Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτο πετυχημένο "τεστ" για τις πολύ κρίσιμες στηρίξεις - Μάζεψε τις απώλειες το Χ.Α. (-0,40%)

Θετικά κρίνεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να κλείνει τελικά με απώλειες της τάξης του 0,40% αν και είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμη και 2,5% χαμηλότερα (λίγο πριν το κλείσιμο η αγορά είχε γυρίσει και θετικά).

Να αναφέρουμε ότι στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε κυρίως η καλή εικόνα σε συγκεκριμένους μη – τραπεζικούς τίτλους και ιδιαιτέρως στον ΟΠΑΠ (+2,58%), τον ΟΤΕ (+3,33%), αλλά και την Coca Cola (+1,94%).

Να σημειώσουμε επίσης και την πολύ καλή εικόνα των ξένων αγορών και ειδικά της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και την άνοδο του ευρώ, που σε ένα μεγάλο βαθμό αποδίδονται και στις νέες προσδοκίες που δημιουργούνται, μετά και την κίνηση Ρομπέι, για την εξεύρεση μιας πιο συμβιβαστικής και αποτελεσματικής λύσης για την ευρωπαική οικονομία, εν όψει και των κρίσιμων συνόδων του Μαρτίου. Όσον αφορά το ΓΔ, αυτός έκλεισε τελικά στις 1.576,86 μονάδες, -0,40%, με το συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 137εκ ευρώ (με αυξητικές μάλισυτα τάσεις κατά τη διάρκεια της βελτίωσης του κλίματος). Προτού περάσουμε σε επιμέρους στατιστικά να σχολιάσουμε ότι στα θετικά της σημερινής ημέρας ήταν και η πρώτη επιτυχής δοκιμασία των πολύ σημαντικών στηρίξεων του ΓΔ (1.550 – 1.540 μονάδες, χαμηλό ημέρας 1.543,64 μονάδες) και του FTSE/ASE 20 (725 – 720 μονάδες, χαμηλό ημέρας 718,67 μονάδες), με τις επόμενες συνεδριάσεις να αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιάφερον.

Νευρικότητα και νέα σημαντική πτώση σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, αν και η εικόνα βελτιώθηκε οριακά προς το κλείσιμο. Συγκεκριμένα ο δείκτης έκλεισε στις 1.370,87 μονάδες, -2,55%, ενώ στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ήταν σήμερα η μετοχή της Κύπρου, με κλείσιμο σχεδόν στο χαμηλό της ημέρας, στα 2,80 ευρώ, -8,50%. Στις υπόλοιπες μετοχές, με πτώση αυτή της ΕΤΕ (6,78 ευρώ,-1,60%), της Alpha Bank (4,80 ευρώ, -1,84%), της EFG Eurobank (4,64 ευρώ, -0,85%), του ΤΤ (3,40 ευρώ,-4,23%), της ΑΤΕ (0,77 ευρώ, -2,53%) και της Marfin Popular Bank (1,01 ευρώ, -3,81%). Από την άλλη πλευρά με κέρδη έκλεισε η μετοχή της Πειραιώς, στο υψηλό της ημέρας στα 1,65 ευρώ, +1,23%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, πολύ καλή εικόνα όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή για τη μετοχή του ΟΤΕ (7,45 ευρώ, +3,33%), του ΟΠΑΠ (15,13 ευρώ, +2,58%), της Coca Cola (19,74 ευρώ, +1,96%), ενώ με μικρότερα κέρδη η μετοχή του Τιτάνα (16,25 ευρώ, +0,43%) και της Βιοχάλκο (4,14 ευρώ, +0,98%). Στον αντίποδα, με πτώση η μετοχή της ΔΕΗ (11,21 ευρώ, -1,32%), του Ελλάκτωρα (3,44 ευρώ, -3,64%), της MIG (0,88 ευρώ, -4,35%), της Motor Oil (8,72 ευρώ, -2,02%) και του Μυτιληναίου (5,20 ευρώ, -3,53%).

Αναφορικά με τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης:

Συνολικά 40 μετοχές σημείωσαν κέρδη, 121 βρέθηκαν χαμηλότερα, ενώ 134 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 734,34 μονάδες με πτώση 0,93%, κυρίως λόγω της πτώσης των τραπεζών, ενώ επίσης με απώλειες 0,68% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 40, στις 1.659,72 μονάδες. Τέλος, με τις μεγαλύτερες απώλειες 2,21% ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/ASE 80, στις 281,62 μονάδες.
-------------------------------------
Τέλος, καλή εικόνα και σημαντικά κέρδη στις ξένες αγορές, εν μέσω προσδοκιών για εξεύρεση μιας πιο συμβιβαστικής λύσης στα των προωθούμενων αποφάσεων της Ε.Ε. Επίσης στο θετικό κλίμα συμβάλλουν και οι θετικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα και στα στατιστικά των αγορών ο Xetra DAX στη Γερμανία βρίσκεται στις 7.289,61 μονάδες, +1,45%, ενώ με κέρδη +1,34% και +0,24% ο CAC 40 στο Παρίσι (4.124,80 μονάδες) και ο FTSE/ASE 100 στο Λονδίνο (6.015,95 μονάδες) αντίστοιχα. Κέρδη αυτή τη στιγμή για τους βασικούς δείκτες στις ΗΠΑ, με τον S&P 500 να βρίσκεται στις 1.326,36 μονάδες (+0,82%) και το Dow Jones Industrials στις 12.203,41 μονάδες, +0,60%. Τέλος, με κέρδη 0,37% ο Nasdaq Composite στις 2.791,09 μονάδες

Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com

“Έφυγε” ο Θανάσης Πουλιάδης

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο Θανάσης Πουλιάδης, ένας επιχειρηματίας που γνώρισε την καταξίωση και αναγνώριση, αλλά και απόλυτη συντριβή, βλέποντας την αυτοκρατορία που είχε χτίσει να καταρρέει.

Εκ των... Πατριαρχών της πληροφορικής στην Ελλάδα, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1940. Έχοντας αποκτήσει το δίπλωμα μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου και της Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Harvard Business School είχε την πρώτη του επαφή με την πληροφορική στις μεταπτυχιακές του σπουδές στα μέσα της δεκαετίας του ’70, μία εποχή που οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν ακόμη άγνωστη λέξη.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η πρώτη του θέση ήταν αυτή του υποδιευθυντή στην εμπορική διεύθυνση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Παρά την πολλά υποσχόμενη θέση, ο Θανάσης Πουλιάδης ήθελε να δοκιμαστεί στον επιχειρηματικό στίβο. Πηγή: newsbomb.gr

Βραβείο καινοτομίας στη Nokia Siemens Networks

The Nokia Siemens Networks logo created by Mov...Image via Wikipedia Για τεχνολογία επόμενης γενιάς Οπτικής Πρόσβασης 1Gbit/s 

Το FTTH Council Europe απένειμε στη Nokia Siemens Networks βραβείο τεχνολογικής καινοτομίας για την τεχνολογία Next Generation Optical Access(NGOA). Η προσέγγιση της Nokia Siemens Networks, η οποία παρουσιάστηκε λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της απονομής, έχει ήδη παρουσιαστεί σε πλήθος πελατών στα ερευνητικά εργαστήρια της εταιρείας. Η Nokia Siemens Networksχρησιμοποιεί για το NGOA μια μοναδική οπτική ίνα με την οποία μπορεί να προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση σε μέχρι και 1000 νοικοκυριά, με ταχύτητα 1Gbit/s ανά νοικοκυριό και για uploading και για downloading, και σε απόσταση μέχρι και 100χλμ από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο.

Το FTTH Council Europe είναι ένας οργανισμός με στόχο την επιτάχυνση της διάθεσης δικτύων πρόσβασης εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων, που να στηρίζονται στις οπτικές ίνες, σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Μέλη του είναι περισσότερες από 140 εταιρείες, ανάμεσά τους και αρκετοί κορυφαίοι πάροχοι και κατασκευαστές εξοπλισμού της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων

Παρατείνεται μέχρι την 4η Απριλίου 2011 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, για τους υπόχρεους του άρθρου 62 του ν. 2238/94 (ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ κ.λπ. χωρίς εισοδήματα, κ.λπ.), που λήγει την 1η Μαρτίου 2011, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, δίνεται παράταση με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, για τους οποίους εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και των λογιστικών γραφείων και γενικότερα προς διευκόλυνση των πολιτών.

Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε έντεκα εργάσιμες μέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, με αρχή για το ψηφίο 1 την 4η Απριλίου 2011.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Ο Δ. Ασημακόπουλος

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) επανεκλέχθηκε ο Δ. Ασημακόπουλος, μετά τις αρχαιρεσίες της 20ης Φεβρουαρίου 2011.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του νέου προεδρείου για τα επόμενα τρία χρόνια είναι: Δ. Ασημακόπουλος στη θέση του προέδρου, αντιπρόεδροι Γ. Καββαθάς, Ι. Παπαργύρης, Β. Ιωάννου, Ευαγ. Αγγελάκης και γενικός γραμματέας Ν. Σκορίνης. Ταμίας Αν. Σκέντζος και μέλη Δ. Κασαπίδης, Χ. Μαυροθαλασσίτης και Γ. Χιόνης.

Η Λιβύη έχει φεσώσει 716 εκ. δολάρια τις ελληνικές επιχειρήσεις

Η Λιβύη είναι ο 2ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας μεταξύ των αραβικών χωρών, ενώ εκεί δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές εταιρείες.

Σήμερα, στον κατασκευαστικό τομέα δραστηριοποιούνται οι εταιρείες J&P, ΕΤΕΠ (που μετονομάστηκε σε ΤΑGECO), Αρχιρόδον (επέκταση/εκσυγχρονισμός λιμένος Τριπόλεως), ΣΙΚΕΛΙΣ, και η εταιρεία MARITECH (ανέλαβε την τοποθέτηση καλωδίων οπτικών ινών στα λιβυκά παράλια). Πρόσφατα η εταιρεία OLYMPIA έχει αναλάβει λιμενικό έργο δυτικά της Τρίπολης.

Τον Απρίλιο 2005 εγκαταστάθηκε στη Λιβύη, με θυγατρικό παράρτημα η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., συμμετέχοντας, με ποσοστό 20%, σε κοινοπραξία με την αυστραλιανή Woodside Energy (N.A.) Ltd και την ισπανική REPSOL UPF για έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ποινολόγιο για τους εργοδότες


Δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η Υπουργική Απόφαση για την επιβολή προστίμων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) στους εργοδότες όπου παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία.

Με την απόφαση, που υπέγραψε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη στις 3/2/2011, θεσπίζεται η αναλογικότητα των ποινών και των κυρώσεων και η επιβολή των προστίμων στηρίζεται σε επιστημονική μεθοδολογία, με βάση ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε ο κάθε Επιθεωρητής Εργασίας να μην εισηγείται και επιβάλλει πρόστιμα με υποκειμενικά και εμπειρικά κριτήρια και επομένως λιγότερο αντικειμενικά.

Το νέο «ποινολόγιο» προβλέπει πρόστιμα από 500 έως και 50.000 ευρώ τα οποία καθορίζονται με βάση ειδική μοριοδότηση συνδεδεμένη με το είδος της παράβασης, τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται και το εάν ο εργοδότης είναι υπότροπος ή όχι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Morgan Stanley's office on Times SquareImage via Wikipedia
Η ΑΞΙΑ: "Το μυστικό σχέδιο της Morgan Stanley".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά και την ανταλλαγή των πρόσφατων σκληρών ανακοινώσεων από τις δύο πλευρές, έμμεσα από την Alpha (μέσω του Οικονομικού Δελτίου) και άμεσα από την Εθνική, όλα δείχνουν ότι το μεγάλο deal περνάει στο παρελθόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο παιχνίδι έχουν εμπλακεί και οι ξένοι επενδυτές, καθώς και μεγάλοι επενδυτικοί οργανισμοί, όπως επίσης και η ίδια η κυβέρνηση".
ΕΞΠΡΕΣ: "Ανησυχεί η κυβέρνηση για τη σύνοδο κορυφής".
Η εφημερίδα γράφει: "Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και τους βουλευτές της συμπολίτευσης σχετικά με τα αποτελέσματα της επικείμενης συνόδου κορυφής στις 25 Μαρτίου για το σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις.ευρώ της Ελλάδας".
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "27 ημέρες αγωνίες για την οικονομία".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στρατηγική έντασης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο μέχρι το παρά πέντε της Συνόδου της 25ης Μαρτίου, για να επιβάλει σιδηρά πειθαρχία στην Ευρωζώνη.Κίνδυνος νέας κερδοσκοπικής επίθεσης από τις αγορές στην περιφέρεια της ΕΕ αν δεν υπάρξει συμφωνία για αξιόπιστη απάντηση στην κρίση χρέους".
ΚΕΡΔΟΣ: "Ανατροπές παντού ανά τρίμηνο".
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "αλλαγές σε επικουρικές συντάξεις και μισθολόγιο του Δημοσίου. Πλαφόν στα κέρδη των φαρμακείων, νυστέρι στα νοσοκομεία. Αναγνωρίζονται τα πτυχία των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων. Αποκρατικοποιούνται ΔΕΠΑΛΑΡΚΟ
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Βόμβα πετρελαίου απειλεί την Ευρώπη".
Η εφημερίδα σημειώνει "σε νέα μεγάλη ύφεση απειλεί να ρίξει την παγκόσμια οικονομία η κούρσα του πετρελαίου. Ο παράγοντας που θεωρείται από τους αναλυτές ικανός να μετατρέψει σε εφιάλτη τους σημερινούς φόβους είναι μια πιθανή επέκταση της εξέγερσης στις χώρες του Κόλπου".
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα 5 δισ. ο λογαριασμός των μέτρων για το 2012".
Η εφημερίδα τονίζει "μέτρα κόστους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, για το 2012, καθώς επίσης και διορθωτικά για το ασφαλιστικό προαναγγέλει το επικαιροποιημένο μνημόνιο". Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στο πράσινο επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές αγορές και η Γουόλ Στριτ

NASDAQ in Times Square, New York City, USA.Image via WikipediaΜε άνοδο σταμάτησαν την πορεία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, έπειτα από «σερί» συνεδριάσεων στο κόκκινο λόγω των ανησυχιών που έχει προκαλέσει η Λιβύη. Kέρδη και στη Νέα Υόρκη, με τα εταιρικά νέα να δίνουν ώθηση στους δείκτες.

Στην Ευρώπη, τα κέρδη της Volkswagen και οι συζητήσεις για συγχώνευση της MAN με την Scania καλλιέργησαν θετικό έδαφος.

Χαμένες ολόκληρης της εβδομάδας πάντως ήταν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών (όπως των Lufthansa, Air France-KLM), που πλήττονται από το ακριβότερο πετρέλαιο.

Στη Νέα Υόρκη, η ενίσχυση των δεικτών καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε υψηλά τριετίας απομάκρυνε τους φόβους που προκάλεσε η Λιβύη.

Στις κερδισμένες της ημέρας και η μετοχή της Boeing, που κέρδισε συμβόλαιο με την αμερικανική αεροπορία αξίας 35 δισ. δολαρίων.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX30 έκλεισε με άνοδο 0,77% ενώ ο CAC40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,5%. Ο FTSE100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 1,4%.

Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έκλεισε στις 12.130,45 μονάδες με άνοδο 0,51% ενώ ο Nasdaq έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,6%. Με άνοδο 1,06% έκλεισε ο S&P500.
tovima.gr

Enhanced by Zemanta

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι σταθεροποίηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου κάτω από τα τελευταία επίπεδα-ρεκόρ μετρίασαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Θετικά συνέβαλαν και οι ανακοινώσεις ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η εταιρεία κατασκευαστικών υλικών Saint-Gobain είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 5,5% μετά τις ισχυρές της προβλέψεις για την κερδοφορία, ενώ και η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen κατέγραψε κέρδη 6,2%, αφότου ανακοίνωσε καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 1.159,60 μονάδες.
Enhanced by Zemanta

A/K: Απώλειες στο συνολικό ενεργητικό

Απώλειες στο συνολικό ενεργητικό της ελληνικής αγοράς Α/Κ κατά 0,56%, στα 8,28 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως των αρνητικών αποδόσεων των Α/Κ Εσωτερικού, παρά την είσοδο νέων κεφαλαίων ύψους 1,61 εκατ. ευρώ, καταγράφηκαν στην αποτίμηση της 24ης Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, στα Funds of Funds, το ενεργητικό υποχώρησε κατά 0,80%, στα 750,62 εκατ. ευρώ, με απώλειες σε επίπεδο μεριδίων ύψους 620,67 χιλ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στα Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, η αρνητική μέση ημερήσια απόδοση της τάξης του 1,82% σε συνδυασμό με τις εκροές κεφαλαίων ύψους 360,20 χιλ. ευρώ, οδήγησαν σε μείωση την αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων κατά 1,71%, στα 1,55 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, στα Μετοχικά Α/Κ Εξωτερικού, το ενεργητικό της κατηγορίας υποχώρησε κατά 0,68%, στα 558,50 εκατ. ευρώ, λόγω της αρνητικής κατά μέσο όρο απόδοσης της τάξης του 0,85% και των εξαγορών μεριδίων ύψους 839,64 χιλ. ευρώ.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασαν και τα Μικτά Α/Κ Εσωτερικού. Το ενεργητικό της κατηγορίας σημείωσε πτώση κατά 0,91%, στα 1,04 δισ. ευρώ, έπειτα από μικρές απώλειες σε επίπεδο μεριδίων ύψους 208,90 χιλ. ευρώ, ενώ και η κατά μέσο όρο απόδοση διαμορφώθηκε αρνητική κατά 0,84%.

Πτώση της τάξης του 0,29%, στα 898,48 εκατ. ευρώ, σημείωσε και το ενεργητικό των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού. Η μέση ημερήσια απόδοση μειώθηκε κατά 0,08% και οι εκροές ανήλθαν στα 357,80 χιλ. ευρώ. Όμοια, στα Ομολογιακά Α/Κ Εξωτερικού, το ενεργητικό της κατηγορίας σημείωσε πτώση κατά 0,12%, στα 1,57 δισ. ευρώ, με αρνητική την κατά μέσο όρο απόδοση της τάξης του 0,07% και παράλληλες εξαγορές μεριδίων ύψους 833,44 χιλ. ευρώ.

Τέλος, σημαντικά κέρδη σε επίπεδο μεριδίων ύψους 4,92 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, όπου το ενεργητικό της κατηγορίας ενισχύθηκε κατά 0,39%, διαμορφωμένο στα 1,26 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς ανήλθε στο 16,80%.

(Συμπεριλαμβάνονται τα Α/Κ που έχουν ιδρυθεί σε άλλες χώρες και τα οποία διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ.).
NAFTEMPORIKI.GR

Emporiki Bank: Χάθηκε η ανοδική δυναμική στο ΧΑ

Η πλειοψηφία των τεχνικών ενδείξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τις αμέσως επόμενες εβδομάδες δύσκολα θα ξεπερασθούν οι 1.650-1.700μ, ενώ αντίθετα αυξήθηκαν οι πιθανότητες για κίνηση προς τις 1.550 μονάδες, αναφέρει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της, σήμειώνοντας ωστόσο ότι σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση, ο στόχος θα είναι η κάλυψη του πρόσφατου χάσματος τιμών μεταξύ των 1.662μ και 1.651μ.

Το προηγούμενο πενθήμερο ο ΓΔ κινήθηκε αρχικά ανοδικά, σημειώνοντας νέα υψηλότερη τιμή των τελευταίων έξη μηνών στις 1.747,17μ, και στη συνέχεια κινήθηκε πτωτικά, μέχρι τις 1.604,14μ (περιοχή στήριξης), από όπου προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.590μ.

Μεσοπρόθεσμα, θεωρούμε ότι σχεδόν έχει επαληθευτεί το σενάριο προσέγγισης των 1.800μ, το οποίο στις αρχές του έτους είχαμε θέσει ως το επικρατέστερο για το 2011. Προς το παρόν δεν συντρέχει λόγος αναθεώρησης της τιμής στόχου σε υψηλότερα επίπεδα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για τις προσεχείς εβδομάδες, σε ενδεχόμενη επέκταση της πτωτικής διορθωτικής κίνησης προς τις επόμενες περιοχές στήριξης, που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 1.615μ, 1.548μ και 1.482μ, προσδιορίζονται ποσοστά διόρθωσης 33% (προσεγγίσθηκε ήδη), 50% (το συνηθέστερο) και 66%, από την χαμηλότερη μέχρι την υψηλότερη τιμή έτους.

Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δυνατότητα μιας ανοδικής αντίδρασης, με στόχο την κάλυψη του πρόσφατου χάσματος μεταξύ των 1.661,77μ και 1.651,26μ. Αδυναμία κάλυψής του άμεσα, θα αντιμετωπισθεί ως σαφής «προειδοποίηση» για υποχώρηση σύντομα προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με πρώτο στόχο την περιοχή των 1.550μ.

Στηρίξεις στις 1.568μ (ασθενής), 1.545μ (ισχυρή) και 1.482μ.
Αντιστάσεις στις 1.619μ, 1.652μ και 1.715μ.
isotimia.gr
Enhanced by Zemanta

Ρωσικό τελεσίγραφο στην Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Map of the South Stream and Nabucco natural ga...Image via WikipediaΩς τελευταία προειδοποίηση ότι η υπομονή της Μόσχας εξαντλείται σχετικά με το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη χαρακτηρίζουν Βούλγαροι αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες της χώρας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, βάσει των οποίων η ρωσική πλευρά μπορεί να στραφεί σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε παγώσει όλες τις εργασίες για το σχέδιο, καθώς αναμένουμε την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Θα τηρήσουμε όλες τις διακυβερνητικές και εταιρικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένης της προοπτικής να αποσυρθούμε», δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Σματκό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Οικονομικός Τύπος

ΕΞΠΡΕΣ: «Αυστηρή προσαρμογή 14. δισ. έως και το 2015». Με στόχο να μην υπάρξει απόκλιση στη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του Ακαθάριστους Εγχώριου Προϊόντος εφέτος, η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία «δικλείδας ασφαλείας» ύψους 1,7 δισ. (0,75% του ΑΕΠ) με τη δρομολόγηση πρόσθετων μέτρων. ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Απειλή πετρελαϊκού κραχ». Φόβοι πληθωριστικής έκρηξης στην Ελλάδα. Εφιαλτικές προβλέψεις για παγκόσμιο πετρελαϊκό κραχ διατυπώνουν διεθνείς αναλυτές, κάνοντας λόγο για τιμές που θα ξεπεράσουν τα 220 δολ. (Nomura), εάν εξαπλωθούν οι αναταραχές και κλείσουν περισσότερο οι στρόφιγγες σε Λιβύη και Αλγερία.
ΚΕΡΔΟΣ: «Από το φλερτ στα πυρά». Αντιπαράθεση Alpha Bank - Εθνικής μέσω αναλύσεων και non paper. Σε ανταλλαγή πυρών εξελίχθηκε χθες το φλερτ Εθνικής - Alpha Bank. To «όχι» στην πρόταση συγχώνευσης εξήγησε χθες η Alpha Bank, θίγοντας ένα ένα τα μειονεκτήματα του ενδεχόμενου deal (συμμετοχή Δημοσίου, εκλογή διοίκησης κ.α.) για να απαντήσει αμέσως μετά η Εθνική, κύκλοι της οποίας ανέφεραν ότι στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν ένα μήνα πριν, η Alpha γνώριζε όλα αυτά για τα οποία σήμερα απορρίπτει την πρόταση.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Σχεδιασμό νέας σκληρής πολιτικής ζητεί η Κομισιόν». Αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ κατά του χρέους. Αναθεώρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, επιβολή νέων μέτρων ύψους 24 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011 - 2015, αλλά και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, φέρνει η Τρίτη επικαιροποίηση του «μνημονίου».
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παράνομη εισαγωγή προϊόντων από τη Βουλγαρία καταγγέλλει το Επιμελητήριο Ξάνθης

Την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση προϊόντων από τη γειτονική Βουλγαρία μέσω του συνοριακού σημείου «Άγιος Κωνσταντίνος» καταγγέλλει το Επιμελητήριο Ξάνθης, φαινόμενο το οποίο εξελίσσεται, όπως υπογραμμίζει, σε μάστιγα για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών του νομού.

Το Επιμελητήριο θέτει το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και τις διαφυγής δασμών, ΦΠΑ κ.ά., κάνει λόγω για προϊόντα, ειδικά τροφίμων, που δεν πληρούν τους κανόνες υγιεινής και ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων στο συνοριακό σημείο, προκειμένου –όπως τονίζει– τα φαινόμενα αυτά να εκλείψουν και να λειτουργήσει η αγορά σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους του κράτους.

ΑΤΛΑΝΤΙΚ: ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Auchan super market in Budapest, HungaryImage via Wikipedia
Στην πώληση του πάγιου εξοπλισμού ενός καταστήματος στο Ναύπλιο προχώρησε η εταιρεία Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του δικτύου της που βρίσκεται σε εξέλιξη και με γνώμονα τη μείωση των υποχρεώσεών της και την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η Ατλάντικ, προχώρησε στην πώληση του παγίου εξοπλισμού ενός καταστήματος στο Ναύπλιο στην επιχείρηση ΒΕΛΠΑΖ ΑΕ και αποπλήρωσε μέρος του υπολοίπου οφειλής προς την εν λόγω εταιρεία.
Enhanced by Zemanta

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ: ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Bellucci Monica at Cannes in 2002.Image via WikipediaΤη σταδιακή διακοπή της παραγωγικής της δραστηριότητας, η οποία συνίσταται στη μονάδα παραγωγής ενδυμάτων, κάλτσας και καλσόν στην Ξάνθη, καθώς και στη μονάδα της θυγατρικής στη Βουλγαρία ΕΒΡΟΚΟΜΕΡS LTD, ανακοίνωσε η Χατζηιωάννου. 

Η απόφαση για τη διακοπή της δραστηριότητας, η οποία θα γίνει εντός του 1ου εξαμήνου, βασίζεται στη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να επικεντρωθεί στον τομέα της λιανικής και χονδρικής εμπορίας των επωνύμων προϊόντων της, αναπτύσσοντας το νέο μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Διοίκηση του ομίλου τα τελευταία χρόνια. 

Για το σκοπό αυτό η εταιρεία σχεδιάζει την αξιοποίηση των ευκαιριών στην κατακερματισμένη αγορά του γυναικείου εσωρούχου, με την ενίσχυση του retail concept Venus Victoria. Παράλληλα, στοχεύει στην κεφαλαιοποίηση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος ανάπτυξης δικτύου ιδιόκτητων σημείων πώλησης (retail και shop-in-shop), καθώς και του δικτύου franchise. 

Τέλος, στόχος της διοίκησης είναι και η αναδιάρθρωση του υπάρχοντος δικτύου χονδρικής, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός υγιούς χαρτοφυλακίου πελατών. Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ξάνθη, έχει ήδη συναφθεί σύμβαση ενοικίασης για σημαντικό μέρος αυτών στη συγγενή εταιρεία Superior Undies ABEE, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής στη Βουλγαρία ΕΒΡΟΚΟΜΕΡS LTD.
Enhanced by Zemanta

«Οι ΗΠΑ πρέπει να υποτιμήσουν το δολάριο» (ΔΝΤ)

Αναγκαία κρίνουν την υποτίμηση του δολαρίου στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία και πρότειναν επισήμως στην κυβέρνηση Ομπάμα να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της, με ξεκάθαρο σκοπό την ενίσχυση των Αμερικανικών εξαγωγών και τη μείωση του πολύ μεγάλου ελλείμματος της αμερικανικής οικονομία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, στελέχη του ΔΝΤ, με επίσημο σημείωμα προς τους υπουργούς οικονομικών της G20, έκαναν λόγο για την ανάγκη να μειώσουν άμεσα το έλλειμμά τους οι ΗΠΑ, καθώς κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία, κάτι το οποίο κρίνεται να επιτευχθεί με τις υπάρχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.
greekfinanceforum.com/

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Δάνεια για μικρομεσαίους

Δάνεια μέχρι 100.000 ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για επενδύσεις και επέκταση της δραστηριότητάς τους, με επιτόκια που ξεκινούν κάτω και από 3 %, δίνουν από την Τετάρτη η Εθνική και η Alpha Bank, στο πλαίσιο του πρώτου από τα τρία συνολικά προγράμματα της πρωτοβουλίας Jeremie, που αρχίζει να εφαρμόζεται στη χώρα μας.
 
Τα νέα προγράμματα παρουσίασαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ. Richard Pelly, σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
 
Το πρόγραμμα που "τρέχει" από αύριο έχει συνολικό προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ από τα οποία 60 εκατ. προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 60 από τις δύο τράπεζες, που επελέγησαν μετά από διαγωνισμό.
 
Απευθύνεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα, υπό ίδρυση ή νεοιδρυθείσες (δηλαδή να μην λειτουργούν περισσότερο από τρία χρόνια).Η περίοδος αποπληρωμής είναι 36 - 72 μήνες, θα συμπεριλαμβάνει και περίοδο χάριτος ενώ μειωμένες θα είναι και οι εξασφαλίσεις που θα ζητούν οι τράπεζες.
 
 Για το δεύτερο πρόγραμμα, που υπολογίζεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός επιλογής των τραπεζών. Θα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας.
 
Για το τρίτο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ και θα παρέχει δάνεια μέχρι 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα για επενδύσεις στους τομείς πληροφορικής και επικοινωνιών ή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την καινοτομία.

Συγκρατημένη άνοδος για το ΧΑ με το βλέμμα στις τράπεζες

Συγκρατημένη άνοδο παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τα σενάρια για τις τραπεζικές εξελίξεις αλλά και την λύση για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα να διατηρούνται σε πρώτο πλάνο μετά και την συνάντηση Μέρκελ Παπανδρέου.

Ο γενικός δείκτης ενισχυόταν 1,49% στις 1.643,53 μονάδες με την EFG Eurobank να κερδίζει 5,65% και την Alpha Bank 2,04%. Σημαντικά κέρδη 2,47% κατέγραφε και η Πειραιώς.

"Υπάρχουν πάλι προσδοκίες ζυμώσεων στον τραπεζικό κλάδο", σχολίασε ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Πήγασος Χρηματιστηριακή. " Νευρικότητα θα υπάρχει το επόμενο διάστημα, καθώς κάθε είδηση τιμολογείται με έντονο τρόπο".
NEWSCODE.GR
Enhanced by Zemanta

Dell Hellas: Διοικητικές αλλαγές

Η Dell Hellas ανακοινώνει ότι η Πέγκυ Αντωνάκου από 1η Φεβρουαρίου, αναλαμβάνει καθήκοντα General Manager  για το  Consumer & Small Business στο Southeastern Europe (SEE). 
Η κα Αντωνάκου εργάζεται  στην Dell τα τελευταία 9 χρόνια και διαθέτει σημαντική εμπειρία στο χώρο του Marketing και των Πωλήσεων. Ξεκίνησε το 2002 στο τμήμα Marketing της Dell στα headquarters στις ΗΠΑ όπου συνετέλεσε στο λανσάρισμα επιτυχημένων σειρών μεταξύ των οποίων και η Dell XPS. Ερχόμενη στην Ελλάδα το 2007 ανέλαβε καθήκοντα Sales Manager στον τομέα του Consumer Business με χώρες ευθύνης την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο επιτυγχάνοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και στις τρεις χώρες. Έχει MBA από το University of Michigan
Σχολιάζοντας τις  νέες διοικητικές αλλαγές, η κα Αντωνάκου  δήλωσε: “Θεωρώ ότι σαν Consumer ομάδα έχουμε καταφέρει ήδη πολλά στο Region της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε μόλις 2 χρόνια. Η καινούρια αυτή θέση, αποτελεί επιβράβευση των αποτελεσμάτων μας, επιβεβαιώνεται το focus μας στο κανάλι όσον αφορά το Consumer αλλά και Small Business  και αποτελεί μία καινούρια πρόκληση για μένα προσωπικά καθώς στο συγκεκριμένο Region εντάσσονται αναπτυσσόμενες αγορές με τεράστια δυναμική και ενδιαφέρον όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία”. 
Επίσης στα πλαίσια των διοικητικών αλλαγών, ο Πάνος Μπόλλας αναλαμβάνει, από 1η Φεβρουαρίου, τη θέση του Marketing Manager για το CSMB Southeastern Europe Region. Ο κ. Μπόλλας εντάχθηκε στην εταιρεία το 2008 ως Retail Marketing Manager στις αγορές της Βαλτικής, της Αδριατικής, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο της επικοινωνίας κατέχοντας στο παρελθόν θέσεις Communication Strategic Planner στην Leo Burnett και την Cream.

Enhanced by Zemanta

Air Liquide 2010: Σταθερές Αποδόσεις, Σημαντική αύξηση σε Πωλήσεις

Air Liquide1Image via WikipediaΑύξηση στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2010 ανακοίνωσε ο Όμιλος Air Liquide, παρουσιάζοντας σταθερές αποδόσεις και σημαντική βελτίωση στις πωλήσεις και τα καθαρά κέρδη.

Αναλυτικότερα, κατά το 2010, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 13.488 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του +14,1%, από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του Ομίλου, και το λειτουργικό κέρδος έφθασε το 16,7%, αυξημένο κατά +40 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2009, ειδικά χάρη σε προγράμματα βελτίωσης της απόδοσης τα οποία απέφεραν 280 εκατ. ευρώ μέσα στην χρονιά.

Η ανάκαμψη του κλάδου «Αέρια και Υπηρεσίες», ο οποίος σημείωσε αύξηση +10.3% κατά μέσο όρο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρήση, επιταχυνόταν προοδευτικά κάθε τρίμηνο σε όλες τις περιοχές, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (με ρυθμό +29% συγκριτικά με το 2009). Ταυτόχρονα, το 2010 σηματοδοτήθηκε από μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου «Μεγάλες Βιομηχανίες» σημειώνοντας ρεκόρ στην έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων, σταθερή απόδοση του κλάδου «Βιομηχανικές Πωλήσεις – Εμπόριο», ανάκαμψης του κλάδου «Ηλεκτρονική» και σταθερές αποδόσεις του κλάδου «Υγεία».

Οι καθαρές οφειλές ανήλθαν στα 5.039 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 183 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 55% των ιδίων κεφαλαίων. Η απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 12,1%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2010, ο Benoît Potier, Πρόεδρος – Γενικός Δ/ντής του Ομίλου Air Liquide, δήλωσε:

«Το 2010 σηματοδοτήθηκε από την επανάκαμψη του ρυθμών ανάπτυξης όλων των δραστηριοτήτων και όλων των γεωγραφικών ζωνών, καθώς και από συνεχώς αυξανόμενες αποδόσεις. Ο Όμιλος ενίσχυσε τις θέσεις τους στις αναπτυσσόμενες Οικονομίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 19% των πωλήσεων Αερίων και Υπηρεσιών κατά το 2010. Η πρόοδος αυτή, η οποία συνδέεται με την υιοθέτηση προγραμμάτων βελτίωσης της απόδοσης, οδήγησε σε μία επιπλέον βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και σε ενίσχυση του ισολογισμού μας. Η επανεκκίνηση του κύκλου των μακροπρόθεσμων επενδύσεων, η οποία υλοποιείται με την υπογραφή νέων συμβολαίων σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας, οδήγησε στον διπλασιασμό, σε σχέση με το 2009, του συνολικού ποσού που επενδύθηκε, το οποίο έφθασε τα 2,2 δις ευρώ. Η καινούργια αυτή δυναμική, ενισχυμένη από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΑLMA 2015, βασίζεται στους πέντε μοχλούς ανάπτυξης του Ομίλου (Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναπτυσσόμενες Οικονομίες, Υγεία, Υψηλή Τεχνολογία) και θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται και να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο και με την προϋπόθεση ενός υγιούς οικονομικού περιβάλλοντος, η Air Liquide είναι σίγουρη ότι θα επιτύχει και το 2011 την αναμενόμενη αύξηση των καθαρών κερδών της. »
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ανάπτυξη χωρίς μείωση των ελλειμμάτων δεν γίνεται

Του Θ. Σκυλακάκη,
Ευρωβουλευτή του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος  της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι ότι τα ελλείμματα δεν έχουν ακόμα μειωθεί. Φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε στο τέλος της χρονιάς περίπου 20 δις έλλειμμα. Που πάει να πει ότι ακόμα και φέτος τους τόκους και τα χρεολύσια των δανείων τους πληρώνουμε με λεφτά των δανειστών. Αν δεν είχαμε αυτά τα χρήματα θα είχαμε προ πολλού χρεοκοπήσει. Αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα κατά 15 δις ακόμα, θα χρεοκοπήσουμε. Άλλο τόσο δηλαδή σε σχέση με ότι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.
Χρήματα εκτός από το μνημόνιο και την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα  δεν βάζει κανείς στην Ελλάδα. Ούτε το δημόσιο ούτε οι τράπεζες βρίσκουν δανεικά στο εξωτερικό. Και δεν θα βάζει όσο δεν μειώνουμε τα ελλείμματα από τα 20 στα 5 το πολύ διςΑνάπτυξη χωρίς χρήματα δεν γίνεται. Δεν μπορεί να γίνει και δεν πρόκειται να γίνει. Ούτε αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει αν δεν μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί για να μας χαρίσουν μέρος των χρεών, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούν ότι μπορούμε να πληρώνουμε για το μέρος που απομένει τόκους και χρεολύσια, αν όχι για όλα για ένα τμήμα τουλάχιστον.  ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

"Καμπανάκι κινδύνου" κρούει το κρητικό εμπόριο!

Την αρνητική εικόνα της εμπορικής δραστηριότητας στην Κρήτη τον τελευταίο χρόνο καταδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων του νησιού και παρουσίασε χθες στα πλαίσια των τριήμερων κινητοποιήσεων των εμπόρων.

 Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το
προεδρείο της ΟΕΣΚ επισημάνθηκε πως πλέον το 50% των εμπόρων της Κρήτης δεν είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τον ΟΑΕΕ, ενώ το 50% των εμπόρων δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τον ΦΠΑ. Εξάλλου από τον Οκτώβρη του 2008 μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε 40-50% η πτώση του τζίρου των κρητικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γιάννη Μαργαρώνη στα στοιχεία των 4 επιμελητηρίων του νησιού δείχνουν πως το 2010 στον Νομό Ηρακλείου άνοιξαν 615 επιχειρήσεις και έκλεισαν 692, στα Χανιά άνοιξαν 185 και έκλεισαν 180, στο Ρέθυμνο άνοιξαν 139 και έκλεισαν 125 ενώ στο Λασίθι άνοιξαν 84 επιχειρήσεις και έκλεισαν 96.

Αν ανατρέξει ωστόσο κανείς στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2006 θα διαπιστώσει πως ήταν πολύ περισσότερες οι επιχειρήσεις που άνοιξαν από εκείνες που έκλεισαν και στους 4 νομούς. Ειδικότερα στο Ηράκλειο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο το 2006 ήταν κατά 172 περισσότερες από τις διαγραφές, στα Χανιά 154, στο Ρέθυμνο 15 και στο Λασίθι 95.

Από το 2006 μέχρι σήμερα, είπε ο κ. Μαργαρώνης, έχει μειωθεί σημαντικά στην Κρήτη η διάθεση του επιχειρείν.

Ο ίδιος θεωρεί πως σε όλη αυτήν την κατάσταση το μόνο θετικό είναι πως οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας απολύσεις του προσωπικού τους.

Η ΟΕΣΚ πέρα από τη δημοσιοποίηση της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο του εμπορίου στην Κρήτη έχει αποφασίσει και έχει προτείνει σε όλους τους εμπορικούς συλλόγους, ακολουθώντας σχετική απόφαση της ΕΣΕΕ, να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά ως τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Τα αιτήματα που θέτουν οι έμποροι πανελλαδικά είναι μεταξύ άλλων:
• Να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.
• Να καθιερωθεί η υποχρέωση του Κράτους για άμεση, επιστροφή του ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις.
• Να ενταχθούν πλήρως στα επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα οι εμπορικές επιχειρήσεις.
• Να επανεξεταστούν άμεσα οι πολιτικές ενίσχυσης της ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα.
• Να υλοποιηθούν προγράμματα ΕΤΕΑΝ με αποκλειστική στόχευση την ενίσχυση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
• Να συσταθεί μηχανισμός ελέγχου της χρηματοδοτικής πολιτικής των τραπεζών
goodnet.gr

Ο Μυτιληναίος χαρίζει στο Δημόσιο το ποσοστό του στην ΕΛΒΟ

Την ώρα που η κυβέρνηση μέσω των αποκρατικοποιήσεων επιθυμεί να βγάλει στο σφυρί τη συμμετοχή του δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις το «κανόνι» έρχεται με την ΕΛΒΟ.

Ο Όμιλος Μυτιληναίου, που κατέχει το 43% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έχει εκχωρήσει εδώ και μερικούς μήνες το μάνατζμεντ κατέστησε σαφές στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιθυμεί να επιστρέψει και μάλιστα δωρεάν (με ένα ευρώ) στο δημόσιο τις μετοχές του.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα την απάντησή του η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική. Για μεν τον Όμιλο Μυτιληναίου αποτελεί μια στρατηγική κίνηση επιλογών για δε το δημόσιο η αποδοχή της πρότασης το θέτει ενώπιον της ανάγκης να βρει επενδυτή ο οποίος θα πάρει είτε το μειοψηφικό ποσοστό και το μάνατζμεντ είτε ακόμα και την πλειοψηφία.

Ο Όμιλος Μυτιληναίου απέκτησε το 43% της ΕΛΒΟ το 2000 έναντι 4 δισ. δραχμών και προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία ο ίδιος συμμετείχε κατά 7 δισ. δραχμές.

Βάσει της σύμβασης υπάρχει ένα ποσό 3 εκατ. ευρώ που έπρεπε εξ' αιτίας των φορολογικών διαφορών να καταβάλλει το δημόσιο στον ιδιώτη, (από το 2002) αλλά τα χρήματα δεν δόθηκαν.

Η πλευρά του Ομίλου τονίζει ότι τα 3 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ανάπτυξη της εταιρείας.
Σήμερα οι δανειστικές υποχρεώσεις της ΕΛΒΟ φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ από τα 190 εκατ. ευρώ που ήταν το 2000
www.dealnews.gr

Ιδρύεται η Οικονομική Αστυνομία

Ιδρύεται, μετά από τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Οικονομική Αστυνομία. 
 
Στο πλαίσιο του ιδίου διατάγματος αναβαθμίζεται και αναδιοργανώνεται η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 
 
Οι δύο υπηρεσίες θα έχουν πανελλαδική εμβέλεια και θα υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. 
 
Αποστολή της Οικονομικής Αστυνομίας θα είναι η πρόληψη, η έρευνα και η καταστολή οικονομικών εγκλημάτων και ιδίως αυτών που τελέστηκαν σε βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και της εθνικής οικονομίας ή έχουν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος.Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωσή της η Οικονομική Αστυνομία, υπό την εποπτεία του καθ ύλην αρμόδιου Εισαγγελέα για το Οργανωμένο Έγκλημα, θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα με ξεχωριστές αρμοδιότητες, ωστόσο συμπληρωματικές στη συνολική της δράση.Συγκεκριμένα θα συγκροτείται από:
- Το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και βλάπτουν ή απειλούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα
- Το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που επιφέρουν βλάβη στα έσοδα του δημοσίου και επηρεάζουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της αγοράς
- Το Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης που θα ασχολείται με τα εγκλήματα που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία
- Το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας που θα ασχολείται με τις παραβάσεις σε βάρος Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Περίθαλψης των πολιτών.Παράλληλα, με τις διατάξεις του ιδίου προεδρικού διατάγματος, αναδιοργανώνεται, βελτιώνεται και εξειδικεύεται η δομή, η αποστολή και ο ρόλος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στη αποστολή της περιλαμβάνεται η πρόληψη, ή έρευνα και η καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.Αναφορικά με την εσωτερική δομή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της θα αποτελείται από:
- Το Τμήμα Γενικών Υποθέσεων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που θα ασχολείται με τις εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης ή μέσω αυτών σε ολόκληρη τη χώρα,
- Tο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων που θα ασχολείται τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των ανηλίκων με τη χρήση του διαδικτύου και των άλλων μέσων ηλεκτρονικής ή ψηφιακής επικοινωνίας και αποθήκευσης
- Tο Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων που θα ασχολείται με τις υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα και κλοπής, καταστροφής ή παράνομης διακίνησης λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, που τελούνται σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και
- Το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.
Στοο Επιτελείο της νέας Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων για τα συντονισμό της επιχειρησιακής δράσης του προσωπικού της, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ειδικό τηλεφωνικό κέντρο με ειδική γραμμή καταγγελιών και ηλεκτρονική διεύθυνση για την επικοινωνία των πολιτών.Τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα στελεχωθούν από το εξειδικευμένο προσωπικό των νέων επιστημόνων που έχουν προσληφθεί πρόσφατα στην Ελληνική Αστυνομία.Επιπλέον, το προσωπικό αυτό θα πλαισιωθεί με έμπειρο αστυνομικό προσωπικό από τις υπάρχουσες δομές Ασφάλειας.

Η Λιβύη έριξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω ανησυχιών για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 0,6%, κλείνοντας στις 1.164,60 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο από τις 3 Φεβρουαρίου. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων συνεδριάσεων ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 1,8%.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100  κατέγραψε απώλειες 0,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 παρουσίασε πτώση 1,15% και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,05%.
Enhanced by Zemanta

«Έσβηναν» πρόστιμα για οφειλές επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελείας Πρωτοδικών με αφορμή καταγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για οικονομικούς επιθεωρητές, που «έσβηναν» πρόστιμα, κίνηση που φέρεται να στοίχισε στο Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, περισσότεροι από δέκα οικονομικοί επιθεωρητές διενήργησαν παρανόμως επανελέγχους σε επιχειρήσεις, ακυρώνοντας πρόστιμα, που τους είχαν επιβληθεί.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, οι συγκεκριμένοι επιθεωρητές θα κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων σε βάρος του δημοσίου.

«Εκρηκτικό» κοκτέιλ πυροδοτεί νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ

Απο τη μία οι διαψευσθείσες προσδοκίες για τραπεζικά ντιλς, από την άλλη τα νέα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή από μερίδα του γερμανικού Τύπου και στη μέση η αναταραχή στη Λιβυή που τροφοδοτεί κλίμα αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο σύνολο του ταμπλό του Χ.Α.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.619,36 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 2,93%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 134,095 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,16%. Το σύνολο των μετοχών του έκλεισε στο κόκκινο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τίτλοι των Τ.Τ (-5,95%), Marfin Popular Bank(-5,31%), ΔΕΗ(-5,06%) Κύπρου (-4,79%) και Eurobank(-4,17%).

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 2,11% και της Alpha Bank κατά 2,58%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 2,18 % και της μικρής 3,35%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (+0,45%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας -4,94%, της Υγείας (-4,77%) και των πρώτων Υλών (-4,44%).

Συνολικά 35 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 146 πτωτικά και 31 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ελεύθερη Τηλεόραση +10,20%, Alsinco+10,00%, Αττικές Εκδόσεις +10,00% και Λάνακαμ(κο) +8,33%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Νεώριο -14,29%, Unibios -12,50%, Τ Βank -11,11% και Τεχνικές Εκδόσεις -10,00%.
isotimia.gr
Enhanced by Zemanta

Νέα παράταση για επαναπατρισμό καταθέσεων

Τρίτη προσπάθεια μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δελεάσει τους Έλληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια τους.


Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, παρατείνονται οι διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 3842/2010 για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2011.

Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτή τη φορά η φορολογική επιβάρυνση επαναπατρισμού δε θα είναι 5% όπως ίσχυε μέχρι το τέλος του προηγούμενους έτους αλλά 8%. Το ποσοστό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό φόρου επί της αξίας των κεφαλαίων.
http://www.greekfinanceforum.com/

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Part of The main building complex of the Alpha...Image via Wikipedia
ΕΞΠΡΕΣ: "Φυλάκιση για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ".

"Φυλάκιση για οφειλές προς το Δημόσιο πάνω από 5.000 ευρώ προβλέπει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων του νομοσχεδίου, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση έως 1 έτους, ενώ για χρέη 10.000 ευρώ η ποινή ορίζεται σε τουλάχιστον 6 μήνες".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε θέσεις μάχης όλες οι τράπεζες".

"Απομακρύνθηκε χθες το ενδεχόμενο νέας προσέγγισης μεταξύ των διοικήσεων Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας. Από την πλευρά της η Alpha Bank, με ανακοίνωση του εκτελεστικού προέδρου της Γ. Κωστόπουλου, προς τους εργαζόμενους της τράπεζας, επαναλαμβάνει ότι οι όροι της πρότασης της Εθνικής είναι ασύμφοροι και την ανησυχία όσον αναφορά την τρέχουσα συγκυρία που ενέχει αβεβαιότητες".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φλέγεται η αγορά πετρελαίου".

"Φωτιές στο διεθνές πετρελαϊκό κατεστημένο άναψε η μεγάλη πυρκαγιά που από χθες κατακαίει και σύμβολα του λιβυκού καθεστώτος στην Τρίπολη, πυροδοτώντας μία άνοδο του μαύρου χρυσού στο υψηλότερο επίπεδο 2,5 ετών και προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση στις τιμές των πολύτιμων μετάλλων και ειδικά του χρυσού".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παραμένει «ποινολόγιο» στο φορολογικό νομοσχέδιο".

"Αυστηρότερο γίνεται πλέον το καθεστώς των ποινών, χρηματικών και στερητικών της προσωπικής ελευθερίας, για όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν. Η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής".
 
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Κατρακύλα στο Χρηματιστήριο

Απώλειες της τάξης του 2,73% κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείνοντας στις 1.668,25 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις εξελίξεις γύρω από την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank παρά την αρνητική απάντηση της τελευταίας.

Ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 3,25%, ωστόσο οι μετοχές της Εθνικής και της Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 0,40% και 5,01%, αντίστοιχα.

Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 258,58 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 49 μόνο κινήθηκαν ανοδικά, 133 υποχώρησαν και 49 παρέμειναν αμετάβλητες.

Νεώριον Α.Ε. Συμμετοχών: Στην κατηγορία Επιτήρησης από την Τρίτη

Syros, shipyardImage by maja thurup via FlickrΣτην κατηγορία Επιτήρησης μεταφέρονται από την Τρίτη οι μετοχές της εταιρείας Νεώριον Α.Ε. Συμμετοχών, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΔΣ έλαβε υπόψη τις από 16/02/2011 και 21/02/2011 ανακοινώσεις της εταιρείας αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομική της κατάσταση.
Enhanced by Zemanta

Συνάντηση πρατηριούχων με υφυπουργό Ανάπτυξης

Στρεβλώσεις στους κανόνες λειτουργίας του ανταγωνισμού που έχουν σαν αποτέλεσμα τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών από πρατήριο σε πρατήριο κατήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων σε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνο Ρόβλια και τον Γ. Γραμματέα του υπουργείου κ. Στέφανο Κομνηνό την Παρασκευή.Η ΠΟΠΕΚ έθεσε επίσης θέμα βιωσιμότητας για τα πρατήρια στη παραμεθόριο με Σκόπια, Βουλγαρία και Τουρκία, εξ αιτίας των χαμηλότερων τιμών στα πρατήρια των χωρών αυτών, στα οποία οδηγούνται οι Έλληνες καταναλωτές με απώλεια δημοσίων εσόδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως όπως επίσης από την επαναλειτουργία των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων των ΚΑΕ.Η αντιπροσωπεία της ΠΟΠΕΚ, επεσήμανε ακόμη κενά στην Υπουργική Απόφαση που θέσπισε τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών εκροών και του τρόπου χρηματοδότησης αυτών και ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν αποτελέσματα μετά την θέσπιση αυστηρότερων ποινών στα πρατήρια με «πειραγμένες» αντλίες.

Νέο Πρόγραμμα MSc in International Shipping and Finance

ALBA Graduate Business SchoolImage via Wikipedia
Από το ALBA Graduate Business School σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Reading 

Το ALBA Graduate Business School παρουσιάζει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών MSc in International Shipping and Finance σε συνεργασία με το ICMA Centre του University of Reading στην Αγγλία.

Το πρόγραμμα  έρχεται να καλύψει τις εκπαιδευτικές  ανάγκες του ταχύτατα αναπτυσσόμενου, καθώς και ιδιαίτερα ανταγωνιστικού και απαιτητικού, ναυτιλιακού κλάδου για νεαρά στελέχη με εξειδικευμένες ναυτιλιακές γνώσεις και δεξιότητες οικονομικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Είναι διάρκειας δέκα μηνών, σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή διδασκαλία με την πρακτική εκπαίδευση, από παγκοσμίου φήμης Καθηγητές και διεθνώς διακεκριμένα στελέχη του κλάδου.

Η επίσημη  παρουσίαση του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 3 Μαρτίου και ώρα 18.30, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά (Ακτή Μιαούλη 51).

Στην παρουσίαση θα αναλυθούν τα χαρακτηριστικά του  MSc in International Shipping and Finance, το πρόγραμμα μαθημάτων, τα κριτήρια επιλογής για το πρόγραμμα, καθώς και ευκαιρίες καριέρας. Την παρουσίαση του Προγράμματος θα κάνει ο Δρ. Ηλίας Βισβίκης, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο ALBA και Ακαδημαϊκός Διευθυντής του προγράμματος στην Ελλάδα.
Η είσοδος είναι  ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρίλια Κούκου, τηλ: 210 8964531, e-mail:academicprograms@alba.edu.gr.

Περισσότερες  πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχει και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.alba.edu.gr/Academic/ISF.

Enhanced by Zemanta

«Λουκέτα» σε 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2012

Περίπου 8 δισ. ευρώ εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι θα χάσει το Δημόσιο από τα φορολογικά έσοδα, χωρίς να συνυπολογίζονται έκτακτοι φόροι και εισφορές, εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την κατηγορία 309.494.880 ευρώ.

Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα κλείσουν υπολογίζονται σε 66.000 (55%) με έσοδα 3.598.514.700, οι Ο.Ε. υπολογίζονται σε 24.000 (20%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 2.276.835.360 και ΑΕ 6.000 (5%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 1.703.970.960 ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή το Δημόσιο θα χάσει 7.888.815.900 ευρώ. Οι απώλειες προσαυξάνονται, όπως σημειώθηκε, αν υπολογιστούν οι παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (ανεργία, απώλεια εισοδημάτων κ.λπ.).

Στο πλαίσιο των τριήμερων κινητοποιήσεων, οι έμποροι θα προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων τους την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Ένας στους τρεις εμπόρους εκτιμά ως δυναμικό μέτρο αντίδρασης στην κατάσταση που διαμορφώνεται την μη πληρωμή των υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και εκφράζεται φόβος από την ΕΣΕΕ ότι θα επεκταθεί το κίνημα του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω» και προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η Συνομοσπονδία, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης, δεν επικροτεί μια τέτοια άποψη αλλά αντίθετα επιδιώκει το εμπόριο να είναι εύρωστο.

Τα «λουκέτα» είναι γύρω στις 65.000 το 2010 και τα χαμένα έσοδα για το Δημόσιο είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Περιμένουμε ότι με το τέλος των εκπτώσεων θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες, εκτίμησε ο κ. Κορκίδης.

Στόχος της ΕΣΕΕ είαι να μπει «φρένο» στα «λουκέτα», καθώς οι επιχειρήσεις που βάλλονται περισσότερο είναι οι νεοϊδρυθείσες των 3-5 ετών ή οι πολύ παλαιές.

Επιδίωξη είναι να σταθεροποιηθεί η αγορά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «με βίαιο τρόπο προσπαθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και τα πολυκαταστήματα να πάρουν το μερίδιο των μικρομεσαίων».

«Είναι συμβολικό το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011. O κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ντρέπομαι, φοβάμαι και δεν αντέχω άλλο είναι αυτά που ακούμε περισσότερο από τους συναδέλφους και υπάρχει μια λαϊκή οργή που σιγοβράζει και πολύ φοβάμαι ότι η αιτία για να εκδηλωθεί αυτή η οργή θα είναι ασήμαντη και σε ανύποπτο χρόνο», τόνισε.

Για να σταματήσουν τα «λουκέτα» πρέπει να μπει τέρμα στην «αφανή φοροδιαφυγή που είναι το παραεμπόριο» και το οποίο, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, στερεί από το Δημόσιο πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι οι συνενώσεις τραπεζών θα είναι για το καλό της αγοράς και γενικότερα σε ό,τι αφορά στις δυνατότητες δανειοδότησης των επιχειρήσεων σημείωσε ότι «κατανοούμε τα προβλήματα των τραπεζών, αλλά και αυτές πρέπει να κατανοήσουν τα δικά μας και να σταματήσουν να απορρίπτουν τα 8 στα 10 δάνεια και να θέτουν με αυτό τον τρόπο, στο περιθώριο, υγιείς επιχειρήσεις».

Για τα κλειστά επαγγέλματα, σημειώνεται ότι το εμπόριο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι αυτό που επιχειρείται, δηλαδή η γεωγραφική απελευθέρωση εκπτωτικών χωριών και πολυκαταστημάτων, είναι «πρόκληση», διότι σε καμία χώρα δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη επέκταση και λειτουργία.

Ανέφερε ότι η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι να εστιαστούν οι επενδυτές στα κέντρα των πόλεων, που, όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι πιο φθηνά από την περιφέρεια και είναι ελκυστικά «για να γίνουν υπαίθρια εμπορικά κέντρα που θα στεγάζονται επιχειρήσεις όλων των μεγεθών'».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, όπως ανέφερε, από έρευνα της ΕΣΕΕ προκύπτει ότι οι περισσότεροι έμποροι δεν είναιι θετικοί στην αλλαγή του ωραρίου και η μόνη εναλλακτική που τίθεται ως συζήτηση είναι για να ανοίγουν τα καταστήματα μια επιπλέον Κυριακή.

Ο κ. Κορκίδης επανέλαβε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά δεν επιτρέπει σε αρκετούς εμπόρους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από το ΤΕΜΠΜΕ, ενώ σε ερώτηση για το αν θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα σημείωσε ότι 150 καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας θα κλείσουν τα καταστήματά τους, αν και η απόφαση του συλλόγου τους, κατά πλειοψηφία, είναι να κλείσουν τα καταστήματα μόνο την ώρα της πορείας.

Τα μηνύματα απ' όλους τους άλλους εμπορικούς συλλόγους της χώρας είναι ότι θα κατεβάσουν ρολά στις 23 του μήνα, κατέληξε.
tovima.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...