Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Σχέδιο για απλούστευση της αδειοδότησης εμπορικών καταστημάτων

Σχέδιο υπουργικής απόφασης για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης των εμπορικών καταστημάτων θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας το απόγευμα σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του κλάδου ανέφερε ακόμη πως είναι έτοιμα τρία νομοσχέδια (για τα εμπορικά σήματα, το σήμα ελληνικού προϊόντος, την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού , ετοιμάζονται αλλαγές στη διαδικασία κατασχέσεων για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και βρίσκεται στην τελική ευθεία η ανακοίνωση του νέου επενδυτικού νόμου που θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και άλλα κίνητρα.

Σημείωσε επίσης ότι το Δημόσιο σε λίγες ημέρες θα παράσχει εγγυήσεις προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης ύψους 2 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες με τελικό αποδέκτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επανέλαβε εξάλλου ότι από το νέο έτος θα λειτουργήσει το νέο ταμείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και ότι ο στόχος απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ θα είναι 18% για το 2010 και 35% για το 2011, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 5,5 δισ. ευρώ.
Αναρτήθηκε από epirusgate

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Χρηματιστήρια: Αναζητείται αντίδοτο για τον ιό του χρέους

Νέα πτώση 1,76% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ακολουθώντας τον δρόμο των ευρωπαϊκών αγορών. Ήταν μία ημέρα για γερά στομάχια, καθώς οι αγορές άνοιξαν με σημαντική άνοδο αλλά κατέληξαν να υποχωρούν άνω του 2%

Ο Γενικός Δείκτης που κέρδιζε άνω του 2% έκλεισε στο τέλος με σημαντικές απώλειες 1,76% στις 1411,39 μονάδες, δηλαδή πολύ κοντά στα χαμηλά επίπεδα έτους (σε κλείσιμο η ελάχιστη τιμή είναι οι 1.408,84 μονάδες και ενδοσυνεδριακά οι 1383,01 μονάδες.

Η άτακτη υποχώρηση οφείλεται στο «γύρισμα» κυρίως των τραπεζικών μετοχών και δευτερευόντως άλλων blue chips. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 2,49% και έκλεισε στα 6,26 ευρώ, δηλαδή σε νέα ελάχιστη τιμή έτους. Όμως στη διάρκεια της ημέρας είχε φθάσει μέχρι τα 6,76 ευρώ, δηλαδή κέρδιζε μέχρι και 5,29% έναντι της προηγούμενης ημέρας.

Μεγάλες επίσης απώλειες είχαν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ 4,31%, Τράπεζα Κύπρου 4,21%, Eurobank 3,77%, ΒΙΟΧΑΛΚΟ 3,45%, ΔΕΗ 3,42%, Ιντραλότ 2,86%, Alpah Bank 2,02%, Τιτάν 1,5%, Μυτιληναίος 1,48%, ΟΤΕ 1,18%, Coca Cola 1,18%, Motoroil 1,08%, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1,07%, Τράπεζα Πειραιώς 0,99%, ΟΠΑΠ 0,32% και Ελληνικά Πετρέλαια 0,18%. Οι τρεις μετοχές με άνοδο από αυτές του δείκτη FTSE-20 ήταν της MIG 1,67%, της Αγροτικής Τράπεζας 1,52% και της Marfin Popular Bank 0,83%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση αρνητική έκπληξη προκάλεσαν τα υψηλά ποσοστά απωλειών υγειών μέχρι τώρα εταιρειών: Υγεία -9,38%, Sprider -7,14%, ΓΕΚ-Τέρνα 6,34% κλπ. Στο σύνολο της αγοράς 107 μετοχές υποχώρησαν έναντι 57 που έκλεισαν με άνοδο. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 95 εκατ. ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Enhanced by Zemanta

Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44%!

Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15 %. 

Την ίδια ώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3%.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε ο πρόεδρός της κ. Β. Κορκίδης. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων και για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις.Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. 

Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης.

Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσε ων είναι 15 %. Το 65 % των "μεγάλων" προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60 % μικρών και μεγάλων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Συγχώνευση Βritish Αirways με την Iberia

Boeing 767-300ER featuring "Delftblue Day...Image via WikipediaΟι μέτοχοι της British Airways (BA) ενέκριναν τη Δευτέρα στο Λονδίνο, με το 99% των ψήφων, τη συγχώνευση της βρετανικής εταιρείας με την ισπανική Iberia, δημιουργώντας μια από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, δήλωσε η ΒΑ.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Iberia αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στη Μαδρίτη για να δώσει το πράσινο φως από την ισπανική πλευρά.

«Είμαστε ευτυχείς που οι μέτοχοι μας ενέκριναν τη συγχώνευση μας με την Iberia και αναμένουμε την έκβαση της συνεδρίασης της Iberia," έκανε γνωστό η ΒΑ με μια λιτή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, το 99% των μετόχων της ΒΑ ψήφισαν υπέρ της συγχώνευσης.

Η συγχώνευση πρέπει να γίνει μέσω ανταλλαγής μετοχών και θα δώσει περίπου το 55% των μετοχών της νέας οντότητας στους μετόχους της ΒΑ έναντι 45% για εκείνους της Iberia, αντικατοπτρίζοντας τη χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση των δύο πλευρών.

Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί «International Airlines Group (IAG), αλλά η BA και η Iberia θα συνεχίσουν να πετούν με το δικά τους χρώματα.

Η IAG θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο, μετά τη δημοσίευση των απαραίτητων νομικών εγγράφων, και θα εδρεύει στο Λονδίνο.

Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη βάσει κύκλου εργασιών, μετά την Lufthansa και Air France-KLM, και η δεύτερη με βάση την κεφαλαιοποίηση, πίσω από τη Lufthansa.
Enhanced by Zemanta

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Χρυσοχοϊδης:Συστράτευση για να γίνει ''άμεσα η ανάπτυξη πράξη''

Mήνυμα συστράτευσης, προκειμένου να γίνει ''άμεσα η ανάπτυξη πράξη'', έστειλε στην επιχειρηματική κοινότητα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στα Ιωάννινα. 
 
Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μέγεθος των προβλημάτων και το εύρος των απαιτούμενων αλλαγών είναι τέτοιο που δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. Η Πολιτεία όση βούληση κι αν έχει, όση προσπάθεια κι αν καταβάλει, είναι αδύνατο να φέρει μόνη της εις πέρας αυτό το στόχο. Δεν μπορούμε να αναζωογονήσουμε την αγορά μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις και νόμους. Η έξοδος από την κρίση και η δημιουργία μιας νέας, δυναμικής οικονομίας απαιτεί τη συνεργασία ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων. Χρειαζόμαστε την εμπειρία, τις γνώσεις, τη συνεργασία των ίδιων των κοινωνικών φορέων και ειδικά των φορέων της επιχειρηματικότητας, όπως είναι κατεξοχήν τα επιμελητήρια». 
 
Στη συνέχεια ανέφερε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική του και είναι: Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος Η προώθηση της νέας & νεανικής επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας Η μείωση του συνολικού επιπέδου των τιμών μέσα από την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων Η αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων και την ενίσχυση της ρευστότητας 
 
 Ο υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο αυτό ήδη υλοποιείται και υπενθύμισε ότι σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το ΕΤΕΑΝ. Παράλληλα προωθούνται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το ''Εξοικονομώ κατ οίκον'' το Ταμείο Αλιείας για το οποίο έχει ήδη υπογραφεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση για τη σύστασή του, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του οποίου η σύσταση θα υπογραφεί εντός των ημερών, τα ευρωπαϊκά προγράμματα Jeremie και Jessica τα οποία ενισχύονται ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και τις αστικές αναπλάσεις, ενώ προωθείται σύντομα η δημιουργία και νέων ταμείων όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που ήδη σχεδιάζεται. 
 
Παράλληλα με ταχείς διαδικασίες προωθείται ο νέος επενδυτικός νόμος και η υιοθέτηση και υλοποίηση σχεδίου δράσης για μια «φιλική Ελλάδα για τις επιχειρήσεις». Θα παρουσιασθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των 30 σημαντικότερων περιορισμών που παραμένουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα, την επένδυση και την καινοτομία. Στην αρχή του επόμενου μήνα θα ανακοινωθεί η στρατηγική για την ενίσχυση της εξωστρέφειας ενώ σχεδιάζεται η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ εντός του 2011.

Η Air Liquide εγκαθίσταται στην Τουρκία

Air Liquide1Image via WikipediaΤην εγκατάσταση της στην Τουρκία ανακοίνωσε η Air Liquide, στα πλαίσια των προγραμμάτων επενδύσεων σε δυναμικά εξελισσόμενες οικονομίες, που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τον Όμιλο.

Συγκεκριμένα, η Air Liquide επενδύει σε μία μονάδα παραγωγής υγρού οξυγόνου και αζώτου, δυναμικότητας 200 τόνων ανά ημέρα, καθώς και σε ένα κέντρο εμφιάλωσης αερίων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τις μονάδες παραγωγής και για την αλυσίδα διανομής ανέρχεται περίπου στα 35 εκατ. ευρώ.

Οι μονάδες αυτές θα εγκατασταθούν στην περιοχή της Άγκυρας, και θα εξυπηρετούν επιπλέον τη βιομηχανική περιοχή της κεντρικής Ανατολίας, στην οποία είναι εγκατεστημένες πολλές βιομηχανίες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επένδυσης στη χώρα, η Air Liquide υπέγραψε συμβόλαιο με το Πανεπιστήμιο ODTÜ (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής), σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου (GÜNAM) του Πανεπιστημίου στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Η Air Liquide θα προμηθεύει το Πανεπιστήμιο με ειδικά αέρια υψηλής καθαρότητας καθώς και με τον ανάλογο εξοπλισμό για την κατασκευή ηλιακών στοιχείων.
Enhanced by Zemanta

Αυτόφωρο για όσους δεν πληρώνουν ΦΠΑ

Πλήρη αυθαιρεσία στην αγορά αναδεικνύουν τα στοιχεία των ελέγχων του ΣΔΟΕ καθώς μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων αποδεικνύεται ότι δεν είχε καταθέσει ή απέκρυπτε τον αναλογούντα ΦΠΑ ζημιώνοντας έτσι το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, το 50% των προστίμων που καταλογίζονται στις επιχειρήσεις αφορούν τη μη απόδοση ΦΠΑ, με την τάση αυτή να τείνει να εξελιχθεί σε καθεστώς. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τις εταιρείες που αποκρύβουν τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ή δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει παραστατικά και έχουν καταχωρίσει τον φόρο στα βιβλία τους αλλά δεν τον αποδίδουν. Το ποσοστό αυτό –το οποίο σημειωτέον είναι εκτός της παραοικονομίας- υπολογίζεται κοντά στο 30%.

Το Υπουργείο Οικονομικών, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικα για βελτιστοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, προωθεί προς αυτή την κατεύθυνση διάταξη με την οποία θα προσάγεται σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιος αποκρύπτει ή παρακρατά τον ΦΠΑ που υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό. Παράλληλα, με την ίδια αυτόφωρη διαδικασία θα διώκονται και όσοι εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια (σήμερα κατατίθεται μήνυση).

Ταυτόχρονα, μετά από εισήγηση της τρόικας, το Υπουργείο εξετάζει την πρόταση να δώσει τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ (και ίσως και τους εφοριακούς) την ευχέρεια να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα. Αρκετές είναι, πάντως, οι ενστάσεις για τέτοια εξέλιξη καθώς πολλοί θεωρούν ότι αφήνει περιθώρια ανάπτυξης νέων φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής.

Visa Europe: Συνεργασία με το University College ενάντια στο διαδικτυακό έγκλημα

Visa Debit logoImage via WikipediaΗ Visa Europe, το κορυφαίο σύστημα πληρωμών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα μια νέα συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο του University College του Δουβλίνου (UCD - CCI) με αντικείμενο τη διεξαγωγή εγκληματολογικής έρευνας υψηλής τεχνολογίας για οικονομικά και ηλεκτρονικά εγκλήματα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, το Κέντρο θα βοηθήσει τη Visa Europe σε εγκληματολογικές έρευνες, θα συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών ασφαλείας και θα υποστηρίξει το σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης για δικαστές και εισαγγελείς.

Σχολιάζοντας τη συνεργασία η κυρία Valerie Dias, Chief Risk Officer της Visa Europe, δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι θεμελιώδης για τη Visa Europe. Διατηρώντας το σύστημα πληρωμών ασφαλές, προστατεύουμε τους κατόχους καρτών, τους εμπόρους και τα μέλη μας. Η απάτη και το επιχειρηματικό ρίσκο αλλάζουν συνεχώς, αλλά κερδίζουμε τον πόλεμο κατά της απάτης, προσφέροντας πολλαπλά επίπεδα προστασίας. Ως αποτέλεσμα, έχουμε παρατηρήσει μείωση της τάξεως του 19% μέσα στο 2009 (ποσοστό απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις, Ετήσια Αποτελέσματα της Visa Europe για το 2009)».

«Η εξελισσόμενη φύση του διαδικτυακού εγκλήματος απαιτεί ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και δέσμευση για την ανάπτυξη μιας συνολικής προσέγγισης της διαδικτυακής ασφάλειας. Το Κέντρο Ερευνών για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο του University College του Δουβλίνου είναι ένα μοναδικό, παγκόσμιας κλάσης, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να διευρύνουν τις γνώσεις μας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, το διαδικτυακό έγκλημα, την εγκληματολογία ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύου καθώς και τις μεθόδους έρευνας».

Ο κύριος Dave O'Reilly του Κέντρου Ερευνών για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο του University College του Δουβλίνου προσέθεσε: «Ένας αυξανόμενος αριθμός ποινικών υποθέσεων απαιτεί την εξέταση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων. Χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις από τις αρχές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς για να ολοκληρώσουν με επιτυχία αυτές τις υποθέσεις. Το Κέντρο έχει μακρά ιστορία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στην υποστήριξη προγραμμάτων επιβολής του νόμου κατά τη διερεύνηση διαδικτυακών και οικονομικών εγκλημάτων. Η σύναψη της πρωτοποριακής αυτής συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου και της Visa Europe θα επιτρέψει και στους δύο οργανισμούς να υποστηρίξουν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης παρέχοντας τη γνώση που απαιτείται για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος».

Το διαδικτυακό και το οικονομικό έγκλημα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας αποτελούν νέες προκλήσεις για τις αρχές και τα δικαστικά συστήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η σύμπραξη αυτή έπεται της ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του University College με θέμα την έρευνα του διαδικτυακού εγκλήματος. Το Κέντρο θα συνεργαστεί με τη Visa Europe στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών μαθημάτων για δικαστές και εισαγγελείς.

Η Visa Europe διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τις δικαστικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση της απάτης. Η συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο εξασφαλίζει ότι η Visa Europe θα συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών του κλάδου για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εγκλήματος.
Enhanced by Zemanta

"Σπάει" το Παρακαταθηκών και Δανείων

Σε ένα βήμα ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με τον διαχωρισμό των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΠΚΔ θα συνεχίσει να παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία θυγατρικoύ πιστωτικού φορέα, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές δραστηριότητες που αφορούν σε τραπεζικές εργασίες.
 
 Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΤΠΚΔ θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη, ενώ η νέα δομή αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του Οργανισμού. Το υπουργείο διαβεβαιώνει, παράλληλα, τους εργαζόμενους ότι με τις αλλαγές δεν δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα ως προς το προσωπικό του Ταμείου και τους όρους εργασίας του.

Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα το Ελληνο-αλβανικό Οικονομικό Φόρουμ

Ολοκληρώθηκε στα Τίρανα το 4ο Ελληνο-αλβανικό Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Ελληνο-αλβανικές Οικονομικές Σχέσεις: Προκλήσεις και Προοπτικές», το οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αλβανία (24-25 Νοεμβρίου).
 
Στην έναρξη των εργασιών του Φόρουμ παρέστησαν εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης, επικεφαλής ελληνικών και αλβανικών τραπεζών και επιχειρήσεων, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και των ΜΜΕ κ.ά.
 
Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε δύο πάνελ. Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Νέο Οικονομικό Μοντέλο της Αλβανίας και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις», το οποίο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της TIRANA BANK ALBANIA (Τράπεζα Πειραιώς) Δ. Σαντιξής, συμμετείχαν οι Κ. Παπαδόπουλος, ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ, Alfred Rushaj, Υφυπουργός Οικονομικών της Αλβανίας και Erald Themeli, Επικεφαλής του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αλβανίας.
 
Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Αλβανία και ΕΕ:Αποτελεσματική χρήση κοινοτικών κονδυλίων και διαχείριση έργων», το οποίο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ALPHA BANK ALBANIA, Α. Γαλάτουλας, συμμετείχαν οι J. Tabaku, Υφυπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Αλβανίας, Γ. Τράντας, ΓΓ του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και Θ. Γιαννακόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας SYMPRAXIS LTD.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Απάτη εκατομμυρίων ευρώ με δάνεια, «ξεσκεπάστηκε» στην Τούμπα

Δύο άνδρες, 47 και 48 ετών συνελήφθησαν για απάτη κακουργηματικής μορφής σήμερα στην περιοχή της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, καθώς με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσαν για τη χορήγηση δανείων, απέσπασαν τεράστια ποσά από τουλάχιστον τρία πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ που εκδόθηκε αργά το βράδυ, όλα ξεκίνησαν μετά από την καταγγελία 36χρονου, ο οποίος φέρεται να εξαπατήθηκε από τους δύο συλληφθέντες. Ύστερα από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι με την υπόσχεση της εκταμίευσης δανείου απέσπασαν από τον 36χρονο από τις 21 του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι και χτες το ποσόν των 307.454 ευρώ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ την Παρασκευή

Με υποχώρηση σταμάτησαν την Παρασκευή την πορεία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, στις οποίες οι φόβοι για τα δημοσιονομικά της Ευρωζώνης οδήγησε σε πτώση τις μετοχές των τραπεζών. Στο κόκκινο και οι δείκτες στη Νέα Υόρκη στο τέλος της σύντομης συνεδρίασης (λόγω της Παρασκευής μετά τις Ευχαριστίες).

Στην Ευρώπη, οι μετοχές των Deutsche Bank, Commerzbank, Lloyds, Barclays, RBS, Credit Agricole, Societe Generale κατέγραψαν πτώση κοντά στο 2%.

Τα φθηνότερα εμπορεύματα έριξαν και τις μετοχές των εταιρειών μετάλλων (όπως των Antofagasta, Vedanta, Xstrata).

Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών υποχώρησαν και στη Νέα Υόρκη, με τις Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley να κλείνουν με πτώση κοντά στο 1%.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX30 έκλεισε με πτώση 0,45% και ο CAC40 στο Παρίσι χαμηλότερα κατά 0,8%. Ο FTSE100 στο Λονδίνο έκλεισε με υποχώρηση 0,53%.

Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έκλεισε στις 11.092,00 μονάδες με πτώση 0,85% ενώ ο Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,34%. Με υποχώρηση 0,75% έκλεισε ο S&P500
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Χ.Α.: Εβδομαδιαίες απώλειες 3,71%

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω φημολογίας για διάσωση και της Πορτογαλίας και πιθανόν της Ισπανίας που οδήγησαν πτωτικά και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στις 1.436,66 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,28%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση υποχώρησε κατά 3,71%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,79 εκατ. ευρώ.
Στο «κόκκινο» βρέθηκε και ο κλάδος των τραπεζών, με τον επιμέρους δείκτη να σημειώνει πτώση 0,45%. Απώλειες 0,89% και 0,33% παρουσίασαν οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς, αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πτώση 94% των καθαρών κερδών εννεαμήνου, σε ετήσια βάση, στα 14 εκατ. ευρώ εξαιτίας της έκτακτης φορολογίας και της αύξησης των προβλέψεων, καθώς βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία.
Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 116 υποχώρησαν και 62 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ενστάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 12/12

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών για άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, κατόπιν αιτήματος τους Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ).
Παράνομη και αντισυνταγματική χαρακτήρισε την απόφαση η ΓΣΕΕ. «Την ώρα που οι εργασιακές σχέσεις δέχονται σφοδρή επίθεση, την ώρα που οι εργαζόμενοι βλέπουν τα δικαιώματα τους να συρρικνώνονται, την ώρα που τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπαίνουν το ένα μετά το άλλο, ο νομάρχης Αθηνών και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, ανέλαβαν να δώσουν την χαριστική βολή στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων και σε εκατοντάδες εμπόρους και αυτοαπασχολουμένους», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.
Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ η απόφαση εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών και έχει στόχο να αποτελέσει τη βάση για επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
Την έντονη αντίθεσή της εξέφρασε εξάλλου και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η συντριπτική πλειονότητα του εμπορικού κόσμου εκφράζει την αγανάκτησή της για την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας. «Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και έχει προκαλέσει την αντίδραση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα. Και αυτό, διότι ο συνεχώς επιδεινούμενος τζίρος των καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί, απλά θα αναδιανεμηθεί προς όφελος των μεγάλων οργανωμένων υπεραγορών και εμπορικών πολυκαταστημάτων του κέντρου της Αθήνας», εκτιμά η διοίκηση της Συνομοσπονδίας.
Καλεί τέλος το νομάρχη, Γ. Σγουρό και το νομαρχιακό συμβούλιο να ανακαλέσουν την απόφαση και να σεβαστούν την καθολική αντίδραση του εμπορικού κόσμου.
«Aκαιρη» και «αψυχολόγητη» χαρακτηρίζει την απόφαση η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, «έξοδα θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις και όχι έσοδα, δεδομένου ότι η πτώση του τζίρου στην αγορά υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 25%, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση έχει περιοριστεί δραστικά».
«Ο καταναλωτής δεν έχει πρόβλημα ωραρίου, αλλά εισοδήματος προς κατανάλωση. Σημειωτέον ότι ούτε και το δώρο Χριστουγέννων θα έχει δοθεί στις 12 Δεκεμβρίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Για «απαράδεκτη ενέργεια» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς (ΕΣΠ), τονίζοντας πως το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με αποτέλεσμα να πληγούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες.
Ο ΕΣΠ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία -όπως σημειώνει- ελήφθη χωρίς να τηρηθούν οι επιταγές του νόμου, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
«Ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας, αντιτίθεται κατηγορηματικά στην συγκεκριμένη απαράδεκτη ενέργεια, η οποία θα αποτελέσει την "κερκόπορτα" για την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για όλες τις Κυριακές του χρόνου, γεγονός που θα πλήξει τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που βιώνουν όλο και πιο έντονα αισθήματα οικονομικού στραγγαλισμού - κυρίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας των καταναλωτών, αλλά σε καμία περίπτωση λόγω έλλειψης ημερών εργασίας - αλλά επιπλέον θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και θα αναστατώσει περαιτέρω την εργασιακή ειρήνη», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΠ και ζητείται η ανάκληση της επίμαχης απόφασης, «προκειμένου να μην αποδιοργανωθεί περαιτέρω η δομή της κοινωνίας μας και να μην δημιουργηθεί μια επιπλέον κοινωνική αναταραχή».
Τι απαντά ο ΕΣΑ
«Είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες μας έχουν πρωταρχικό σκοπό τη διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σ' αυτές, τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού αλλά και τη σωτηρία της οικονομίας της χώρας», αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας απαντώντας στις αντιδράσεις.
«Αντιλαμβανόμαστε την προσωπική αγωνία κάποιων συνδικαλιστών για την προοπτική επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού στις δημόσιες παρεμβάσεις τους καταδεικνύεται η έλλειψη αντανακλαστικών για τη διαμορφούμενη κατάσταση στην αγορά και στη χώρα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε, μαζί και οι εργαζόμενοι σ' αυτές, αναγνωρίζουν και συμμερίζονται τις αγωνίες που καθημερινά βιώνουν οι έμποροι με τη βεβαιότητα ότι οι επιδιώξεις και οι σκοποί συνδέονται άρρηκτα και με τα δικά τους συμφέροντα. Όλα αυτά απαιτούν όραμα, προσπάθεια και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες», συμπληρώνει ο ΕΣΑ.

MIG: Καθαρά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο

Στα 1,9 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Marfin Investment Group (MIG), στο τρίτο τρίμηνο, ενώ για το εννεάμηνο οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 1.385,3 εκατ. ευρώ.
Σε εταιρικό επίπεδο οι συνολικές ζημιές υπολογίζονται σε 1.174,6 εκατ. ευρώ, από τις οποίες ζημιές 6,6 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα του εξαμήνου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στην τρέχουσα χρήση σχετίζονται με απομείωση αξίας στοιχείων ενεργητικού η οποία έφθασε σε 1.161,4 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση και 1.162,2 εκατ. ευρώ σε εταιρικό επίπεδο.
Οι πωλήσεις σε ενοποιημένο επίπεδο του εννεάμηνου έφθασαν σε 1.169,7 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 22% έναντι 955,2 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2009, ενώ οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου ανήλθαν σε 416,7 εκατ. ευρώ έναντι 371,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Τα μικτά κέρδη του εννεάμηνου σε ενοποιημένο επίπεδο έφθασαν σε 292,2 εκατ. ευρώ έναντι 324,9 εκατ. ευρώ πέρυσι ενώ τα ενοποποιημένα μικτά κέρδη του τρίτου τριμήνου έφθασαν τα 114,1 εκατ. ευρώ έναντι 134,1 εκατ. ευρώ το 2009.
Η Καθαρή Θέση (NAV) υπολογίζεται σε 2.464 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου και αντιστοιχεί σε 3,20 ευρώ ανά μετοχή. Συνεπώς, η τιμή της μετοχής στα σημερινά επίπεδα αντιπροσωπεύει μια σημαντική έκπτωση 82% έναντι της Καθαρής Θέσης της εταιρείας.
Enhanced by Zemanta

Invest in Greece: «Αυξημένο ενδιαφέρον» από ξένους επενδυτές

Αυξημένο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών έχει προκαλέσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η πρόεδρος του οργανισμού Invest in Greece, δρ. Παρασκευή Μπουφούνου, μιλώντας στο περιθώριο του επιχειρηματικού φόρουμ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Η κ. Μπουφούνου εκτίμησε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα αρχίσει να γίνεται αισθητή «η θετική επίδραση, που θα έχει στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, το νέο, φιλόξενo νομοθετικό πλαίσιο». Όπως ανέφερε εξάλλου, ξένοι επενδυτές από διάφορες χώρες και ιδίως από Κίνα και αραβικές χώρες, αλλά και από ΗΠΑ και Ευρώπη, εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση σε πέντε κλάδους επί ελληνικού εδάφους: τουρισμό (ιδίως εναλλακτικές μορφές), πράσινες δράσεις (κυρίως Ανανεώσιμες Πηγές), διαχείριση απορριμμάτων, τρόφιμα-ποτά και τεχνολογίες πληροφορικής/επικοινωνιών- βιοτεχνολογία.
Στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη περισσότερες από 150 επιχειρηματικές συναντήσεις, ιδίως στον κλάδο της ενέργειας και των κατασκευών

Εθνική Τράπεζα: Αίτημα επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών της από το Δημόσιο

Αίτηση στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών που πούλησε στο δημόσιο πριν δύο χρόνια στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κλάδου καταθέτει άμεσα η Εθνική Τράπεζα μετά από έγκριση από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της σήμερα Παρασκευή. Με την εξόφληση των 350 εκατ. ευρώ που στήριξαν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας η Εθνική θα μπορεί να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.
«Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να δώσουμε μέρισμα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση πριν από λίγο. «Ανοίξαμε την αγορά με repo 5,5 δισ. ευρώ και σταδιακά θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ» πρόσθεσε ο ίδιος.
Σε σχέση με την πώληση του 20% της Finansbank, ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι δεν πρόκειται για αμυντική κίνηση, σημειώνοντας ότι η διάθεση μειοψηφικού πακέτου θα γινόταν είτε υπήρχε η κρίση είτε όχι, με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την εκμετάλλευση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής αγοράς. Σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, είπε ότι ακόμη και με την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης της Εθνικής θα κυμαίνεται περί το 15%, κατατάσσοντάς την στην πρώτη πεντάδα στην Ευρώπη.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας των ανησυχιών για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και εν μέσω εικασιών ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα ζητήσει οικονομική βοήθεια.

Δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Ωστόσο, αυτό διαψεύστηκε τόσο από την κυβέρνηση της χώρας όσο και από την Κομισιόν
 
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται τα ορυχεία, εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα επιδιώξει να περιορίσει τον δανεισμό, στο πλαίσιο της «μάχης» της ενάντια στον πληθωρισμό.
Στις 11:23 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε πτώση 0,7% στις 1.085,55 μονάδες.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100  στο Λονδίνο υποχωρούσε κατά 0,9%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,6% και ο CAC 40  στο Παρίσι κατά 1,3%.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Sportingbet: 11% αύξηση στοιχημάτων

Η Sportingbet Plc ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της χρήσης 2010-11 από 1/8/2010 μέχρι 31/10/2010. Ενισχυμένο κατά 11% ήταν το ποσό των στοιχημάτων του πρώτου τριμήνου του 2010 το οποίο ανήλθε σε £513,9 εκατ. (Q1 2009: £463,2 εκατ.) ενώ ενισχυμένα κατά 5% ήταν και τα καθαρά έσοδα τα οποία ανήλθαν σε £51,1 εκατ. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την αποχώρηση της εταιρείας από τις αγορές της Γαλλίας και της Νορβηγίας.

Πιο συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα από τα αθλητικά στοιχήματα ανήλθαν σε £36,8 εκατ., ενώ τα καθαρά έσοδα από το καζίνο και τα παιχνίδια ανήλθαν σε £10,8 εκατ. και τα καθαρά έσοδα από πόκερ ανήλθαν σε £3,5 εκατ. Το EBITDA του πρώτου τριμήνου του 2010 αυξήθηκε κατά 17% και ανήλθε σε £11,3 εκατ.

Σημειώνεται ότι υπάρχει εποχικότητα στον συγκεκριμένο τομέα όπου παραδοσιακά το πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο είναι πιο αδύναμα σε σύγκριση με το δεύτερο και το τρίτο όπου συγκεντρώνονται τα πιο πολλά αθλητικά γεγονότα διεθνώς. Παράλληλα, η επιβολή νέων φόρων καθώς και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες συνετέλεσαν στα χαμηλότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Ο Andrew McIver, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2010. Η Sportingbet συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, ανάπτυξη η οποία ενισχύεται από την σημαντική αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, την συνεχώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη των καταναλωτών για συναλλαγές μέσω διαδικτύου καθώς και την αντίληψη που έχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όσον αφορά στις ευκαιρίες που υπάρχουν στον online αθλητικό στοιχηματισμό. Τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησης. Επιπλέον η είσοδός μας σε νέες γεωγραφικά αγορές, όπως σε αυτή της Ρωσίας, καταδεικνύει τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του Ομίλου.»
Enhanced by Zemanta

CSR REPORTING FORUM 2010: ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΚΕ;

Logo of Global Reporting InitiativeImage via WikipediaΣτο επίκαιρο ερώτημα «Πιστοποιείται η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη;» δίνονται απαντήσεις στη φετινή διοργάνωση του CSR REPORTING FORUM (www.csrforum.gr), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου 2010 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το CSR Reporting Forum 2010 αποσκοπεί και φέτος τόσο στην ανάδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται εκ μέρους των Ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα των Απολογισμών ΕΚΕ, όσο και στην εξειδικευμένη ενημέρωση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ΕΚΕ και της Αειφόρου Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό οι διοργανώτριες εταιρείες Sustainable Development, TUV HELLAS και Connective WGSE, θα πραγματοποιήσουν ειδικό workshop για το νέο διεθνές Πρότυπο Κοινωνικής Ευθύνης ISO 26000, που πρόσφατα εκδόθηκε από τον International Standardization Organization (ISO) των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωποι από τον οργανισμό Danish Standard (Κρατικός Φορέας Τυποποίησης/ Πιστοποίησης της Δανίας) και το διεθνή οργανισμό Global Reporting Initiative θα συζητήσουν για το νέο πρότυπο, τη σχέση του με το υφιστάμενο πρότυπο Απολογισμών ΕΚΕ GRI-G3, καθώς και τις δυνατότητες ανεξάρτητης πιστοποίησης των προγραμμάτων ΕΚΕ μιας επιχείρησης. Επιπρόσθετα ειδικοί εμπειρογνώμονες θα παρουσιάσουν την εμπειρία και τη δράση τους στον τομέα της ΕΚΕ, όπως ο κύριος Φ. Κουρμούσης, Πρόεδρος της Ένωσης Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος και η κυρία Μαρία Πιτσίκα, Διευθύντρια Πιστοποιήσεων του Φορέα Πιστοποιήσεων TUV HELLAS.

Στη συνέχεια, σε ειδική ενότητα θα παρουσιαστούν καινοτόμοι Απολογισμοί ΕΚΕ ελληνικών εταιρειών, όπως ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΛΒΑΛ, INTERAMERICAN κ.ά.

Τέλος, το CSR Reporting Forum 2010 θα φιλοξενήσει και φέτος, σε ειδική εκδήλωση, τα Βραβεία Απολογισμών ΕΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κύριος Κ. Ευαγγελινός, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ελληνικών Απολογισμών ΕΚΕ για το 2009 και την εξέλιξη τους σε σχέση με τα τελευταία 3 έτη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του GRI-G3, ενώ ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κύριος Κ. Σοφούλης, θα απονείμει βραβεία στις ελληνικές εταιρείες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Χορηγοί επικοινωνίας του CSR Reporting Forum 2010 είναι τα περιοδικά ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 21, AD BUSINESS και CSR REVIEW, καθώς και το newsletter BUSINESS TODAY.
Enhanced by Zemanta

Βραβεία Επιχειρηματικότητας Κούρος 2010

ALBA Graduate Business SchoolImage via WikipediaΑπονεμήθηκαν για 16η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας Κούρος από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας, στις 23 Νοεμβρίου. Επιστημονικός συνεργάτης τα τελευταία πέντε χρόνια της Λέσχης Επιχειρηματικότητας για τα Βραβεία είναι το ALBA Graduate Business School. Στο πλαίσιο των Βραβείων Κούρος απονέμεται και το Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου για το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς, ενώ ανακοινώνεται και ο νικητής του Διαγωνισμού Green Dreams – Πράσινη Επιχειρηματικότητα.


Το ALBA Hub for Enterprise and Development (AHEAD), το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ALBA, ανέλαβε για μια ακόμη χρονιά να αναλύσει τα δεδομένα των 1.500 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων και να εντοπίσει νέους επιχειρηματίες κάτω των 45 ετών που ενστερνίζονται το ευ επιχειρείν. Οι επιχειρηματίες αυτοί προτείνονται για τα Βραβεία Κούρος «Ανάπτυξης και Καινοτομίας» και «Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο». Μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας, την οποία συντονίζει το AHEAD και στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 150 κριτές, βραβεύθηκαν φέτος ο κ. Ιωάννης Καματάκης, ιδρυτής της MLS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., με το Βραβείο «Καινοτομίας και Ανάπτυξης» και ο κ. Βασίλης Κάτσος και η κα Νέλλη Κάτσου, από τη ΦΑΡΜΑΤΕΝ Α.Ε., με το Βραβείο «Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο».

Το Βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου για το Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς» που έχει θεσπίσει ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου και απονέμεται από το Stelios Philanthropic Foundation και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας, απενεμήθη στον κ. Δημήτρη Κολοκοτρώνη, ιδρυτή της FASMETRICS ΕΠΕ. Στην τελική τριάδα συμμετείχαν επίσης η κα Έρρικα Πρεζεράκου (Replayce), και οι κυρίες Παναγιώτα και Μαρία Βλάχου (Fereikos-Helix). Το Βραβείο απονέμεται σε επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών με τριετή τουλάχιστον επιχειρηματική δράση και συνοδεύεται από έπαθλο ύψους €50,000.

Τέλος, για  τρίτη συνεχή χρονιά ανακοινώθηκε και  ο νικητής του Διαγωνισμού  «Green Dreams – Πράσινη Επιχειρηματικότητα», κ. Βασίλης Νικολόπουλος, εμπνευστής του συστήματος PLUG ME για την έξυπνη μέτρηση και ανάλυση ενεργειακών καταναλώσεων. Ο κ. Νικολόπουλος έχει ιδρύσει την εταιρεία INTELEN και κατέχει πολλές διεθνής διακρίσεις σε θέματα καινοτομίας. Ο Διαγωνισμός επιβραβεύει καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Συνδιοργανώνεται από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και το ALBA Graduate Business School και συνοδεύεται από έπαθλο ύψους €3,000.

Το ALBA Graduate Business School έχει μακρά παράδοση στην επιχειρηματικότητα. Ομάδες φοιτητών του συμμετέχουν από το 2001 στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό επιχειρηματικού σχεδίου «European Business Plan of the Year» συναγωνιζόμενο τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Μεταπτυχιακές Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως το London Business School, το IESE και το SDA Bocconi. Το ALBA έχει λάβει τα περισσότερα βραβεία (3 πρώτα, 2 δεύτερα και ένα τρίτο) ενώ είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα από την Ελλάδα που έχει μέχρι σήμερα προσκληθεί στο διαγωνισμό.

To 2008, το ALBA ίδρυσε το AHEAD για να συγκεντρώσει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και να προωθήσει την κουλτούρα του επιχειρείν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Αλέξη Κομσέλη, Διευθυντή του AHEAD, στο ahead@alba.edu.gr και στο 210 8964531.
Enhanced by Zemanta

«5 τρόποι για να ανεβάσετε τις πωλήσεις σας το 2011»

Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και ώρα 16.00 έως 18.00 στα πλαίσια της διοργάνωσης του Money Show που θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Hyatt στην Θεσσαλονίκη θ γίνει παρουσίαση του θέματος «5 τρόποι για να ανεβάσετε τις πωλήσεις σας το 2011»

Εισηγήτρια : Κατερίνα Ευστρατιάδου, Ώρα προσέλευσης : 16.00, Αίθουσα: Επίδαυρος 1-2 , Είσοδος ελεύθερη

Μικρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με θετικά πρόσημα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη βελτίωση που παρουσίασε η οικονομία των ΗΠΑ, με ενίσχυση της απασχόλησης και των εισοδημάτων και δαπανών των νοικοκυριών, εξέλιξη που οδήγησε σε θετικά πρόσημα και τις αγορές της Ασίας.

Παράλληλα, το κλίμα στις αγορές ενισχύθηκε και από την αποκλιμάκωση - τουλάχιστον προσωρινά - των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Τελικά, ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 0,74%, ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,34%. Θετική εικόνα και για την αγορά στη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 0,82%.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η επανεκκίνηση της οικονομίας»

Συνέντευξη τύπου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ΚομοτηνήImage by PIAZZA del POPOLO via Flickr

Την επανεκκίνηση της οικονομίας έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί στόχο της κυβέρνησης για το 2011», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το κλειδί για την επιτυχία είναι ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι «ο καινούργιος αναπτυξιακός - επενδυτικός νόμος περιορίζει τις επιδοτήσεις και στηρίζει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα». Παράλληλα, σημείωσε ότι θα παρουσιαστεί άμεσα, ενώ τον χαρακτήρισε «τομή» για την ανάπτυξη της χώρας.

Διευκρίνισε ότι δεν καταργούνται οι επιδοτήσεις, αλλά αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία του για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα νομοθετήματα που έγιναν πριν 30 χρόνια μαζί με άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις επιδοτήσεις δεν απέδωσαν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις μας ήταν μη ανταγωνιστικές και εσωστρεφείς».
Enhanced by Zemanta

Πτώσης συνέχεια στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Για 5η συνεχομένη συνεδρίαση συνεχίστηκε η καθοδική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης στις 1.440,64 μονάδες, καταγράφοντας νέα πτώση κατά 0,70%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 64,941 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,01%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση κατά 0,38%, ενώ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε επίσης πτωτικά σε ποσοστό 1,63%.

Από τους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη ενίσχυση σημείωσαν οι δείκτες των Χημικών (+2,14%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,35%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι δείκτες των Ασφαλειών (-6,51%) και των Μέσων Ενημέρωσης (-3,05%).

Η τελική εικόνα έδειξε 55 μετοχές να σημειώνουν άνοδο, 103 πτώση και 51 να παραμένουν σταθερές.

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ: 300.000 άνεργους προβλέπουν οι επαγγελματίες...

 Η αύξηση των έμμεσων φόρων και ιδιαίτερα του ΦΠΑ (από 11% στο 13%) θα εντείνει περαιτέρω την ύφεση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση των θέσεων απασχόλησης και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Οι συνέπειες αυτής της οικονομικής πολιτικής θα επηρεάσουν αρνητικά και τα έσοδα του Κράτους, δεδομένου ότι θα συρρικνώσουν επικίνδυνα την φορολογική του βάση. Αντίθετα μια μείωση του ΦΠΑ, έστω και κατά μία μονάδα, θα προσέφερε περισσότερα τόσο στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης όσο και στην βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς.

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, εκφράζοντας τη θέση της για την απασχόληση και την ανεργία.

Με θετικό πρόσημο η Wall Street

NASDAQImage via WikipediaΜε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης ενισχυμένος κατά 1,37% έκλεισε στις 11.187,28 μονάδες και ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έπειτα από άνοδο κατά 1,93% τερμάτισε στις 2.543,12 μονάδες. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, διαμορφώθηκε στις 1.198,35 μονάδες (1,49%).

Ισοτιμίες νομισμάτων-δολάριο ΗΠΑ

Ακολουθούν οι ισοτιμίες των κυριοτέρων νομισμάτων έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Τρέχουσα Υψηλότερη Χαμηλότερη Ευρώ 1.3326 1.3421 1.3284 Γεν Ιαπωνίας 83.58 83.66 82.95 Λίρα Βρετανιας 1.5773 1.5835 1.5743 Φράγκο Ελβετίας 0.9961 0.9989 0.9898 Κορώνα Δανίας 5.5911 5.6119 5.5552 Κορώνα Νορβηγίας 6.0929 6.14 6.0604 Κορώνα Σουηδίας 6.9478 7.028 6.9178 δολάριο αυστραλίας 0.9812 0.9851 0.972 Ρεάλ Βραζιλίας 1.7205 1.7348 1.7177 δολάριο Καναδά 1.0114 1.0247 1.0092 Δολάριο Χονγκ Κονγκ 7.759 7.7598 7.7572 Πέσο Μεξικού 12.3709 12.4988 12.3371 Ρούβλι Ρωσίας 31.321 31.4446 31.237 Δολάριο Σιγκαπούρης 1.3103 1.3146 1.307 Ραντ Ν. Αφρικής 7.0488 7.1272 7.0505

Ισοτιμίες νομισμάτων-Ευρώ

Ακολουθούν οι ισοτιμίες των κυριοτέρων νομισμάτων έναντι του Ευρώ.
Τρέχουσα Υψηλότερη Χαμηλότερη Δολάριο ΗΠΑ 1.3326 1.3421 1.3284 Γεν Ιαπωνίας 111.41 111.76 110.33 Λίρα Βρετανίας 0.8449 0.8499 0.8429 Φράγκο Ελβετίας 1.328 1.3349 1.3243 Κορώνα Δανίας 7.4548 7.4558 7.4547 Κορώνα Νορβηγίας 8.1198 8.1737 8.116 Κορώνα Σουηδίας 9.2598 9.3513 9.2622 Δολάριο Αυστραλιας 1.3574 1.3753 1.3563 Δολάριο Καναδά 1.3479 1.3698 1.347 Δολάριο Χονγκ Κονγκ 10.3417 10.4102 10.3083 Ρούβλι Ρωσίας 41.7225 42.024 41.695 Δολάριο Σιγκαπούρης 1.7451 1.7591 1.7443
Enhanced by Zemanta

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ζημίες 117,2 εκατ. ευρώ για την ATEbank στο εννιάμηνο

The Sarpieri mansion in downtown Athens. Built...Image via WikipediaΣε 117,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημίες της ATEbank στο εννιάμηνο, έναντι της περυσινής κερδοφορίας 82,4 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλών προβλέψεων απομείωσης και τις ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ, με την στήριξη του Δημοσίου, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης.

Μέρος του ποσού από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και τα υπόλοιπα για την ενίσχυση των βασικών εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου.

Η ΑΤΕbank αποδίδει τις ζημίες του εννιάμηνου στη διατήρηση των αυστηρών κριτηρίων εκτίμησης των κινδύνων που έχουν αναληφθεί από τον όμιλο, στην αναγνώριση προβλέψεων απομείωσης ύψους 287,2 εκατ. ευρώ, καθώς και στις ζημίες από χρηματοοικονομικές πράξεις που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη αυξήθηκαν κατά 37,4% σε 286,1 εκατ. ευρώ, και η τράπεζα σημειώνει πως το μέγεθος για το τρίτο τρίμηνο (105,8 εκατ. ευρώ) αποτελεί το υψηλότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα του Ομίλου την τελευταία πενταετία.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν στο εννιάμηνο σε 613,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,4% (+6,4% στο τρίμηνο). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αύξηση αυτή οφείλεται τόσο στη σημαντική συγκράτηση του κόστους άντλησης χρήματος (-19,3% σε ετήσια βάση) όσο και στη διατήρηση υψηλών εσόδων τόκων χορηγήσεων, κυρίως λόγω ανατιμολόγησης των προϊόντων και αύξησης των εσόδων τόκων του χαρτοφυλακίου ομολόγων.

Η διαφορά του μέσου επιτοκίου χορηγήσεων από το αντίστοιχο των καταθέσεων σημείωσε αύξηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και ανήλθε στις 380 μονάδες βάσης ενώ το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε κατά 5 μβ σε επίπεδο τριμήνου και ανήλθε σε 2,76% από 2,71% στο τέλος Ιουνίου 2010.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το εννεάμηνο του 2010 ανήλθαν σε 47,9 εκατ. ευρώ έναντι 57,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2009 λόγω των μειωμένων εργασιών του Ομίλου, αν και σε επίπεδο τριμήνου εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένα.
Enhanced by Zemanta

Δημοσίευε στο Facebook απόρρητα δεδομένα της εταιρείας του

This is icon for social networking website. Th...Image via WikipediaΥπάλληλος ανώνυμης εμπορικής εταιρείας είχε αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στους υπολογιστές της, διέκοπτε τη λειτουργία τους, έκλεβε ευαίσθητα δεδομένα και τα δημοσίευε στο Facebook.

Έπειτα από καταγγελία της διεύθυνσης και έρευνα των αστυνομικών, ο 40χρονος υπάλληλος συνελήφθη με την κατηγορία «παραβίασης απορρήτου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπολογιστικών συστημάτων, προσωπικών δεδομένων και δυσφήμησης Ανώνυμης Εταιρείας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δράστης από το Νοέμβριο του έτους 2007 έως και το φετινό Νοέμβριο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα διείσδυε παράνομα στα υπολογιστικά συστήματα της ανωτέρω εταιρείας, με αποτέλεσμα την ενημέρωσή του σε εμπιστευτικά θέματα ανάπτυξης και πωλήσεων του ομίλου «ενώ παράλληλα και απρόκλητα διέκοπτε την λειτουργία των εξυπηρετητών (server) , με αποτέλεσμα την παύση των εργασιών σε όλα τα τμήματα τηςεταιρείας και την οικονομική ζημία αυτής που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ».

Αστυνομικοί από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν επιτόπια ψηφιακή έρευνα, στα υπολογιστικά συστήματα της εταιρείας, όπου πιστοποιήθηκε ότι ο Η/Υ που χειρίζονταν ο δράστης (cracker) ήταν αυτός που με την ύπαρξη κατάλληλου λογισμικού, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, διείσδυε στα κεντρικά συστήματα με τα προαναφερόμενα αποτελέσματα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο δράστης διαχειριζόταν προφίλ στο Facebook, μέσω του οποίου δυσφημούσε την εταιρεία, στην οποία εργαζόταν και παράλληλα δημοσιοποιούσε σε κοινή θέα καταστάσεις μισθοδοσίας των στελεχών αυτής, τα οποία προηγουμένως είχε παράνομα υφαρπάξει, μέσω του διαδικτύου.

Η εταιρεία εδρεύει στην Αττική.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...