ο δείκτης όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο



Μείωση 7,3% σημείωσε ο δείκτης όγκου των πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Μάιο εφέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2009, έναντι μείωσης 14,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η εξέλιξη αυτή προήλθε από τις μειώσεις του όγκου των πωλήσεων, στα είδη ένδυσης- υπόδησης κατά 19,6%, στα πολυκαταστήματα κατά 14,8%, στα καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων κατά 14,6%, στα έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό κατά 10,4%, στα φαρμακευτικά- καλλυντικά κατά 7,8%, στα βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη κατά 5,9%, στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 3,9% και στα τρόφιμα- ποτά- καπνό κατά 2,5%.Εξάλλου, ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές) στο λιανικό εμπόριο της χώρας σημείωσε τον Μάιο εφέτος μείωση 1,2%, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2009, έναντι μείωσης 13,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Απώλειες στη Wall Street

Πτωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, εν αναμονή της αυριανής ανακοίνωσης των δεικτών για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,29% και έκλεισε στις 10.467,16 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπειτα από πτώση κατά 0,57 τερμάτισε στις 2.251,69 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έπεσε στις 1.101,53 μονάδες (-0,42%).
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η ισχυρή απόδοση των Εταιρειών Οικιακής Ψυχαγωγίας και Οικιακών Συσκευών αντιστάθμισμα στην μείωση κερδών της Κινητής Τηλεφωνίας

Η LG Electronics ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα
για το δεύτερο τρίμηνο  του 2010
Η LG Electronics, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο των ηλεκτρονικών προϊόντων και της τεχνολογίας, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2010, που δεν έχουν υποβληθεί σε λογιστικό έλεγχο (unaudited earnings results) βάσει Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS). Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, τα έσοδα παρουσίασαν αύξηση στις περισσότερες επιχειρηματικές μονάδες σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Η ισχυρή απόδοση των Εταιρειών Οικιακής Ψυχαγωγίας και Οικιακών Συσκευών, λειτούργησε αντισταθμιστικά στη μείωση των κερδών στον τομέα Κινητής Τηλεφωνίας της LG.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η LG κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 14,4 τρισεκατομμυρίων KRW (12,4 δισεκατομμυρίων USD) και λειτουργικά κέρδη ύψους 126 δισεκατομμυρίων KRW (108 εκατομμυρίων USD), με πτώση των πωλήσεων κατά 0,7% (αύξηση 10% σε USD) και των καθαρών κερδών κατά 33% (μείωση 26% σε USD), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (ΥοΥ).
Επιχειρησιακές  αποδόσεις σε παγκόσμιο  επίπεδο ανά εταιρεία
Τα έσοδα της Home Entertainment Company (Οικιακή Ψυχαγωγία) της LG, αυξήθηκαν κατά 4% από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 19% ΥοΥ, καθώς η ζήτηση για τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη παρουσίασε σημαντική άνοδο, οδηγώντας σε πωλήσεις ύψους 5,4 τρις KRW (4,6 δις USD) και λειτουργικό κέρδος 28 δις KRW (24 εκατομμυρίων USD). Η διάθεση τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη σημείωσε άλμα κατά 47%, φτάνοντας τις 6,3 εκατομμύρια μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Η εταιρεία προβλέπει ότι η ισχυρή ζήτηση, η επέκταση της γκάμας προϊόντων υψηλής ποιότητας και η παρουσίαση νέων τηλεοράσεων τεχνολογίας LED, θα εξακολουθήσει να ωθεί υψηλότερα τα κέρδη της LG Home Entertainment Company και στο τρίτο τρίμηνο του 2010.
Η Mobile Communications Company (Κινητή Τηλεφωνία) της LG εμφάνισε πωλήσεις 30,6 εκ. μονάδων (συσκευών) σε αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 13% QoQ και 2% ΥοΥ, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές και της εισαγωγής νέων «έξυπνων» τηλεφωνικών συσκευών, όπως τα Ally και Optimus Q. Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 5,8% QoQ, αλλά σημείωσαν πτώση 29,5% YoY, και το περιθώριο λειτουργικού κέρδους για τις φορητές συσκευές κατέγραψε απώλεια YoY, κυρίως λόγω των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου διανομής στις αναδυόμενες αγορές για μελλοντική ανάπτυξη.
Η Home Appliance Company (Οικιακές Συσκευές) επέδειξε σταθερά θετικές επιδόσεις με αύξηση 16,5 ΥοΥ (29% σε βάση USD), με πωλήσεις ύψους 2,7 τρις KRW (2,3 δις USD) και λειτουργικό κέρδος 185 δις KRW (159 εκατομμυρίων USD). Ειδικότερα, η επέκταση των πωλήσεων με πρωτοπορία στις αγορές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας, της Μ. Ανατολής και της Αφρικής και η αύξηση της ζήτησης σε αναπτυσσόμενες αγορές, οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων κατά 30% YoY στις αγορές του εξωτερικού. H Home Appliance Company στοχεύει στη συνέχιση της ισχυρής της απόδοσης, με την παρουσίαση νέων προϊόντων, όπως το πλυντήριο 6 Motion Front Loading (εμπρόσθιας φόρτωσης) με τεχνολογία Direct Drive και Γραμμικό Συμπιεστή, ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στους κλάδους υγείας και OEM.
Η Air Conditioning Company (Κλιματισμός) της LG, κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 0,3% (αύξηση 11% σε USD) ΥοΥ, φτάνοντας τα 1,6 τρις KRW (1,4 δις USD), ενώ το λειτουργικό κέρδος ανήλθε στα 59 δις KRW (51 εκατομμύρια USD). Η εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της παγκοσμίως, παρουσιάζοντας νέα προϊόντα με υψηλή ενεργειακή απόδοση, και την αύξηση των επενδύσεων στις ηλιακές κυψέλες και το φωτισμό LED, ως κεντρικούς άξονες για τη μελλοντική της ανάπτυξη.
Η Business Solutions Company (Επαγγελματικές Λύσεις) κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 14,7% ΥοΥ, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 1,2 τρις KRW (1 δις USD), κυρίως χάρη στην αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως για Monitor TVs και οθόνες Η/Υ με τεχνολογία LED. Η Business Solutions Company θα συνεχίσει την αναζήτηση νέων ευκαιριών, με στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον κλάδο του εμπορίου και του αυτοκινήτου, παρουσιάζοντας νέες ολοκληρωμένες λύσεις και εδραιώνοντας επιτυχημένες συνεργασίες.
Το καθαρό κέρδος του 2ου τριμήνου του 2010 παρουσίασε αύξηση κατά 27% QoQ, φτάνοντας στα 856 δις KRW (736 εκατομμύρια USD), που οφείλεται σε κυλιόμενο κέρδος ύψους 815 δις KRW, το οποίο προέκυψε από τη διακοπή λειτουργιών και τον αποκλεισμό συμμετοχής της LG Innotek στα ενοποιημένα αποτελέσματα της LG. Η LG Innotek αποκλείσθηκε από τα στοιχεία αυτά, λόγω της πτώσης της συμμετοχής της LG Electronics κάτω από το 50% τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της έκδοσης μετοχών από την LG Innotek, που προήλθε από τη μετατροπή μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων και ομολόγων με δικαιώματα προαίρεσης.
Η LG υιοθέτησε  τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS) το 2010, με στόχο την ενοποίηση των παγκοσμίων λογιστικών προτύπων της και των προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς. Οι 94 θυγατρικές εταιρείες, στις οποίες η LG κατέχει ποσοστό πάνω από το 50% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ενοποιήθηκαν βάσει των IFRS.
Η LG Electronics, αναμένει ήπια ανάπτυξη το 3ο τρίμηνο του 2010, λόγω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. H LG θα συνεχίσει να παρουσιάζει νέα προϊόντα σε βασικές κατηγορίες, όπως τα smart phones, ενώ θα επενδύει εντατικά σε Έρευνα και Ανάπτυξη,  στο marketing και στην ανάπτυξη προϊόντων κορυφαίας ποιότητας, με στόχο τη διασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας στις αντίστοιχες κατηγορίες.
Σημείωση: Τα ποσά σε Κορεάτικα Γουόν (KRW) μετατρέπονται σε Δολάρια Η.Π.Α. (USD) κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο. Η αντιστοιχία γουόν – δολαρίου ήταν 1,163 KRW ανά δολάριο Η.Π.Α. το 2ο τρίμηνο του 2010 και 1,291 KRW ανά δολάριο Η.Π.Α. το 2ο τρίμηνο του 2009
Enhanced by Zemanta

Με κέρδη 1,21% έκλεισε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη


Θετικό κλίμα επικράτησε και την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς.

Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,21% στις 1.708,38 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 130,15 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, η αγορά ανήλθε μέχρι τις 1.726 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,77% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης κέρδη 1,88%.

Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,78%.

Συνολικά, 166 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 πτωτικά και 39 παρέμειναν σταθερές.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν και στις διεθνείς αγορές.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 σημειώνει άνοδο 0,58%, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax κερδίζει 0,35% και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC-40 καταγράφει κέρδη 0,73%.

Στη Γουόλ Στριτ, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,40%, ο Standard & Poor's 500 κατά 0,33% και ο Nasdaq κατά 0,09%.

Ο σύγχρονος Σωκράτης (Κόκκαλης) δεν «πίνει» κώνειο


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Ο σύγχρονος Σωκράτης (Κόκκαλης) δεν «πίνει» κώνειο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Αντίθετα, εισπράττει εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα με σκανδαλώδεις απ' ευθείας αναθέσεις... τεχνικής υποστήριξης των συστημάτων που η εταιρεία του Intralot πούλησε -πανάκριβα- στον ΟΠΑΠ.

Χθες, το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ αποφάσισε τους όρους της νέας ανάθεσης στην Intralot σε συνεδρίαση που έγινε εκτάκτως, ενώ η νέα σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η Intralot, που πάσχιζε για σύμβαση 2 συν 1 χρόνων, τελικά θα συνάψει με τον καλύτερο πελάτη της συμφωνία για 1 συν 1 χρόνο, ενώ οσονούπω από τον ΟΠΑΠ θα ξανασερβίρουν τη μόνιμη επωδό πως ο Οργανισμός θα ξανακάνει διαγωνισμό για να βρει τεχνολογικό εταίρο... με όρους διαφάνειας.

Λεόντειο ποσοστό

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διετής σύμβαση θα κοστίσει στον ΟΠΑΠ 200 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), καθώς μ' αυτήν κοστολογούνται πλουσιοπάροχα οι υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για το Στοίχημα (57 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς τον ΦΠΑ), ενώ με λεόντειο ποσοστό (8%) επί των ετήσιων εσόδων των 9.800 τερματικών αυτόματης χρήσης (ΤΑΧ) θα αποζημιώνεται η Intralot για τη συντήρηση και υποστήριξή τους. Το μετριοπαθέστερο, ίσως και δυσμενές, σενάριο εκτιμά πως τα τερματικά αυτά δεν μπορεί να έχουν έσοδα κάτω των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό προσδίδει αυτομάτως στην αγαπημένη του ΟΠΑΠ 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πάντως τη Δευτέρα, έπειτα από δημοσιεύματα που προηγήθηκαν, από την «Κ.Ε.» και άλλα μέσα, μεταξύ της διοίκησης του ΟΠΑΠ και της κυβέρνησης έλαβαν χώρα εντατικές διαβουλεύσεις κάτω από την επωδό του Μαξίμου ότι «μας κράζουν», «κάντε μια πιο "σεμνή" σύμβαση». Ετσι τα πιο απλόχερα και συμφωνημένα με την Intralot μαζεύτηκαν κατά ένα χρόνο, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Ι. Σπανουδάκης, που εφέρετο να εγείρει προσκόμματα, τελικά εισηγήθηκε ακόμη μια χρυσή σύμβαση.

Διαμαρτύρονται

Ο κ. Σπανουδάκης φαίνεται ότι έχει αναλάβει και ρόλο κατευναστικό έναντι ξένων οίκων που διαμαρτύρονται για το μονοπώλιο της Intralot με τον ΟΠΑΠ, γι' αυτό και θα ανακοινώσει διαγωνισμό το φθινόπωρο!

Ελπίζουμε να μην παραλείψει να γνωστοποιήσει τα πλήρη μεγέθη της νέας συμφωνίας, καθώς και τα απολογιστικά για τη μαμούθ σύμβαση του 2007, την οποία ζητούν επί ματαίω στο Κοινοβούλιο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ας ξαποστάσει λίγο από τη μάχη με τα συμφέροντα, άλλως κινδυνεύει και αυτός με την «κόπωση» που έπαθε ο προκάτοχός του Κ. Καραμανλής... *
enet.gr

Έριξαν την Wall τα μακροοικονομικά στοιχεία


Η απροσδόκητη πτώση στις πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών (ψυγεία, αυτοκίνητα κλπ) και οι εκτιμήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας κατά τις οποίες ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας υποχώρησε σε ορισμένες πολιτείες, έριξαν τους δείκτς στην Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,38%, λίγο κάτω από τις 10.500 μονάδες, ενώ οι απώλειες ήταν σχεδόν διπλάσιες στον S&P 500 και πάνω από 1% στον Nasdaq.

Νωρίτερα στην Ευρώπη, με κέρδη τερμάτισε το Παρίσι, αλλά Φρανκφούρτη και Λονδίνο έχασαν 0,46% και 0,86% αντιστοίχως.

Ελαφρά υποχώρηση στα 1,2990 δολάρια για το ευρώ και πτώση 0,7%, στα 76,80 δολάρια ανά βαρέλι για το πετρέλαιο.

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΣΕΒ: Εκβιαστές οι ιδιοκτήτες φορτηγών

Με σκληρές εκφράσεις καταφέρεται κατά των ιδιοκτητών φορτηγών ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, αποκαλώντας τους εκβιαστές.

"Μια κλειστή, ολιγάριθμη συντεχνία χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες τα προνόμια που τους παρείχε το πελατειακό κράτος, ως μέσο εκβιασμού του κοινωνικού συνόλου, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής και ιδιοτέλειας, ενάντια στις επιτακτικές ανάγκες και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας", ανέφερε.

"Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τους εκβιαστές της με τη δέουσα αποφασιστικότητα, στέλνοντας ταυτόχρονα σε όλα τα κλειστά συμφέροντα, το μήνυμα ότι ματαιοπονούν αντιμαχόμενα το μέλλον", πρόσθεσε.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε πως: "Ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Και έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση των τιμών σε όλη την οικονομία. Η Ελλάδα έπρεπε να είχε προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα των οδικών μεταφορών εδώ και χρόνια, αντί να αποτελεί μια αναχρονιστική εξαίρεση".

H τρόικα

Επιτάχυνση της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και κατάρτιση νομοσχεδίου - «οδηγό» για τα συναρμόδια υπουργεία που έχουν στους τομείς ευθύνης τους τέτοια επαγγέλματα ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και την Λ. Κατσέλη.

Οι συζητήσεις που είχαν, επικεντρώθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο και στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Στελέχη από το υπουργείο Οικονομίας ανέφεραν πως οι συζητήσεις έγιναν σε ευρύτερο, πολιτικό επίπεδο σχετικά με την εφαρμογή του μνημονίου και την πορεία της οικονομίας.

Εξαγορά μονάδας υδρογόνου στην Κορέα από την Air Liquide

H Air Liquide στην Κορέα ολοκλήρωσε την εξαγορά της H-Plus SGS, Ltd., μίας ιδιωτικής εταιρίας προμήθειας μονοξειδίου του άνθρακα και υδρογόνου μέσω σωληνώσεων. Η Air Liquide στην Κορέα έχει αποκτήσει ήδη τις απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις για αυτήν την μονάδα, η οποία διαθέτει συνολική δυναμικότητα 60.000mυδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα ανά ώρα.
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Η Air Liquide στην Κορέα λειτουργεί ήδη δυο μονάδες στη Yeosu, οι οποίες παρέχουν υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα στη βιομηχανία των πετροχημικών. Με την εξαγορά αυτή, προστίθεται μία τρίτη μονάδα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Air Liquide της Κορέας να εξυπηρετεί καλύτερα τους υπάρχοντες πελάτες, καθώς η λειτουργία της πλέον παρουσιάζεται ενισχυμένη περισσότερο από 30%, καθώς επίσης και να ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση σε αυτήν την περιοχή. 
Πριν από δεκαπέντε χρόνια η Air Liquide ήταν η πρώτη εταιρεία στην χώρα, η οποία παρουσίασε μια πρόταση για μονοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο στις μεγάλες βιομηχανίες (και συγκεκριμένα στον τομέα των χημικών ουσιών & της διύλισης). Από τότε επεκτάθηκε, και μετατράπηκε σε έναν σπουδαίο «παίκτη» στην αγορά της Κορέας σε σχέση με τα βιομηχανικά και τα ιατρικά αέρια. 
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Η οικονομία της Νότιας Κορέας, με κινητήριο μοχλό την εξαγωγική δραστηριότητα, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο προηγμένες οικονομίες στον κόσμο, ενώ συνιστά τον όγδοο μεγαλύτερο εξαγωγέα. Αυτή η επιτυχία στα βιομηχανικά προϊόντα εξυψώνει την ζήτηση στα βιομηχανικά αέρια σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως για παράδειγμα αυτών του χάλυβα, των χημικών ουσιών, των αυτοκινήτων, των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και των προηγμένων τεχνολογιών. 

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά ο Κόκκαλης μένει...


Οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά ο Κόκκαλης μένει... Ο ΟΠΑΠ θα επεκτείνει τη σύμβασή του με την Intralot, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα του δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει νέα προϊόντα, καθώς απελευθερώνεται η αγορά τυχερών παιχνιδιών, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε την Τετάρτη στέλεχος του Οργανισμού στο Reuters.

Η Intralot είναι υπεύθυνη για την συντήρηση του εξοπλισμού του ΟΠΑΠ, αλλά το συμβόλαιό της λήγει στις 31 Ιουλίου.

«Η παράταση είναι μονόδρομος», φέρεται να είπε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΠΑΠ. «Όλη η ιστορία είναι για μια παράταση της σύμβασης για 1 συν 1 ή 2 συν 1 έτη», συμπλήρωσε.

Το 2007, ο ΟΠΑΠ υπέγραψε σύμβαση 96,5 εκατ. ευρώ με την Intralot για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του λογισμικού του και την εγκατάσταση περίπου 29.400 τερματικών στα πρακτορεία.

Κατέβαλε επίσης 78,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την ιδιοκτησία του εξοπλισμού.

Το επιπλέον κόστος υπηρεσιών συντήρησης είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.

Αναλυτές λένε ότι η ανανέωση της συμφωνίας είναι μια καλή κίνηση για τον ΟΠΑΠ, δεδομένου του υψηλού κόστους που ενέχει η μετάβαση σε άλλο πάροχο για την συντήρηση του τεχνολογικού του εξοπλισμού μόλις τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισής του.

Το στέλεχος του ΟΠΑΠ είπε ότι η εταιρία θέλει να ανανεώσει τη σύμβαση με κόστος κάτω των 45 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ΔΣ της εταιρίας αναμένεται να επικυρώσει την νέα συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας (πιθανότατα την Πέμπτη).

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Δεν θα απεργήσουν οι βενζινοπώλες


Να μην προχωρήσουν σε απεργία αποφάσισαν αργά σήμερα το μεσημέρι οι βενζινοπώλες. Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών ανακοίνωσε ότι δεν θα εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών.

Οι βενζινοπώλες ζητούν την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο.

«Η ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές, μας οδηγεί να εξαντλήσουμε τα περιθώρια διαλόγου», δήλωσε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης.

Οι βενζινοπώλες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τις αποστάσεις ασφαλείας των βενζινάδικων από χώρους συνάθροισης κοινού, ζητούν τροποποίηση του νομοσχεδίου στη βάση των προτάσεών της ομοσπονδίας. Η μείωση των αποστάσεων ασφαλείας ανοίγει το δρόμο για την εγκατάσταση πρατηρίων σε σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Κιούσης επανέλαβε τη διαφωνία του κλάδου στο θέμα της απόστασης ίδρυσης πρατηρίων υγρών καυσίμων και κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να μελετήσει την τεκμηριωμένη πρόταση που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η μείωση της απόστασης ασφαλείας προκαλεί σοβαρό ζήτημα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

Αντίθετος με την προοπτική απεργίας του κλάδου, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία, είχε εμφανιστεί νωρίτερα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου.

Η ΠΟΠΕΚ είχε κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου, καθώς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι επίσης θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.

Σημαντικό το όφελος από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, υποστηρίζει το ΙΟΒΕ


Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί ακόμη και κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου σημειώνει ότι η κατάσταση έχει μεν ομαλοποιηθεί για την ελληνική οικονομία αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο αξιολογεί ως θετικές τις πολιτικές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, λέγοντας πως περιλαμβάνει αρκετές από τις προτάσεις περυσινής μελέτης του Ινστιτούτου για το ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο.

Το ΙΟΒΕ υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 13% με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και εκτιμά σε άλλες 3,5 μονάδες το κέρδος από την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ενώ ο νέος ασφαλιστικός νόμος περιορίζει τη δαπάνη για συντάξεις στο 15% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 24% που θα έφτανε χωρίς τις αλλαγές.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ.Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ανέφερε ότι η απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών μπορεί να αποφέρει κέρδος 10 μονάδων του ΑΕΠ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, την επόμενη πενταετία που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία.

Σχετικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης είπε ότι η απελευθέρωση στους τομείς μεταφορών και ενέργειας πρέπει να είναι πλήρης λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν μικρές μειοψηφίες να πιέζουν για διατήρηση προνομίων».

Η συνέντευξη έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκπόνηση της μελέτης που έκαναν προεκλογικά το επιμελητήριο, το ΙΟΒΕ και ο οίκος Boston Consulting για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας. Η μελέτη κατέληγε σε 123 συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, από τις οποίες μόνο το 15 - 20 % βρίσκονταν στα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο, το 60 - 65 % των προτάσεων αυτών εφαρμόστηκαν ήδη ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης καθώς περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα.

Ο Γ.Στουρνάρας τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς να επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι εκτροπής, η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει να αποκατασταθεί και τα spreads παραμένουν στις 780 μονάδες βάσης παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ανέφερε ακόμη την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι ο αφελληνισμός της αγοράς, αλλά ο εκπατρισμός των εγχώριων επιχειρηματικών κεφαλαίων και η φυγή των ξένων επιχειρήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εφαρμογή πολιτικής ανοιχτών, ανταγωνιστικών αγορών και ένα σύστημα εταιρικής φορολογίας που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα της διεθνούς κινητικότητας των κεφαλαίων.

Ο Ν.Βρεττός, διευθύνων σύμβουλος της Boston Consulting αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέματα, όπως την σπατάλη στον τομέα της υγείας που «ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ ετησίως, γίνονται προμήθειες σε τιμές 6 ή 7 φορές πάνω από τις ευρωπαϊκές και τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρίες εισαγωγής ιατροτεχνολογικου υλικού ξεπερνούν το 200%».

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου χαρακτήρισε τέλος το έργο της κυβέρνησης θετικό και προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά επεσήμανε την ανάγκη «συνέχειας και συνέπειας τόσο του έργου, όσο και της αντιμετώπισης του όποιου πολιτικού κόστους».

'Αλμα 4,13% στο Χρηματιστήριο


Άλμα 4,13% έκανε σήμερα ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έκλεισε στις 1.692,35 μονάδες.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο πέτυχαν οι μετοχές της Atebank +15,09%, της Πειραιώς +11,98%, της Eurobank+10,50% και της Alpha Bank +11,30%

Η νέα μεγάλη άνοδος των τιμών των μετοχών συνοδεύθηκε και από σημαντική αύξηση του όγκου των συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 227,357 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 5,30%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,87% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,30%.

Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των τραπεζών +7,48% και των Πρώτων Υλών +5,38%.

156 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 40 πτωτικά και 48 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κούμπας +20,00%, Καρδασιλάρης +18,75%, Atebank +15,09% και Επιχειρήσεις Παρνασσός +13,85%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ (κο) -14,29%, ΝΕΛ -12,50%, Εδραση -12,50%, Κορδέλλου -10,53% και ΑΝΕΚ(πο΄96) -9,09%.

ΟΤΕ: Διάκριση του Investor Relations στην ετήσια κατάταξη EXTEL


Με υψηλές διακρίσεις, στην ετήσια πανευρωπαϊκή κατάταξη του Extel για τις Επενδυτικές Σχέσεις που οργανώνει η Thomson-Reuters, επιβραβεύτηκε φέτος ο ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η «Καλύτερη Εταιρεία για Επενδυτικές Σχέσεις στην Ελλάδα», το 2010, από Ευρωπαίους αναλυτές και επενδυτές.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που επιβραβεύονται οι προσπάθειες και η δέσμευση μας, να εξασφαλίζουμε το υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, διακυβέρνησης και υποστήριξης των επενδυτών», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Παναγής Βουρλούμης, σχολιάζοντας τη διάκριση αυτή.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Άνοδος στη Wall Street


Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για αύξηση των πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.525,43 μονάδες, με άνοδο 0,97%, ενώ ενισχυμένος κατά 1,12% έκλεισε στις 1.115 μονάδες ο Standard & Poor\'s 500.

Κέρδη 1,19% κατέγραψε και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.296,43 μονάδες.

Δικαστική συνδρομή ζητά από το Λονδίνο η Εξεταστική για τα ομόλογα


Τη δικαστική συνδρομή των αρμόδιων βρετανικών αρχών, προκειμένου να διερευνηθεί η διαδρομή της προμήθειας για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ της JP Morgan που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, αποφάσισε να ζητήσει η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή, έπειτα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαπας, δρομολογείται επιτέλους η μη πραγματοποιηθείσα, εδώ και τέσσερα χρόνια, έκδοση αιτήματος δικαστικής συνδρομής για τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις ύποπτες διαδρομές των 4,2 εκατ. ευρώ «μαύρου χρήματος», που παράχθηκε από τις υπερτιμολογήσεις του επίμαχου δομημένου ομολόγου.

Από την πλευρά της, η ΝΔ επανέφερε το αίτημα της να επεκταθεί η διερεύνηση της υπόθεσης από το 1999 - 2007, περίοδο κατά την οποία το δημόσιο είχε δανειστεί ποσά μέσω έκδοσης ομολόγων, εκτός ΟΔΔΗΧ, για την χρηματοδότηση των εξοπλιστικών δαπανών. Τόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος όσο και ο Νίκος Νικολόπουλος υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν όλα τα χρόνια για την έκδοση ομολόγων ήταν ίδιες και ότι το ελληνικό δημόσιο σε τελική ανάλυση, δεν ζημιώθηκε.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, υπενθυμίζοντας την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας για την διερεύνηση του επίμαχου ομολόγου των 280 εκ ευρώ της JP Morgan που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ. Προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για προσπάθεια κωλυσιεργίας της έρευνας και τη ΝΔ να αφήνει αιχμές για προειλημμένη απόφαση.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ απέρριψε πρόταση της ΝΔ να κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιώργος Δρυς καθώς και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

Κέρδη 2,18% για το Χρηματιστήριο μετά τα στρες τεστ των τραπεζών


Θετικά υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών γιατί βάζουν ψηλότερα τoν πήχη για τις επικείμενες επικείμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές

Ακόμα και οι τράπεζες που δεν τα πήγαν καλά στις «εξετάσεις» όπως για παράδειγμα η Αγροτική Τράπεζα, που «κόπηκε», η μετοχή της ενισχύθηκε στο τέλος 6%, καθώς αποτελεί στόχο εξαγοράς.

Έτσι, με τις τράπεζες να ενισχύονται κατά μέσο όρο 4,53% ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με άνοδο 2,18% στις 1.625 μονάδες. Είναι το δεύτερο καλύτερο κλείσιμο μετά αυτό των 1.626 μονάδων (19/7/2010) με συνέπεια η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να φλερτάρει με νέα μέγιστη τιμή.

Οι μετοχές των τραπεζών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Alpha Bank είχαν τις καλύτερες αποδόσεις 16,77% και 7,57% αντίστοιχα, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα πρώτευσαν στα στρες τεστ της Ευρωζώνης. Μάλιστα η μετοχή του ΤΤ έφθασε στα 3,90 ευρώ, που είναι πολύ υψηλότερη από τα 3,5 ευρώ που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά της. Σημειώνουμε πως όταν η Τράπεζα Πειραιώς διατύπωσε την πρόταση εξαγοράς για το ΤΤ έδινε υψηλότερο τίμημα κατά 30% από την χρηματιστηριακή τιμή. Με άλλα λόγια από τότε η μετοχή του ΤΤ έχει αυξηθεί 44%.

Ακόμα και η μετοχή της Αγροτικής, που «κόπηκε» στα τεστ και αρχικά η τιμή της υποχωρούσε μέχρι και 3% στο τέλος έκλεισε με σημαντικά κέρδη 6%, καθώς η τράπεζα αποτελεί στόχο εξαγοράς. Κάτι που οδηγεί σε άνοδο την αποτίμησή της. Οι υπόλοιπες τράπεζες κινήθηκαν ως εξής: Marfin Popular Bank +6.02%, Eurobank +5,08%, Tράπεζα Πειραιώς +3,13% και Κύπρου +3,81%.

Συνολικά ήταν μια πολύ καλή ημέρα για το Χρηματιστήριο καθώς διπλάσιος αριθμός μετοχών κινήθηκε θετικά.

Θεμελιώθηκε το «Στρατηγείο των Βιοτεχνών» στη Θεσσαλονίκη


Θεμελιώθηκε σήμερα και αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2011, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Σίνδου.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θεμελιώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας, Μάρκο Μπόλαρη. Το κτίριο, το οποίο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σωτήρης Μαγόπουλος, χαρακτηρίζει «στρατηγείο των βιοτεχνών» αναπτύσσεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 17.254 τ.μ. εντός της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Το κτίριο θα εκτείνεται, αρχικά, σε επιφάνεια 1.800 τμ, σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος) ενώ απώτερος στόχος είναι, μελλοντικά, να επεκταθεί προκειμένου να διαθέτει στεγασμένους χώρους 6.000 τ.μ.

Ωστόσο, οι όποιες επόμενες κινήσεις θα υλοποιηθούν, όπως ανακοινώθηκε, όταν η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πρώτη φάση της επένδυσης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2010, ενώ το κτίριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το καλοκαίρι του επόμενου έτους.

Το «στρατηγείο των βιοτεχνών», που απέχει μόλις 100 μέτρα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Σίνδου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μόνιμο εκθετήριο καινοτόμων προϊόντων, συνεδριακή αίθουσα και μουσείο βιοτεχνίας.

«Η ανάγκη υλοποίησης του εν λόγω έργου κρίθηκε επιτακτική, καθώς δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του ΒΕΘ, λόγω της οικονομικής στενότητας που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, να διαθέτουν ένα μόνιμο εκθετήριο, με μικρό κόστος και υψηλή προσβασιμότητα και επισκεψιμότητα στην πελατειακή τους βάση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Σωτήρης Μαγόπουλος.

ο κ.Μπόλαρης επισήμανε από την πλευρά του ότι «το νέο κτίριο του ΒΕΘ θα αποτελέσει έρεισμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Προς κινητοποιήσεις και οι βενζινοπώλες


Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν και οι πρατηριούχοι, με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας και προβλέπει την κατάργηση αποστάσεων ασφαλείας για την ίδρυση πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) συνέρχεται έκτακτα αύριο στις 13.30 προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεσες κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα αιφνιδιαστικά μέτρα για την ουσιαστική κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας στην ίδρυση και λειτουργία των πρατηρίων υγρών καυσίμων από χώρους συνάθροισης κοινού, λαμβάνονται με εντολή της Τρόικας, η οποία επιβάλει τη μονοπώληση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα ως μέτρο εξόδου από τη κρίση».

«Αποτελούν δε, χαριστική - φωτογραφική διάταξη για το άνοιγμα πρατήριων από τα σούπερ μάρκετ και την εξόντωση των βενζινοπωλών», συμπληρώνεται.

Η ΟΒΕ υποστηρίζει ακόμα ότι «η εξαγγελία των μέτρων η οποία δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την απόσταση των 110 μ. που όρισε ειδική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως «ασφαλή απόσταση» εκρηκτικής ή καύσιμης ύλης από χώρους συνάθροισης κοινού, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης».

Επιπλέον, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπλανήσει τους καταναλωτές με δήθεν απελευθέρωση της αγοράς και πραγματικό στόχο την παγίδευσή και ομηρία τους σε μια άνευ προηγουμένου μονοπώληση των καυσίμων από μερικές αλυσίδες μεγάλων συμφερόντων».

Παράλληλα, σε σημερινή ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και εμπαιγμό του κλάδου των βενζινοπωλών, καθώς, όπως υποστηρίζει, το πρωί της Παρασκευής παράγοντες του υπουργείου διαβεβαίωναν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν επρόκειτο να προχωρήσει πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ότι θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση.

«Με τις μεθοδεύσεις αυτές όχι μόνο καταργούνται για πολλοστή φορά στην πράξη οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για διάλογο και διαβούλευση με την κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς, αλλά οι αρμόδιοι, για λόγους που θα πρέπει να μας εξηγήσουν, φτάνουν στο σημείο να εμπαίζουν έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιών», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σε έγγραφο που απέστειλε το πρωί προς το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις του κλάδου, τότε θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και στο κλείσιμο των πρατηρίων.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η κατάργηση των αποστάσεων ασφαλείας προκαλεί προβλήματα ασφαλείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δημιουργία νέων πρατηρίων σε μια περίοδο που μετά βίας επιβιώνουν τα ήδη υπάρχοντα.

Άμεση επιστροφή του οφειλομένου ΦΠΑ ζητεί η Ντ. Μπακογιάννη


Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την κοινοποίηση απάντησης του Υπουργού Οικονομικών, σε ερώτηση που κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ

Όπως επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη, με την απάντησή του ο κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνει ότι ουσιαστικά έχει παγώσει η επιστροφή ΦΠΑ.

«Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία για τις οφειλές που έχει το δημόσιο έναντι των επιχειρήσεων από ΦΠΑ. Όπως αρνείται να δώσει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επιστροφής όπως έχει υποχρέωση το κράτος, με βάση όλες τις περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων η βουλευτής.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς και γι΄αυτό το λόγο καλεί τον υπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που οφείλει το δημόσιο και να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής του οφειλομένου ΦΠΑ.

224 εφοριακοί δεν έκαναν φορολογική δήλωση!


Tην ώρα που η εφορία κυνηγάει τους πολίτες και πολλές φορές του χαμηλοεισοδηματίες για φοροδιαφυγή, 224 εφοριακοί δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση!

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο είναι όμως αληθινό και φυσικά...ελληνικό! Οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αποκάλυψαν τους “αμελείς” εφοριακούς για 3 χρόνια (2007-2009) δεν έκαναν δήλωση φορολογίας και δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ!

Πρόκειται για 224 εφοριακούς που πιάστηκαν επιτέλους στα δίχτυα της ίδιας τους της υπηρεσίας.

Τα αναλυτικά στοιχεία τους στάλθηκαν άμεσα στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και στη συνέχεια με ετνολή της πολτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε εξαιρετικά επείγον σήμα για να ελεγχθούν οι εφοριακοί. Μάλιστα όπως αποκάλυψε το Mega, το σήμα είχε ως αποδέκτες όλες τις περιφερειακές οικονομικές επιθεωρήσεις από τις οποίες ζητούνται άμεσες ενέργειες και έλεγχος κατά προτεραιότητα.

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στην τυχόν διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ΕΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών οι εφοριακοί θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με το σκεπτικό πως δεν είναι δυνατόν να κυνηγούν τους φοροφυγάδες υπάλληλοι που δεν υποβάλλουν καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Ανάλογα και με τα ευρήματα είναι εξαιρετικά πιθανόν να ζητηθεί και έλεγχος του πόθεν έσχες.

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

7 αλλαγές σε φόρους, αποδείξεις

Νέα φοροκαταιγίδα το φθινόπωρο
Αντιμέτωποι με 7 νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία πρέπει να αποδώσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ, θα βρεθούν οι έλληνες φορολογούμενοι μέσα στο 2011.Ακόμη μια φορά, το «πακέτο», που περιγράφεται σε γενικές γραμμές στο μνημόνιο, και το οποίο μελετάται ήδη και θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο, θα αγγίξει το σύνολο των πολιτών, καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα αύξηση του ΦΠΑ, αυτή τη φορά μέσα από τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή του 11% στον βασικό συντελεστή του 23%, αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επιβολή «πράσινων φόρων», αλλά και αλλαγές στους φόρους των επιχειρήσεων. Ηδη μελετάται επιβολή ΦΠΑ 23% σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες, μέτρο που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις ύψους 11%. Το μέτρο συζητείται να συνδυαστεί με αλλαγή στο μηχανισμό των αποδείξεων, ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν ισχυρότερο κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις.Αναλυτικά, το νέο «φοροπακέτο» που προωθείται περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1 Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν «καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να αποφασίσει σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν νέες αυξήσεις τιμών 11%. Το μνημόνιο επιβάλλει τη μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή του 11% στο συντελεστή του 23%. Σήμερα, στο 11% ανήκουν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα φάρμακα, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Από τη μετάταξη προϊόντων πρέπει να αντληθεί ένα δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Κυνήγι αποδείξεων
Τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι καφετέριες σχεδιάζεται να αλλάξουν συντελεστή, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για το «κυνήγι των αποδείξεων» να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ήδη μελετάει το θέμα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, καθώς, όποια και αν είναι τα προϊόντα που θα αλλάξουν συντελεστή, θα χτυπηθεί είτε ο τουρισμός είτε ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

2 Το ενδεχόμενο ενίσχυσης του μέτρου των αποδείξεων έχει αφήσει ανοικτό και ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε κάποιες κατηγορίες (π.χ. εστιατόρια, οικοδομικές εργασίες, μπαρ) έχει παρατηρηθεί μειωμένη ζήτηση αποδείξεων. Σχεδιάζεται λοιπόν, γι' αυτές τις κατηγορίες, να θεσπιστούν κίνητρα προς τους καταναλωτές, για να ζητούν αποδείξεις. Μελετάται για παράδειγμα, οι αποδείξεις από εστιατόρια να μετρούν διπλά στο συνολικό «καλάθι» αποδείξεων του κάθε φορολογούμενου. Δηλαδή, αν η αναγραφόμενη αξία είναι 100 ευρώ, στο καλάθι των αποδείξεων να λαμβάνεται υπόψη ποσό 200 ευρώ.

3 Τέλη κυκλοφορίας: Για τα αυτοκίνητα που θα ταξινομηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές αερίων. Για τα οικολογικά αυτοκίνητα (π.χ. αυτά που εκπέμπουν από 100 έως 150 μικρογραμμάρια), η χρέωση δεν θα υπερβαίνει το 0,5-1 ευρώ ανά μικρογραμμάριο. Δηλαδή για ένα Ι.Χ. που θα εκπέμπει 100-110 μικρογραμμάρια (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα αυτοκίνητα 800-1.000 κυβικών) τα τέλη κυκλοφορίας θα κινούνται στα επίπεδα των 50-100 ευρώ. Αντίθετα, για ένα Ι.Χ. που εκπέμπει 200 ή και 300 μικρογραμμάρια ρύπων, το τέλος κυκλοφορίας μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 ευρώ ανά μικρογραμμάριο, με αποτέλεσμα το σηματάκι να κοστίζει ακόμη και πάνω από 600-700 ευρώ.Για τα Ι.Χ. που έχουν ταξινομηθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2010, θα ισχύσουν δύο αλλαγές:
-Αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού (επέφερε επιβαρύνσεις 150-650 ευρώ για τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών).
-Η ηλικία του Ι.Χ. δεν θα παίζει ρόλο και τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται μόνο με βάση τον κυβισμό. Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα τέλη του 2009 προσαυξημένα κατά 10%-15%. Ετσι, το Ι.Χ. 1.200 κυβικών αναμένεται να πληρώνει γύρω στα 130 ευρώ, το 1.600άρι γύρω στα 230 ευρώ, ενώ το δίλιτρο αυτοκίνητο θα πληρώνει περίπου 520 ευρώ.

Επιβάρυνση
Αν ισχύσει αυτή η λύση (οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη), τότε:
-Θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να παραδώσουν τις πινακίδες των Ι.Χ. τους.
-Θα ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μικρού κυβισμού, τα οποία είχαν πρωτοκυκλοφορήσει πριν από το 2000.
-Θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν σχετικά καινούρια αυτοκίνητα (ταξινομημένα μετά το 2000) με κινητήρα μικρότερο των 2.000 κυβικών.
4 Αντικειμενικές αξίες: Αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011, με στόχο να φέρουν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς οι μεταβιβάσεις έχουν παγώσει. Από τις αντικειμενικές αξίες επηρεάζεται ο ΦΜΑΠ, οι φόροι μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές), τα τεκμήρια των ακινήτων, ο ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Σχεδιάζεται να υπάρξει αύξηση στο αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας αλλά και στο αφορολόγητο των γονικών παροχών, για να μη θιγούν οι ασθενέστεροι.
5 Φόροι επιχειρήσεων: Οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία ακόμη έκτακτη εισφορά (10% επί των κερδών), με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα), η φορολόγηση επί των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50% με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.Στα διανεμόμενα κέρδη, επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 40%. Ο μέτοχος που τα εισπράττει υποχρεούται όμως να τα εμφανίσει στη φορολογική του δήλωση. Προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματά του και φορολογούνται με βάση την κλίμακα, η οποία προβλέπει συντελεστή ακόμη και 45%. Μελετάται το ενδεχόμενο η αυξημένη φορολόγηση των μερισμάτων να μειωθεί ή να «παγώσει» τουλάχιστον για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν και την έκτακτη εισφορά κατ' επιταγή του μνημονίου. Ούτως ή άλλως, το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένεται να εισπράξει έσοδα από τα νομικά πρόσωπα, καθώς οι επιχειρήσεις προσανατολίζονται στο να μην προχωρήσουν στη διανομή κερδών για το 2010.
6 Πέρα από τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τις εκπομπές, θα θεσπιστούν και άλλοι «πράσινοι φόροι», με στόχο την άντληση εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το κύριο βάρος για την άντληση των 300 εκατ. ευρώ θα πέσει στις επιχειρήσεις.
7 Τέλος, από τα τεκμήρια των επαγγελματιών πρέπει να αντληθούν έσοδα 400 εκατ। ευρώ. Αυτά θα προέλθουν τόσο από τα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για όλους τους επαγγελματίες όσο και από την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού αυτοελέγχου. Ο μηχανισμός αυτός (που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αλλά θα ισχύσει το 2011) αναγκάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα (και κατά συνέπεια να πληρώσουν περισσότερο φόρο), για να μην υπαχθούν σε φορολογικό έλεγχο. Πρώτη φορά, η διαδικασία του αυτοελέγχου επηρεάζει και τον ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες.

enet

Νέο κύκλο ελέγχων ξεκινά η τρόικα

Νέο κύκλο ελέγχων επί της ελληνικής οικονομίας ξεκινά αύριο η τρόικα, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα τεθούν ο κρατικός προϋπολογισμός, και συγκεκριμένα η υλοποίησή του στο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές του για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το μνημόνιο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών.
Αν και δεν υπάρχει ανησυχία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει όλα τα θέματα νωρίτερα από τις προθεσμίες του μνημονίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δημοσιονομικά.
Στο πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα χαμηλότερο από το στόχο, γεγονός που οφείλεται στη συμπίεση των δαπανών, ενώ τα έσοδα αυξάνονται με ρυθμό μόλις 7,2% όταν απαιτείται ρυθμός αύξησης 13,7%. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν στους επόμενους μήνες.
Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επαφών με το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα υπουργεία, θα συντάξουν πόρισμα με τις διαπιστώσεις τους, το οποίο θα παραδώσουν στην Κομισιόν στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, για να αποφασιστεί η εκταμίευση της β' δόσης των 9 δισ. ευρώ, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τα ηνία της «Μεταλλουργικής» σε δύο Hπειρώτες οικονομολόγους

Δυο γνωστοί οικονομολόγοι, οι κ.κ. Κώστας Παπαδημητρίου και Πασχάλης Καλτσώνης, με σημαντική πορεία στον τραπεζικό και επιχειρηματικό χώρο, αναλαμβάνουν τα ηνία της «Μεταλλουργικής» Ηπείρου, που εδρεύει στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου. Είναι ίσως η μοναδική φορά που δυο Ηπειρώτες βρίσκονται στο τιμόνι της βιομηχανίας, σε μια αρκετά δύσκολη εποχή για την οικονομία και ειδικότερα για την ακριτική περιοχή, αλλά και για την ίδια την «Μεταλλουργική».Ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου, που είναι ο νέος Πρόεδρος, κατάγεται από τη Ζέρμα Μαστοροχωρίων (Κόνιτσα) και είναι στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας στην Περιφέρεια της Ηπείρου. Έχει πολυετή εμπειρία γύρω από τραπεζικά θέματα και όχι μόνο.Στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου τοποθετήθηκε ο κ. Πασχάλης Καλτσώνης. Κατάγεται από την Πωγωνιανή και είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Η κυρίως επαγγελματική του δραστηριότητα είναι στη Θεσσαλονίκη, ενώ για ένα διάστημα εργάστηκε και στις οικονομικές Υπηρεσίες της «Μεταλλουργικής».Όπως σημειώνουν οι... «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» το γεγονός αυτό θα βοηθήσει στην άμεση προσαρμογή του κ. Καλτσώνη στο περιβάλλον και στις απαιτήσεις μιας εταιρίας, που έχει γράψει τη δική της πολυετή ιστορία στην Ηπειρωτική βιομηχανία.Οι δυο Ηπειρώτες οικονομολόγοι τοποθετήθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ευχή της ευρύτερης και της τοπικής κοινωνίας του Πωγωνίου που εδρεύει η εταιρία, είναι να ανταποκριθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις των θέσεών τους, αφού η Ήπειρος και ιδιαίτερα η ακριτική περιοχή χρειάζεται μια βιώσιμη και δυνατή «Μεταλλουργική».Και πρωτίστως ας επανεξετάσουν άμεσα το θέμα των πρόσφατων απολύσεων εργαζομένων, οι οποίοι και μεγάλη εμπειρία διαθέτουν και άκρως απαραίτητοι είναι για τη λειτουργία της βιομηχανίας. Γι’ αυτό ας εισηγηθούν στον αναπλ. υπουργό Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη, την άμεση επαναπρόσληψή τους.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Επτά τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής

Επτά από τις συνολικά 91 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εποπτικών Αρχών (CEBS), γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.
Μεταξύ των τραπεζών που απέτυχαν είναι η ελληνική ATEbank, πέντε ισπανικές- Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur- και η γερμανική Hypo Real Estate.
Με επιτυχία πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τέσσερις μεγάλες γαλλικές τράπεζες που έλαβαν μέρος σε αυτά, οι ιταλικές τράπεζες UniCredit, Intesa, SanPaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena, Banco Popolare και Ubi Banca, αλλά και όλες οι επιλεγείσες πορτογαλικές τράπεζες.
Εκτός της Hypo Real Estate, τα υπόλοιπα 13 γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρασαν επιτυχώς τα τεστ.
Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, επαληθεύθηκαν τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες της «El Pais» και της «El Mundo», καθώς πέντε τράπεζες που είχαν επιλεγεί πέρασαν επιτυχώς το τεστ, ενώ πέντε μεγάλα περιφερειακά ταμιευτήρια, προϊόν συγχωνεύσεων και αποδέκτες μεγάλων επιδοτήσεων.
ΑTEbank
Η ATEbank θα χρειαστεί, λοιπόν, να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο και την εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής, η τράπεζα θα είχε δείκτη Tier 1 4,36%. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ.
«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Τράπεζα Πειραιώς 
Επιτυχής ήταν η συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης υποθετικά ακραίων καταστάσεων για τον τραπεζικό κλάδο.
Σκοπός της άσκησης ήταν να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη, σε ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και να προσδιορισθεί οποιοδήποτε απαιτούμενο κεφάλαιο για την επαναφορά του δείκτη Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) στο 6% λαμβάνοντας υπόψη το Δυσμενές σενάριο και το Ακραία Δυσμενές σενάριο στο τέλος του 2011.
Για την Ελλάδα εφαρμόστηκαν τα αυστηρότερα κριτήρια, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμβαδίζουν με τη σημερινή κατάσταση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής και εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών στη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εκτίμηση της ζημιάς στα στεγαστικά δάνεια στο ακραία δυσμενές σενάριο ήταν 37% για την Ελλάδα, ενώ για την αμέσως επόμενη χώρα στο 24%.
Τα αποτελέσματα της πιο πάνω άσκησης, αναφορικά με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier I του Ομίλου Πειραιώς για το 2011, έχουν ως εξής:
• στο Βασικό σενάριο 10,9%
• στο Δυσμενές σενάριο 8,3%,
• στο Ακραία Δυσμενές 6,0%
Σημειώνεται ότι ακόμη και στο Ακραία Δυσμενές Σενάριο ο δείκτης Τier I του Ομίλου Πειραιώς διαμορφώνεται στο 6,4% εάν ληφθεί υπόψη ότι το χαρτοφυλάκιο συναλλαγών των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στις 30.06.2010 μειώθηκε σημαντικά (στα 0,1 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ).
Επιτυχής και η Τράπεζα Κύπρου
Με επιτυχία πέρασε και η Τράπεζα Κύπρου τα τεστ αντοχής. Ακόμη και υπό το αρνητικό σενάριο με επιπρόσθετο κρατικό σοκ («additional sovereign shock on the adverse scenario»), η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επιτύχει Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων 8,0% το έτος 2011, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση κεφαλαίου και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης.
Όπως ανακοινώθηκε στις 8 Ιουλίου 2010, παρά την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης ύψους μέχρι €345 εκατ., προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατηγική ευελιξία η οποία θα της επιτρέψει, βασιζόμενη στο ισχυρό και καλά τοποθετημένο δίκτυό της, να αξιοποιήσει την αυξανόμενη ρευστότητά της για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις διάφορες αγορές όπου δραστηριοποιείται.
«Η διατήρηση υγιών και ισχυρών δεικτών κεφαλαιοποίησης του Συγκροτήματος ήταν πάντα μέσα στις στρατηγικές του προτεραιότητες. Απόδειξη τούτου αποτελούν και τα επιτυχημένα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν, και τα οποία αποδεικνύουν την ισχυρή κεφαλαιακή βάση του Συγκροτήματος ακόμη και κάτω από δύσκολα και αντίξοα σενάρια», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου.
«Η επιτυχία της Τράπεζας Κύπρου στα συγκεκριμένα tests – συγκρινόμενα ευνοϊκά και με τους μεγαλύτερους Ευρωπαϊκούς τραπεζικούς οργανισμούς – αποδεικνύει την ορθότητα της σταθερής και συνετής στρατηγικής που ακολουθεί το Συγκρότημα».
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
«Σε μια εποχή όπου όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά η ελληνική οικονομία και η κοινωνία συνολικά περνούν ένα μεγάλο “stress test”, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποδεικνύει ότι διαθέτει το υπόβαθρο και τη δυναμική για να στηρίξει την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος.
Πρόσθεσε πως οι επιδόσεις της τράπεζας στα τεστ αντοχής επιβεβαιώνουν ότι το ΤΤ έχει την ικανότητα να στηρίξει την οικονομία παραμένοντας σταθερά δίπλα στους πολίτες, από θέση ισχύος.
«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι εγγύηση για τους εκατομμύρια καταθέτες που του εμπιστεύονται καθημερινά τις οικονομίες τους» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Enhanced by Zemanta

Σε μία εβδομάδα ο ορισμός συμβούλων για την αποτίμηση ΑΤΕ και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα, ενώ, παράλληλα, προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την Παρασκευή, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των Γ.Παπακωνσταντίνου, Λ.Κατσέλη, Τ.Μπιρμπίλη, Δ.Ρέππα και Π.Γερουλάνου.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών.

Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια.

Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Σχετικά με τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες και τη θέση που θα έχει η ΑΤΕbank, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα Διυπουργική Επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (όπως για παράδειγμα το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).

Εντάξεις νέων επενδυτικών σχεδίων στον Αναπτυξιακό Νόμο

Την υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο 57 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 519.363.865 ευρώ, εκ των οποίων η συνολική εγκεκριμένη κρατική επιχορήγηση ανέρχεται σε 197.166.035 ευρώ, ενέκρινε στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις της η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Αναπτυξιακού Νόμου ενέκρινε στις ίδιες συνεδριάσεις την ολοκλήρωση 36 ήδη ενταγμένων στο Νόμο επενδυτικών σχεδίων, συνολικού τελικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού 153.487.351 ευρώ, εκ των οποίων τα 66.422.448,25 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική επιχορήγηση.

Μετά και τις εγκρίσεις αυτές, το ύψος των αποπληρωμένων οφειλών προς επιχειρήσεις, για επενδυτικά σχέδια που είχαν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο και ήδη ολοκληρώθηκαν, υπερβαίνει τα 566 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά ως το τέλος του έτους θα έχουν αποπληρωθεί οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, με στόχο την  ταχύτερη προώθηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, έχει δώσει εντολή στη Γνωμοδοτική Επιτροπή να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις και εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων το ταχύτερο δυνατό.

Περισσότεροι μεγαλοφειλέτες στο στόχαστρο της Εφορίας

Αυστηρές εντολές για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις Εφορίες, προειδοποιώντας πως οι επιδώσεις τους θα βρίσκονται υπό διαρκή αξιολόγηση.

Συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου προσεγγίζουν τους 800.000, εκ των οποίων οι 26.000 οφείλουν περισσότερα από 520 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτουν συνολικά 103.290 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη από τα μέσα Μαΐου προχωρήσει στην διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και έχει δρομολογήσει την είσπραξη των χρεών ακολουθώντας τις εξής διαδικασίες:

Αρχικώς αποστέλλει ειδοποιητήρια, με τα οποία καλούνται οι οφειλέτες να προσέλθουν στις ΔΟΥ, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Όσοι δεν ανταποκρίνονται βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών. Εγγραφή υποθήκης για το ποσό της οφειλής πάνω στο ακίνητο που διαθέτει ο φορολογούμενος, κατάσχεση του ακινήτου και τέλος αναγκαστική εκποίησή του με δημόσιο πλειστηριασμό.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το πρόγραμμα πλειστηριασμού εκδίδεται εντός 40 ημερών και το αργότερο εντός 4 μηνών από την κατάσχεση, ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού μέσα σε πέντε μήνες.

Όπως καταδείχθηκε με την περίπτωση των οφειλετών με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη, οι οποίοι αγνόησαν το τελεσίγραφο που τους είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών και δεν προσήλθαν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι την περασμένη Τρίτη για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, η βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι ξεκάθαρη και οι κατασχέσεις  προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει μέχρι το τέλος του 2010 να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...