Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

8 Χρόνια φυλακή στον Παυλο Ψωμιάδη

Ένοχο για κακούργημα έκρινε το δικαστήριο τον πρώην μεγαλομέτοχο του ομίλου «Ασπίς», Παύλο Ψωμιάδη, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των 500 εκατ. ευρώ, που προσκόμισε το 2009.

Ο Παυλος Ψωμιάδης καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη, χωρίς αναστολή. Είχε προσκομίσει την επιταγή, προκειμένου να πείσει τις Αρχές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποθεματικά της εταιρείας

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη και ο επιχειρηματίας Ανδρέας Λοΐζος, στενός συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη, ο οποίος φέρεται να του είχε προσκομίσει την εγγυητική επιταγή.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ν Ράγιου: Να ρυθμιστούν τα χρέη των επιχειρήσεων χωρίς την δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης

SOS εκπέμπουν  χιλιάδες   μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην Αχαΐα αλλά και  σε όλη τη χώρα .
Είναι γνωστό ότι  ο νόμος Κατσέλη δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα να απαλλαχθούν από τα χρέη τους όταν δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή τα τρέχοντα εισοδήματα τους δεν επαρκούν.
Θολό ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούν να υπαχθούν στους ευνοϊκούς όρους του Νόμου, με αποτέλεσμα η θηλιά στον λαιμό επαγγελματιών να σφίγγει ακόμη περισσότερο.
  Προϋπόθεση για υπαγωγή υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι η πτώχευση, στοιχείο που ναι μεν μπορεί σε βάθος χρόνου να δημιουργήσει προοπτική διαγραφής ή ρύθμισης των χρεών, ισοδυναμεί όμως με διακοπή δραστηριότητας και απώλεια θέσεων εργασίας.
Το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων, ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία με την σοβαρότητα που απαιτούν οι στιγμές. Είναι αδιανόητο σε περίοδο κρίσης και αδυναμίας του τραπεζικού συστήματος να ενισχύσει με ρευστό την αγορά, να μην υπάρχει ισοδύναμη πρόνοια για να αντιμετωπιστούν πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο.
  Εκτός και αν ο απώτερος σκοπός είναι η πλήρης εξαφάνιση του κλάδου των μικρομεσαίων και ο σκοπός του συστήματος αγιάζει τα μέσα..

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Π. Δημητριάδης ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Ανακοινώθηκε σήμερα ο διορισμός του Πανίκου Δημητριάδη, καθηγητή των χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στη Βρετανία, ως νέου διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε αντικατάσταση του Αθανάσιου Ορφανίδη.

 Ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι 53 ετών. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Έσεξ και πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Κάϊμπριτζ. Εργάστηκε ως λειτουργός στην Κεντρική Τράπεζα για πέντε χρόνια και στη συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα με πρώτο σταθμό το πανεπιστήμιο του Κίλ, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Οι κ. Δημητριάδης είχε επικρίνει ως άδικα και ατελέσφορα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων. Ο κ. Δημητριάδης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 3 Μαΐου.

18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παροχή 18 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την... ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι τελικές αποφάσεις για αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα είναι πιθανό να ληφθούν σε Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα ή -το πιθανότερο- αμέσως μετά τις εκλογές, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει την Παρασκευή ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί τελικά στα τέλη του έτους, αντί στα τέλη Σεπτεμβρίου που ήταν προγραμματισμένο.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της αγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο οι τράπεζες να πετύχουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 9%, ο αξιωματούχος όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως εξηγούσε νωρίτερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα bridge recapitalisation, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση ομολόγων του EFSF από το ΤΧΣ στις τράπεζες».

«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή απόφασης νομοθετικού περιεχομένου. Θα απαιτηθεί ωστόσο η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και του ΤΧΣ και θα απαιτηθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την τελική απόφαση», πρόσθεσε και προσδιόρισε την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού για την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές.

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Υποχώρηση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για τις εξαγωγές το Φεβρουάριο

Υποχώρηση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων προκύπτει για τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα η μέση τάση αύξησης... σε 12μηνη βάση να προσαρμόζεται, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στα επίπεδα του 6,4%, έναντι αύξησης 9,7% κατά το 2011.

Σύμφωνα, με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ, όπως τα ανάλυσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, για τον Ιανουάριο του 2012, προκύπτει αύξηση των συνολικών εξαγωγών κατά 25,25%, στο 1,85 δισ ευρώ (από 1,48 δις του Φεβρουαρίου του 2011).

Ωστόσο, το ποσοστό της αύξησης υποχωρεί στα επίπεδα του 0,7% αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή (στο 1,24 δισ ευρώ, από 1,23 δισ το 2011). Να σημειωθεί ότι η αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή για τον Φεβρουάριο του 2012 είχε αρχικά εκτιμηθεί στο 1,4%.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αναπροσαρμογής, σε δωδεκάμηνη βάση Μάρτιος 2011-Φεβρουάριος 2012 προκύπτει αύξηση της τάξης του 6,4%.Η επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στη συνεχιζόμενη μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, που αποτελούν και
τη μεγαλύτερη αγορά των ελληνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, χωρίς τα πετρελαιοειδή προκύπτει μείωση εξαγωγών προς τις αγορές της ΕΕ κατά 20%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2011. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών η μείωση είναι μικρότερη, αλλά και πάλι ξεπερνά το 16,4%.Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 59,3% των ελληνικών εξαγωγών –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- κατευθύνεται στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Το ποσοστό όμως περιορίζεται στο 43,9%, αν υπολογιστούν συνολικά οι εξαγωγές και συμπεριληφθούν στον υπολογισμό και τα
πετρελαιοειδή.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κύριο Λουκά Παπαδήμο, εκφράστηκε η κοινή μας πεποίθηση ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία διετία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συγκυριακό, ευκαιριακό φαινόμενο, αλλά ως συνεπής εθνική επιλογή για το μέλλον της χώρας. Η επιβράδυνση του ρυθμού των εξαγωγών επιβεβαιώνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες σημαντικών εμπορικών μας εταίρων στην ΕΕ, αλλά αναδεικνύει και την ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, σε χρόνο άμεσο. Καθιστά, λοιπόν, αναγκαία την ευρεία συναίνεση για ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα έχει ως σημείο αναφοράς και βασική προτεραιότητα τη διευκόλυνση του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για υπαναχωρήσεις και πρόσθετες καθυστερήσεις. Η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελέσει την κυρίαρχη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με ορίζοντα δεκαετιών».

Οι εισαγωγές

Επιβράδυνση, ωστόσο, παρατηρείται και στους ρυθμούς μείωσης των εισαγωγών της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2012, η αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 2,32 δισ ευρώ από 2,72 δισ ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση, 14,7%.Έτσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, χωρίς πετρελαιοειδή,
διαμορφώθηκε σε 1,08 δισ ευρώ έναντι 1,48 δισ ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση, 27,4%.
defencenet.gr

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Τράπεζα της Ελλάδος απαιτεί η εκτέλεση της κοινωνίας να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες.

"Η Τράπεζα της Ελλάδος απαιτεί η εκτέλεση της κοινωνίας να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες".

Αυτό αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της και τονίζει:

"Με πρωτοφανή κυνισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος όχι μόνο απαίτησε την ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων των μνημονίων αλλά και κατηγόρησε τις κοινωνικές αντιστάσεις ότι αυτές ευθύνονται για τη σκληρότητα των μέτρων επειδή καθυστέρησαν τη λήψη των μέτρων. Επέμεινε στη λογική της «ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας» μέσω τρομακτικής συρρίκνωσης των μισθών, προεξαγγέλλοντας και νέες μειώσεις μισθών, κάλεσε για περεταίρω περικοπές στο δημόσιο και υπεραμύνθηκε των «διαρθρωτικών αλλαγών» δηλαδή της πλήρους επιχειρηματική ασυδοσίας. Φέρθηκε και μίλησε ως εκπρόσωπος των ληστρικών τραπεζών και της Τρόικας και κάλεσε την ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί την ταχεία εξόντωση των κατακτήσεών της. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έκθεση δίνουν μια εικόνα εξαθλίωσης, ανεργίας, βαθιάς ύφεσης και εκτεταμένης απαξίωσης παραγωγικών δυνάμεων.

Όσο για τον εκβιασμό για το εάν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στο ευρώ και την ΕΕ, εμείς τον επιστρέφουμε και λέμε ότι το δίλημμα για την ελληνική κοινωνία είναι

- Ή θα αποδεχτεί τη συνθήκη κοινωνικής ερήμωσης στο όνομα της παραμονής στο ευρώ και της ικανοποίησης των πιστωτών

- ‘Η με τους αγώνες θα επιβάλουμε την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και τη διαγραφή του χρέους ως αναγκαίες αφετηρίες για να πάνε τα πράγματα αλλιώς και να αποφύγουμε την καταστροφή

Δυνατότητα αυτοπεραίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτοπεραίωση για να κλείσουν τα βιβλία τους θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου προς όλες τις εφορίες με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3.

Σημειώνεται ότι από τις 9 Μαΐου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα μπορούν να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους μέσω του TAXIS net. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους μισθωτούς. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ισχύει ήδη η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

Την ίδια υποχρέωση θα έχουν από φέτος και οι μισθωτοί με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που την άλλη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τους κλειδάριθμους (με συστημένες επιστολές μέσω των ΕΛΤΑ) στους μισθωτούς με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ώστε με αυτούς να έχουν πρόσβαση στο TAXISnet.

Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Μέτρα για δανειολήπτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας

Ειδική μέριμνα για τους δανειολήπτες των συνεταιριστικών τραπεζών Λαμίας, Λέσβου και Αχαΐας ζητεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αλέξανδρος Διαμαντάρας με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Ο κ. Διαμαντάρας σημειώνει ότι, εξαιτίας αδυναμίας του μηχανογραφικού συστήματος της Εθνικής Τράπεζας τα δάνεια χιλιάδων πολιτών εμφανίζονται σε οριστική καθυστέρηση με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες και εγγυητές να μπαίνουν στη μαύρη λίστα του Τειρεσία

Ως εκ τούτου, προσθετει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι δανειολήπτες αδυνατούν να κάνουν οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή με κίνδυνο την κατάρρευση των νοικοκυριών και την αύξηση της ανεργίας.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ζητεί ακόμα από τον Φ. Σαζινίδη την αναστολή εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος της τρίμηνης εκκαθάρισης μέχρι να αναλάβει η νέα ηγεσία του υπουργείου μετά τις εκλογές.

Έφθασαν τα 25 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Επί σχεδόν δύο ώρες συνομιλούσαν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος του... Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος.

Ο κ. Θωμόπουλος δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ωστόσο, στέλεχος του Ταμείου ανέφερε ότι τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο νέο δάνειο για τις τράπεζες, έχουν, ήδη, φτάσει στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει η δέσμευση 18 δισ., εκ των 25, να εκταμιευτούν για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, ALPHA BANK, EUROBANK και Πειραιώς) κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κ. κ. Παπαδήμου και Θωμόπουλου εξετάστηκε εκτενώς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, ζήτημα στο οποίο- κατά το ίδιο στέλεχος- υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που θα πρέπει να συγκλίνουν και αφορούν σε κρίσιμα τεχνικά θέματα, χωρίς όμως, να διευκρινίσει μεταξύ ποιων είναι οι διαφορές απόψεων.

Επίσης, οι κ.κ. Παπαδήμος και Θωμόπουλος συζήτησαν την ανάγκη να εξασφαλιστούν όσον το δυνατόν μεγαλύτερα κοινοτικά κονδύλια , ως αντιστάθμισμα , για τις ζημιές τις οποίες εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες εξ αιτίας του «κουρέματος».

Όσον αφορά το εάν θα ανακοινωθούν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης πριν η μετά τις εκλογές , το στέλεχος του Ταμείου είπε ότι δεν γνωρίζει, καθώς το ζήτημα είναι πολιτικό.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΣΜΕΧΑ: Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Κυρίτσης

Μετά την παραίτηση του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη από τη θέση του Προέδρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών ΣΜΕΧΑ ομόφωνα εξέλεξε ως Πρόεδρο του Συνδέσμου τον Σπύρο Κυρίτση.

Ο κ. Κυρίτσης είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και πολυετή εμπειρία στο χρηματιστηριακό / χρηματοπιστωτικό χώρο. Συγκεκριμένα, για 9 χρόνια υπήρξε ανώτατο στέλεχος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, περνώντας από διάφορες θέσεις, όπως Διευθυντής Συναλλαγών και Διευθυντής Εισηγμένων Εταιριών. Τα τελευταία 6 χρόνια είναι ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

ΔΗΜΑΡ: Ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει κινδυνολογίες και καταστροφολογίες

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος

"Παλαιότερα οι Εκθέσεις των διοικητών της Τραπέζης της Ελλάδας αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα δύο τελευταία, όμως, χρόνια ο κ. Προβόπουλος καταγράφει απλώς τις αρνητικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τις δραματικές επιπτώσεις των επιλογών των Μνημονίων στους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς αρκείται να επαναλαμβάνει, χωρίς πρωτοτυπία, όλες τις κινδυνολογίες και καταστροφολογίες των επιθετικών κύκλων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αν δεν εφαρμοστούν κατά γράμμα οι πολιτικές και τα μέτρα, που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν υπογράψει".

Προσφυγές κατά του PSI από 7.000 ομολογιούχους

Περίπου 7.000 ομολογιούχοι, εταιρείες, ταμεία ομολογιούχων κ.ά. έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές κατά του «κουρέματος» ομολόγων τα οποία... κατείχαν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 72 αιτήσεις ακύρωσης (προσφυγές) που στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Σε κάθε προσφυγή που κατατίθεται στο ΣτΕ περιλαμβάνονται ομαδικά μέχρι και 200 ομολογιούχοι. Κατά του PSI προσφεύγουν ομαδικά και εταιρείες, όπως φαρμακευτικές και οι εταιρείες προμήθειας υγειονομικού υλικού.

Σήμερα κατέθεσαν προσφυγές μεταξύ άλλων το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ιδιωτικού Προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα του στις 9 Μαρτίου 2012 ανέρχονταν σε 10.973.888 ευρώ και ότι μετά το κούρεμα (53,5%) έμειναν 5.624.118 ευρώ.

Στην προσφυγή του το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η περιουσία του δεν προέρχεται από κρατική επιχορήγηση αλλά αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του. Επίσης, υποστηρίζει ότι το PSI είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, κάνει λόγο για «αρπαγή των διαθέσιμών του», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Ταμείου, ενώ τονίζει ότι τα διαθέσιμα του δεν είναι για εξυπηρέτηση των ταμειακών σκοπών του Δημοσίου, καθώς για το σκοπό αυτό τα μέλη του ήδη φορολογούνται «με τη δέουσα βαρβαρότητα».

Προσφυγές έχουν καταθέσει ενδεικτικά και το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος - Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κ.λπ.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Ο ΣΕΛΠΕ κατήγγειλε την κλαδική σύμβαση εμπορίου

Η καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εμπορίου από το ΣΕΛΠΕ, ενώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας σύμβασης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), που τον καλεί να αποσύρει την καταγγελία και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ΣΕΛΠΕ «ενώ γνωρίζει ότι είναι σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση για υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης για όλο το Εμπόριο, επιλέγει να καταγγείλει τη σύμβαση σήμερα τορπιλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και παίζοντας με τη φωτιά» λέει η Ομοσπονδία. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι ο «ΣΕΛΠΕ ενώ γνωρίζει ότι είναι σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση για υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης για όλο το Εμπόριο, επιλέγει να καταγγείλει τη σύμβαση σήμερα τορπιλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και παίζοντας με τη φωτιά».

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Κουβέλης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από έλλειψη ρευστότητας

Fotis Kouvelis, Greek politician Ελληνικά: Ο Φ...
 (Photo credit: Wikipedia)

Συνάντηση με μικρομεσαίους επιχειρηματίες είχε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του κόμματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Φώτης Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από έλλειψη ρευστότητας και κλείνουν και τροφοδοτούν την ανεργία που καλπάζει.

Οι παραινέσεις προς τις τράπεζες να κινητοποιήσουν διαθέσιμους πόρους και να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αρκούν.

Τώρα πρέπει να απαιτηθεί από το τραπεζικό σύστημα, που ενισχύεται με την ανακεφαλαίωση, να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις. Με συγκεκριμένη δέσμευση για συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους.

Να αυξηθούν τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου Εγγύησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να υπάρξει χρηματοδότησή τους με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες».
Enhanced by Zemanta

Μεγάλο χαστούκι για τις Τράπεζες, η Δικαίωση χήρας μητέρας , από το Ειρηνοδικείο στην Κρήτη

Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,σημαντική ήταν η είδηση , της ανακοίνωσης ,της υπαρ.119/2012 απόφασης, από το Ειρηνοδικείο Χανίων,, που αφορούσε μέλος της .
Συγκεκριμένα: ¨Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΄Ενωσης, πρόκειται για καταναλώτρια, χήρα με γιο φοιτητή, που είχε δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους 103.521,52 σε έξη Τράπεζες.
Η εν λόγω δανειολήπτρια σήκωσε βάρος χρέωσης του αποθανόντος συζύγου της , προσπάθησε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά λόγω των διαφόρων αυξήσεων των τιμών σε αγαθά, σε τιμές των ΔΕΚΟ, στην μείωση του εισοδήματος που είχε από την σύνταξη του συζύγου της, που ανέρχεται στο ποσό των 1.107,54 Ευρώ,μήνα ένοιωσε αδυναμία πληρωμής του χρέους της το έτος 2010, τότε.απευθύνθηκε στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και ζήτησε την συνδρομή της για ένταξη στο Ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) πράγμα που έγινε, αλλά δυστυχώς η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού απέτυχε.
Η δανειολήπτρια είχε περιουσιακά στοιχεία μία διπλοκατοικία 140 τ.μ στην πόλη των Χανίων, την οποία αίτησε την εξαίρεσή της, αρκετά στρέμματα αγροτικής γης, στην ενδοχώρα του Ν Χανίων, αυτοκίνητο :MERCEDES ¨έτος κυκλοφορίας το έτος 2005 , το 1/3 σε κάθετη ιδιοκτησία εμβαδού 62 τ.μ Το δικαστήριο αποφάσισε παρά τους αντιθέτους ισχυρισμούς και αιτιάσεις των αντιδίκων Τραπεζών, αφενός ότι οι Κρητικοί δικαστές στέκονται δίπλα στους αδύναμους δανειολήπτες, αλλά και ότι διαθέτουν και γνώση και ήθος.
Με την τόσο ιστορική απόφαση ,το Ειρηνοδικείο Χανίων, ρύθμισε και τα χρέη της δανειολήπτριας , που κλήθηκε να πληρώσει για τέσσερα χρόνια 300 Ευρώ/μήνα, της δόθηκε ένα έτος περίοδο χάριτος, και μετά για να σώσει από την ρευστοποίηση την πρώτη της κατοικία κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 328,77/μήνα για 19 έτη δηλ.228 μήνες. και έχουμε και "κούρεμα " 28..281" Ευρώ αλλά και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία να σώσει από κάθε ρευσοποίηση..
Για την ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η υπρ.119/2012 ,θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις, που έχουν βγει από Κρητικό Δικαστήριο, διότι μέλη του Δ.Σ της ΄Ενωσης ,παραβρέθηκαν στο δικαστήριο, για ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση του μέλους της, και βίωσαν την ανθρώπινη ταπείνωση "εξευτελισμό" της αξιοπρέπειας της καταναλώτριας από τις αντίδικους δικηγόρους των Τραπεζών.΄Ομως ,εδώ οφείλουμε να το τονίσουμε και να καλέσουμε τους καταναλωτές, να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του Νόμου, χωρίς δισταγμό, διότι πλάι σε κάθε ένα υπερχρεωμένο , βρίσκονται οι δικαστές, που δικάζουν με 'ανοιχτά μυαλά"
Συμπερασματικά :H ΄Ενωση, αναφέρει ότι στην συγκεκριμένη υπόθεση, η δανειολήπτρια κατάφερε να ρυθμίσει το χρέος της ,κατά την δική της οικονομική δυνατότητα, της δόθηκε ένας χρόνος περίοδος χάριτος ,να μη μπληρώσει για να σώσει το σπίτι της ¨κατάφερε δε να σώσει όλα της τα περιουσιακά στοιχεία, δίνοντας έτσι σε κάθε υπερχρεωμένο, μια άλλη νότα , μια άλλη σκέψη, για να μπορέσει να ξεφύγει από τα όσα των παραπληροφορούν οι Τράπεζες, που δεν θέλουνν να συνεργαστούν με τους πελάτες τους και να ρυθμίσουν τα χρέη . τους.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Eurobank: Ζημίες 5,5 δισ. κυρίως λόγω PSI

Ζημιές μετά από φόρους 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,6 δισ. ευρώ από το PSI και 856 εκατ. ευρώ από λοιπές έκτακτες προσαρμογές, ανακοίνωσε η Eurobank για το 2011. Το σύνολο ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται σε €875 εκατ. ευρώ μετά την πλήρη επίπτωση του PSI.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:
-Τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους διαμορφώθηκαν σε €2δισ., σημειώνοντας οριακή κάμψη κατά μόλις €63 εκατ. έναντι του 2010, ενώ το συνολικό περιθώριο επιτοκίου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης σε 2,54%.
-Τα Συνολικά Έσοδα από Αμοιβές και Προμήθειες, εξαιρουμένων των προμηθειών για τις εγγυήσεις του Δημοσίου, ήταν σχεδόν σταθερά σε όλα τα τρίμηνα του έτους και διαμορφώθηκαν συνολικά σε €408εκ. το 2011.
-Τα Βασικά Οργανικά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε €2,4 δισ. το 2011, σε σχέση με €2,5 δισ. το 2010, σημειώνοντας μικρή σχετικά μείωση κατά 5,8%. Τα έσοδα αυτά αποτελούν το 97% των συνολικών λειτουργικών εσόδων της Eurobank EFG.
-Τα Συνολικά Έσοδα μειώθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €2,5 δισ. το 2011, από €2,7 δισ. το 2010, κυρίως λόγω της κάμψης των μη οργανικών εσόδων.
-Η μείωση του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε και το 2011, καθώς οι Συνολικές Δαπάνες υποχώρησαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο. Η μείωση αυτή προέρχεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
-Τα Καθαρά Έσοδα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε €1,3 δισ. το 2011, με τα Οργανικά Έσοδα προ Προβλέψεων να σημειώνουν πτώση κατά 5,0% σε ετήσια βάση και να διαμορφώνονται σε €1,2δισ.
-Οι Προβλέψεις για Επισφαλείς Απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €1,3 δισ. το 2011. Το Δ΄ τρίμηνο του έτους σημειώθηκε επιδείνωση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση, γεγονός που συνδέεται με τη χειροτέρευση των μακροοικονομικών συνθηκών στην ελληνική οικονομία, τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, καθώς και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 15,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.
-Οι συνολικές ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε €5,5 δισ., εκ των οποίων €4,6δισ. προέρχονται από το PSI και €856εκ. από λοιπές έκτακτες προσαρμογές, κυρίως λόγω της αποτίμησης μετοχικών τίτλων σε τρέχουσες τιμές και της απομείωσης της υπεραξίας επενδύσεων του εξωτερικού (goodwill), που είχαν όμως ήδη υπολογιστεί και επηρεάσει τα εποπτικά κεφάλαια.
-Τα Αποτελέσματα από τις Εργασίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη χαρακτηρίζονται στη σχετική ανακοίνωση ιδιαίτερα ικανοποιητικά τη χρονιά που πέρασε, καθώς τα Οργανικά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 83,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €49 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €60εκ.
Enhanced by Zemanta

ΕΤΕ: Συνολική ζημία 12,3 δισ. ευρώ

Logo of the National Bank of Greece
(Photo credit: Wikipedia)
Σε 12,3 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική ζημιά του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2011, λαμβανομένης υπόψη της ζημίας ύψους 10.751 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση μικρού μέρους των αναλογούντων αναβαλλόμενων φόρων από την ανταλλαγή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+), την απομείωση απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο που δεν συμπεριελήφθησαν στο PSI+ και λοιπές έκτακτες απομειώσεις και προβλέψεις ύψους 1.305 εκατ. ευρώ.

Οι λειτουργικές ζημίες του Ομίλου της ΕΤΕ για το 2011 ανήλθαν σε 289 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 6% σε επίπεδο ομίλου έναντι του 2010 είναι οι λειτουργικές δαπάνες, κυρίως λόγω της περιστολής των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα (κόστος μισθοδοσίας -8% και γενικά έξοδα και αποσβέσεις -9% από το 2010), αλλά και στην Ν.Α. Ευρώπη1 (-5% για την αντίστοιχη περίοδο).

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 109%, και στην Ελλάδα στο 106% στο τέλος του 2011 παρά τη μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Δικαίωση υπερχρεωμένου επαγγελματία από το Ειρηνοδικείο Χανίων

Ιωάννα Μελάκη
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, νοιώθει φανερά ικανοποιημένη , για την σημαντικότατη υπαρ.78/2012 απόφαση,του Ειρηνοδικείου Χανίων , που ήρθε να δικαιώσει τον υπερχρεωμένο επαγγελματία (λουστραδόρος επίπλων ) σε χωριό της ενδοχώρας του Ν.Χανίων.

 Η απόφαση αυτή ,θα δώσει δύναμη-ελπίδα και σε εκατοντάδες άλλους επαγγελματίες που νοιώθουν την "θηλιά" του χρέους, να τους πνίγει ,να χρησιμοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του Ν 3869/2010 (ν.Κατσέλη.) και ακόμα θα πειστούν οι Τράπεζες να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των πελατών τους, ώστε και εκείνες να εισπράξουν τα λεφτά τους, και δίκες θα αποφευχθούν και η Τραπεζική Αγορά θα ξαναβρεί την ισορροπία της, μα προπάντων να ανασάνουν τα "υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες"


Συγκεκριμένα: ¨Σύμφωνα με ανακοίνωση , της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης, λουστραδόρος το επάγγελμα, κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Χανίων, με την συνδρομή της, χρωστούσε σε τρεις Τράπεζες , με διάφορα ποσά, στην α)Τράπεζα 205,062,46 Ευρώ στην β)Τράπεζα 3.195,60 Ευρώ και στην γ)24.906,98.Ευρώ, τα χρέη του προέρχονται από αυτή του την επαγγελματική δραστηριότητα και είναι κατά κύριο λόγο στεγαστικά, με εγγυητή αυτόν. Πέτυχε παρά την έλλειψη συναίνεσης της δεύτερης Τράπεζας ,η αίτηση του να γίνει δεκτή από το Ειρηνοδικείο Χανίων.Σημειώνεται δε ότι ο δανειολήπτης ,με τις παρατηρήσεις-τροποποιήσεις του επί του προτεινόμενου σχεδίου ήρθε σε συναίνεση με την α και γ από τις πιστώτριες Τράπεζες ,οι απαιτήσεις των οποίων υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων των πιστωτριών Τραπεζών , αίτησε από το δικαστήριο να επικυρωθεί αυτός ο συμβιβασμός με δικαστική απόφαση, υποκαθισταμένης της έλλειψης συναίνεσης της δεύτερης πιστώτριας ,που αντιτιθόταν καταχρηστικά στον συμβιβασμό.Με την απόφαση δε του Ειρηνοδικείου, το δικαστήριο θεωρεί ότι επήλθε μεταξύ των διαδίκων συμβιβασμός και επικύρωσε το περιεχόμενο στην αίτηση-σχέδιο διευθέτησης των οφειλών και έτσι πλέον, θεωρείται, ότι ανακλήθηκε η ένδικη αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη,
Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συμμετείχε με τις δομές που διαθέτει στην ψυχολογική, αλλά και στην εξωδικαστική στήριξη του δανειολήπτη μέλους της, νοιώθει δικαιωμένη , που η υπόθεση είχε μια τόσο ευνοϊκή κατάληξη.



Η ¨Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αίτημα για υπαγωγή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Οι τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν την οικονομία τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχουν επηρεάσει το σύνολο των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικές είναι οι απώλειες που έχουν υποστεί και οι ελληνικές τράπεζες. Δεδομένης βέβαια της καίριας σημασίας των τραπεζών στην σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του συστημικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος, ιδρύθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σκοπός του οποίου είναι η διατήρηση της σταθερότητας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σημειώνεται όμως ότι παρόλο που στον εν λόγω νόμο δεν γίνεται διαχωρισμός των εμπορικών από τις συνεταιριστικές τράπεζες, η υπαγωγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι εφικτή για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, μέλος της οποίας είναι και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων με επιστολές της τόσο στον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη καλεί για τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες έτσι ώστε να μπορούν και οι Συνεταιριστικές Τράπεζες να ενταχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το αίτημα που έχει κατατεθεί κρίνεται εύλογο καθώς οι Συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις λειτουργίας με τις Εμπορικές Τράπεζες ενώ δεν υπάρχει καμία νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό τους ή τη διάκρισή τους από τις Εμπορικές Τράπεζες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τις Εμπορικές Τράπεζες και κατά συνέπεια να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης άλλωστε αφορούν στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος και όχι επιλεκτικά μόνο στις Εμπορικές Τράπεζες.

Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στέκονται όλα τα χρόνια λειτουργίας τους δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται και ενισχύουν την πραγματική οικονομία. Παράλληλα με τη συνετή διαχείρισή τους και την πολύ περιορισμένη έκθεσή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δεν έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από το PSI, με αποτέλεσμα, τη χρηματοδότηση που αιτούνται να εξασφαλίσουν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να την διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία των τοπικών οικονομιών και σε έργα ανάπτυξης ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες στιγμές όπου η ρευστότητα είναι σημαντικά περιορισμένη.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων εδώ και περίπου 20 χρόνια που λειτουργεί ενισχύει τόσο την τοπική οικονομία της Κρήτης στηρίζοντας πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και λοιπές επιχειρήσεις μέσω των καταστημάτων που λειτουργεί στην Αθήνα. Παράλληλα, η υγιή οικονομική της διάρθρωση αποτελεί το εχέγγυο ότι τους πόρους που θα διασφαλίσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορέσει να τους διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία και θα συνεχίσει να αποτελεί τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη των κρητικών επιχειρήσεων, αλλά και τον πιο φιλικό υποστηρικτή των κρητικών νοικοκυριών.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τα ενεχυροδανειστήρια της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας

Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσε η ΕΛ.ΑΣ. μετά από εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησε σε δεκάδες ενεχυροδανειστήρια του λεκανοπεδίου.


Πιο αναλυτικά, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν 730 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 71 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Η τρόικα εξετάζεις άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την α΄κατοικία

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η τρόικα εξετάζει την κατάργηση της απαγόρευσης πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, που ισχύει με το νόμο Αλογοσκούφη από το 2008.

Η τρόικα ζητά την επίσπευση της διαδικασίας κατάργησης του μέτρού το οποίο ισχύει έως τα τέλη του 2012.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το 14% των στεγαστικών δανείων είναι προβληματικά και η ρύθμιση αυτή αποτελούσε μια δικλείδα ασφαλείας για τους δανειολήπτες.

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων αξίας 1,25 δις ευρώ την Τρίτη

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου διάρκειας 13 εβδομάδων, ποσού 1,25 δισ. ευρώλήξεως 20 Ιουλίου 2012, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 17 Απριλίου 2012 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ.

Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 (Τ+3). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.

Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το “κούρεμα” των στεγαστικών δανείων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δεν χρειάζονται νέοι φόροι ενώ η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι έξω από τη σκέψη τους...Το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων όλων των πολιτών αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Π. Οικονόμου αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούσε να επιτρέψει μια γενναία πολιτική αναδιάρθρωσης δανείων, επωφελή για τα νοικοκυριά αλλά και την εθνική οικονομία ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν χρειάζονται νέοι φόροι.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

“Διεθνείς μνηστήρες” για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους – Τι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

Τρεις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το σύνολο ή μέρος των ελληνικών σιδηροδρόμων, υποστήριξαν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχοι... που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας καθώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, η Grup Feroviar Roman (GFR) έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το κομμάτι των εμπορικών αμαξοστοιχιών, είπαν στο Ρόιτερς υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονομάζει το πρακτορείο.

Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει συζητηθεί η αγορά όλου ή τμήματος του δικτύου ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, είπε στο Ρόιτερς: "Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες. Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το μοντέλο που θα ακολουθήσουν, για αυτό είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τη συμμετοχή μας".

Ο ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, είπε ότι η γαλλική εταιρεία SNCF θέλει να αναλάβει τα εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια. Έχουν ήδη γίνει επαφές και συνομιλίες, που έφτασαν μέχρι και το επίπεδο των υπουργών Μεταφορών, στην Αθήνα και το Παρίσι το 2010 και στα τέλη του 1011, πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των SNCF από το Παρίσι είπε ότι η εταιρεία δεν επιδιώκει να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία ή σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα.

Η ρουμανική GFR δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, όπως στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους που μίλησε στο Ρόιτερς είπε ότι συναντήθηκε πολλές φορές με αντιπροσώπους της εταιρείας, πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο. Το πρακτορείο πάντως δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με κάποιον εκπρόσωπό της για να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Το Ρόιτερς παρουσιάζει την ιστορία και τα οικονομικά δεδομένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, σημειώνοντας ότι ρωσική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 20 άτομα επισκέφθηκε την Αθήνα στα τέλη του 2011 για να μελετήσει την αξία και την κερδοφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ΟΣΕ περιλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα πάντοτε με το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν ότι ασκούνται πιέσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πωληθούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που, όπως είπαν, θα είναι επιζήμιο αφού η τιμή της εκχώρησής τους θα είναι χαμηλή. Το βασικό εμπόδιο για την πώληση είναι να εξασφαλιστεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ. "Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αγόραζε την εταιρεία χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα αυτό" είπε στο Ρόιτερς ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους. "Χρειάζεται πρώτα να αποσαφηνιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης", τόνισε.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά ζήτησε τον Φεβρουάριο διευκρινίσεις από τον Επίτροπο Όλι Ρεν. "Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πριν της χορηγηθεί η άδεια (σ.σ. για κρατική ενίσχυση) μειώνει την αξία της και πρακτικά θα οδηγήσει σε εκχώρηση της εταιρείας αντί ευτελιστικού τιμήματος", ανέφερε στην επερώτηση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απαντώντας, την περασμένη εβδομάδα, ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι οι υποθέσεις που γίνονται για το θέμα "δεν είναι σωστές".
parapolitika.gr

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η ρύθμιση των δανείων των ιδιωτών θα ευνοήσει την εσωτερική μας οικονομία

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τα δάνεια των ιδιωτών:

«Δεν χρειαζόμαστε την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που καταδεικνύει την ανάγκη ρύθμισης των δανείων των ιδιωτών για να κάνουμε το αυτονόητο. Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή μίλησε για την ωρολογιακή βόμβα του «ιδιωτικού χρέους» που απειλεί με χρεοκοπία τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και με ανεξέλεγκτη έλλειψη ρευστότητας τα τραπεζικά ιδρύματα.

Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την εσωτερική μας οικονομία και σίγουρα δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στα αποτελέσματα της ύφεσης. Οι επισφάλειες όλων των δανείων –καταναλωτικών / πιστωτικών καρτών, στεγαστικών και επιχειρηματικών- είναι σε πρωτοφανή επίπεδα.

Οι δόσεις θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν με βάση τις σημερινές αποδοχές των δανειοληπτών, ενώ να προβλέπεται και «κούρεμα» του ποσού, όταν ο οφειλέτης παρουσιάζει αντικειμενικές δυσκολίες εξυπηρέτησης του δανείου.

Η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι μόνο έκφραση κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ορθής οικονομικής πολιτικής που θα στοχεύει στην ανάκαμψη και στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.»

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

H ΔΗΜΑΡ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Δήλωση του υπεύθυνου Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


"Η αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη ανάκτηση των δημοσίων πόρων, που θα δαπανηθούν για τη διάσωσή τους, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες θα υποχρεώνονται να διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των χιλιάδων επιχειρήσεων που καταστρέφονται από την έλλειψη ρευστότητας".

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

"Λουκέτο" απειλούν να βάλουν οι βενζινοπώλες....

Με κινητοποιήσεις προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) τόσο για το θέμα των αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ πρατηρίων και σούπερ - μάρκετ όσο και για το «κούρεμα» των αποθεματικών του Επικουρικού Ταμείου του κλάδου (ΤΕΑΠΥΚ). 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

H Eurobank πούλησε θυγατρική της στην Τουρκία

ATHENS, GREECE - FEBRUARY 16:  A sign for 'Eur...
 Getty Images via @daylife)
Στην πώληση του μεριδίου που κατείχε στην τουρκική θυγατρική της Eurobank Tekfen προχώρησε η EFG Eurobank Ergasias μετά τη συμφωνία με την Burgan Bank.

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν την πώληση στην Burgan του 99,3% της Eurobank Tekfen, από την Eurobank EFG και τον Όμιλο Tekfen, έναντι TRY641 εκ. σε μετρητά, δηλαδή σε πολλαπλάσιο 1 επί της λογιστικής της αξίας. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2012, κατόπιν των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Η πώληση του μεριδίου της Eurobank EFG στην Eurobank Tekfen θα οδηγήσει σε βελτίωση του δείκτη των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της κατά σχεδόν 60 μονάδες βάσης (που ισοδυναμούν με κεφάλαια €300 εκ.) και θα βελτιώσει την ρευστότητά της κατά €800 εκ.

Το 2007, η Eurobank EFG απέκτησε το 70% της Eurobank Tekfen από τον Όμιλο Tekfen, με δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον ποσοστού 29,3% σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Από το 2007, η Eurobank Tekfen έχει επιτύχει να υπερ-τριπλασιάσει το δανειακό της χαρτοφυλάκιο σε €1,5 δισ., να διπλασιάσει το δίκτυό της, και να αυξήσει την κερδοφορία της. Η Eurobank Tekfen εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 85.000 πελάτες μέσω των 60 καταστημάτων της και κατατάσσεται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων τραπεζών στην Τουρκία με βάση το ύψος των δανειακών της υπολοίπων.

Η πώληση της Eurobank Tekfen αποτελεί την δεύτερη οργανική κίνηση ενίσχυσης κεφαλαίων της Eurobank EFG φέτος, μετά την πρόσφατη αγορά συγκεκριμένων ομολογιακών υποχρεώσεων της από τη διεθνή και εγχώρια κεφαλαιαγορά, που συνολικά βελτιώνουν τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων κατά το ισοδύναμο των €600 εκ.

Η Eurobank EFG θα συνεχίσει με συνέπεια την υλοποίηση ενός προγράμματος οργανικής ενίσχυσης των βασικών ιδίων κεφαλαίων της, κυρίως μέσω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ενεργητικού και του παθητικού καθώς και της μείωσης του λειτουργικού κόστους, με στόχο την μεγιστοποίηση του ρόλου και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σύμβουλοι της Eurobank EFG ήταν η Barclays και η Goldman Sachs International.
Enhanced by Zemanta

Κλειστά τα χρηματιστήρια Αθηνών, Ευρώπης, ΗΠΑ

Κλειστό θα παραμείνει και σήμερα, Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών εξαιτίας της αργίας για το Πάσχα των καθολικών. Συναλλαγές δεν θα πραγματοποιηθούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ούτε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Πιο αναλυτικά, κλειστά θα παραμείνουν τα χρηματιστήρια σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία.

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Οι Γερμανοί του ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ χρωστούν 6,5 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ !

 Κίνδυνος να μείνει χωρίς ρεύμα το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»

Το ποσό των 6.430.273,78 ευρώ είναι υποχρεωμένη να καταβάλει η γερμανική εταιρεία που διοικεί τον Διεθνή Αερολιμένα ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ στη ΔΕΗ, σε διαφορετική περίπτωση η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος είναι υποχρεωμένη να κόψει το ρεύμα «στην παροχή με αριθμό 78775798».

Πριν από λίγες ημέρες, κοινοποιήθηκαν δύο δικαστικές αποφάσεις , βάσει των οποίων οι Γερμανοί του αεροδρομίου είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαρισμού του αεροδρομίου για τις χρήσεις του 2010 και του 2011, σύμφωνα με το metrogreece.gr

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Που πήγαν τα 200 εκατ. ευρώ που φέσωσαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ την Αγροτική

Εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν ως αδιαφανείς και ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί που εισπράττουν και κυρίως δαπανούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλές φορές μάλιστα χωρίς επίσημα παραστατικά.
Με τη βεβαιότητα της κρατικής επιχορήγησης και κυρίως των θαλασσοδανείων από τις τράπεζες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο είναι χαρακτηριστικό ότι επί πολλά χρόνια τα κόμματα είτε δεν κατήρτιζαν προϋπολογισμό και απολογισμό, είτε τους έκλειναν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς ελέγχους.
Οι ενισχύσεις από μέλη και... φίλους είναι παραδοσιακά μαύρες και χωρίς παραστατικά, όπως επίσης και τα κάθε λογής έξοδα που γίνονται κυρίως σε περιόδους εκλογών.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Κλειστά σήμερα τα Χρηματιστήρια

Wall Street sign on Wall Street
Wall Street sign on Wall Street (Photo credit: Wikipedia)

Λόγω του Πάσχα των Καθολικών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα συναλλαγές, όπως στις περισσότερες ευρωπαικές αγορές, αλλά και στη Wall Street.


Το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,30657.

Τα spreads για την Ελλάδα έφτασαν στις 2.007 μονάδες βάσης, την Ιρλανδία στις 513, την Πορτογαλία στις 1.050, την Ισπανία στις 402 και την Ιταλία στις 372.
Enhanced by Zemanta

Σε πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία προχωρά η Εurobank

ATHENS, GREECE - FEBRUARY 16:  A sign for 'Eur...
 (Image credit: Getty Images via @daylife)
Σε προχωρημένες συζητήσεις με την Burgan Βank από το Κουβέιτ για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη θυγατρική της τράπεζα στην Τουρκία, την Eurobank Tefken, βρίσκεται η Eurobank, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση-απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Οι όροι της συναλλαγής θα ανακοινωθούν με την υπογραφή της δεσμευτικής προσφοράς, προσθέτει η Eurobank.

Η Eurobank Tekfen ιδρύθηκε το 1989. Το 2007, η Eurobank EFG εξαγόρασε το 70% της τράπεζας, διατηρώντας παράλληλα μια στρατηγική συμμαχία με τον όμιλο Tekfen (διαθέτει περίπου το 30% της τράπεζας).

Το 2008 πριν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, που έχει σημαντικές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Eurobank είχε ανακοινώσει την δυναμική περαιτέρω επέκταση της Eurobank Tefken στην Τουρκία, γεγονός που οδήγησε στο διπλασιασμό σχεδόν του δικτύου της, το οποίο σήμερα αριθμεί σε 60 καταστήματα και στην ταχύτερη ανάπτυξη σε τομείς όπως της Τραπεζικής Επιχειρήσεων, της Τραπεζικής Κεφαλαιαγορών κ.λπ.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πως ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για το ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταψήφισαν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος - Νέα εταιρική μορφή - Σήματα - Μεσίτες ακινήτων - Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων αλιείας και άλλες διατάξεις» επί της αρχής.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που έγινε επί των άρθρων, οι βουλευτές ψήφισαν ως εξής:

Ναι στο αρ. 222, «Πλήρης απελευθέρωση περιηγητικών πλόων (καμποτάζ)»

Ναι στο αρ. 225, «Εκπαίδευση σπουδαστών των Α.Ε.Ν. (Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού)

Όχι στα άρθρα:

207 Τροποποίηση διατάξεων για την επιτροπή σχεδιασμού και ανάπτυξης λιμένων (ν. 2932/2001)

208 και 209 Συμπλήρωση διατάξεων για έργα ΟΛΠ (ν. 2688/1999)

210 Συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα (ν. 2971/2001)

213 Θέματα ναυτικού απομαχικού ταμείου

220 Συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας

221 Παράταση χρόνου εκπλήρωσης συμβατικής υποχρέωσης

227 Τροποποιούμενες διατάξεις

324 Έγκριση του σχεδίου συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιριών Siemens Ag και Siemens A.E.

327 Κύρωση του ιδιωτικού συμφωνητικού τροποποίησης της από 25.11.2008 σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε



και στην Τροπολογία 891/89 του Υπ. Παιδείας.

11.000 Έλληνες μικροομολογιούχοι οδηγούνται στην απόγνωση

Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τους μικρο-ομολογιούχους ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους και τώρα τους αναγκάζει να «κουρέψουν τις οικονομίες τους


Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το αναγκαστικό «κούρεμα» που υπέστησαν οι μικροομολογιούχοι:

«Τα αιτήματα των μικροομολογιούχων που εξωθήθηκαν σε αναγκαστικό «κούρεμα» οικονομιών μίας ζωής είναι απολύτως δίκαια και η Κυβέρνηση οφείλει να τους ακούσει να τους σεβαστεί και άμεσα να πάρει πρωτοβουλίες.

Ομολογιακοί τίτλοι, φυσικών προσώπων Ελλήνων ιδιωτών «κουρεύονται», παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, ότι οι αποταμιεύσεις στο Ελληνικό Δημόσιο είναι εξασφαλισμένες.

Οι 11.000 Έλληνες μικροομολογιούχοι οδηγούνται στην απόγνωση. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε σχέδιο αποζημίωσής τους. Δεν είναι μόνο η απώλεια περιουσιών ελλήνων πολιτών. Πρέπει να αποκατασταθεί η κατάφορη αδικία, που εκπορεύεται από την εμπαιγμό της Κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.»

Οργιάζει η νοθεία και το κλέψιμο στα καύσιμα

Ποσοστό 20% του πετρελαίου κίνησης είναι νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης ή ναυτιλιακό. Tο 2% των βενζινών είναι νοθευμένο με συστατικά που δεν φορολογούνται ή είναι προϊόν εικονικών (αφορολόγητων) εξαγωγών.


O καταναλωτής επιβαρύνεται με ένα κόστος της τάξης των 6-12 λεπτών για κάθε λίτρο βενζίνης που προμηθεύεται από πρατήρια με «πειραγμένες αντλίες», ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται. Oι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο από τη λαθρεμπορία στο πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζονται σε 250-400 εκατ. τον χρόνο και από τη βενζίνη σε 50-100 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο η Ειρήνη-Φανή Πετζετάκι

Η Ειρήνη - Φανή Πετζετάκι, 59 χρόνων, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Ελληνική Βιομηχανία Πλαστικών, συνελήφθη σήμερα το πρωί στο Αιγάλεω

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

ΠΑΤΡΑ: Κατέλαβαν τις τράπεζες εργαζόμενοι της Αχαϊκής

Εδώ και λίγη ώρα, υπό κατάληψη για μία ακόμα φορά βρίσκεται το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας στην οδό Αγίου Ανδρέου στο κέντρο της Πάτρας, από εργαζομένους της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. 

 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ζημιά 34,8 εκ. ευρώ κατέγραψε το 2011 η Coca-Cola 3E

Designer label for 2 litre Coca-Cola bottle
Designer label for 2 litre Coca-Cola bottle (Photo credit: Wikipedia)
Ζημιά ύψους 34,8 εκ. ευρώ παρουσίασε το 2011 η μητρική εταιρεία του ομίλου Coca-Cola 3E, ο οποίος σε ενοποιημένη βάση κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 268,9 εκ. ευρώ, μειωμένα έναντι του 2010 κατά 37%.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο όμιλος παρουσίασε ζημιές στην Ελλάδα, η αγορά της οποίας ήταν επί σειρά ετών εξαιρετικά κερδοφόρος. To 2010 η αντίστοιχη ζημιά ήταν ύψους 29,9 εκ. ευρώ.

Η καταγραφή καθαρής ζημιάς 34,8 εκ. ευρώ, εκ μέρους της μητρικής εταιρείας, οφείλεται στη σημαντική μείωση των εσόδων της από την ελληνική αγορά και στην παράλληλη επιδείνωση όλων των δεικτών αποδοτικότητας, σε συνδυασμό βέβαια με τις δαπάνες διοικητικής υποστήριξης ολόκληρου του ομίλου. Έτσι, στο επίπεδο των προ φόρων αποτελεσμάτων κατεγράφη ζημιά 36,9 εκ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 2,1 εκ. ευρώ το 2010 και αντίστοιχων κερδών άνω των 200 εκ. ευρώ το 2009, οπότε είχαν επαναπατριστεί μερίσματα θυγατρικών εταιρειών του εξωτερικού.

Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας Coca-Cola 3E το 2011, σύμφωνα με τον ισολογισμό της, ήταν ύψους 537,4 εκ. ευρώ έναντι 609 εκ. ευρώ το 2010 και 700,7 εκ. ευρώ το 2009, μειωμένες δηλαδή σε ετήσια βάση κατά 71,6 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 13,1% σε ποσοστό και στη διετία κατά 163,3 εκ. ευρώ σε αξία και κατά 23,3% σε ποσοστό.

Τα μεικτά κέρδη της μειώθηκαν κατά 66,4 εκ. ευρώ στο επίπεδο των 196,1 εκατ. ευρώ (-25,3%), ενώ τα κέρδη της προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 55,1 εκατ ευρώ στο επίπεδο των 4,4 εκ. ευρώ (-92,1%). Επίσης τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) έγιναν αρνητικά, καθώς κατεγράφη ζημιά 22,2 εκ. ευρώ έναντι κερδών 30,4 εκατ. ευρώ. Επιδεινώθηκαν τα περιθώρια μεικτού κέρδους κατά 6,6 εκατοστιαίες μονάδες (από 43,1% σε 36,5%), EBITDA κατά εννέα εκατοστιαίες μονάδες (από 9,8% σε 0,8%) και EBIT κατά 9,1 εκατοστιαίες μονάδες (από 5% σε -4,1%).

Οι πωλήσεις της μητρικής εταιρείας το 2011 ήταν ίσες προς το 7,8% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου το ίδιο έτος (6,85 δισ. ευρώ), έναντι 9% το 2010 και 10,7% το 2009.

Οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση στις 31.12.2011 ήταν 2.221, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ανέρχονταν σε 2.472. Μειώθηκαν δηλαδή, στη διάρκεια του 2011, κατά 10,2%.
Enhanced by Zemanta

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Εκλεισαν και επισήμως τα σύνορα για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών επικύρωσε την εισαγγελική πρόταση και διέταξε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και πέντε συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση των δανείων μαϊμού από την Proton Bank, ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ. 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πλαστογράφοι σε απάτη εκατομμυρίων με ΦΠΑ σε Αττική, Κρήτη, Θεσσαλία, Στερεά και Εύβοια

Μεγάλη οικονομική ζημιά υπέστη το Δημόσιο από επιστροφή Φ.Π.Α. σε επαγγελματίες που κατέθεταν στις ΔΟΥ πλαστά φορολογικά στοιχεία, τα οποία πλαστογραφούσε και τους πουλούσε εγκληματική οργάνωση.

Η αστυνομία προχώρησε στο Κερατσίνι στη σύλληψη τριών μελών του κυκλώματος –δύο Ελλήνων 63 και 59 ετών- και ενός Αλβανού 31 ετών και αναζητείται ακόμη ένας συνεργός τους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Fasion Box

Την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Fasion Box Ελλάς, από σήμερα 3 Απριλίου 2012, αποφάσισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, διότι η εταιρεία δεν δημοσιοποίησε εμπρόθεσμα την ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2011.

Επίσης, αποφάσισε την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Audiovisual από σήμερα, καθόσον η εταιρεία προέβη στη σύνταξη και επαναδημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2011 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία Κύρια Αγορά.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η ΙΠΠΟΤΟΥΡ για την επιτήρηση

Η εταιρεία ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε, σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.4.4 του ισχύοντος κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, έχει ενταχθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α της 3-4-2005, στην κατηγορία επιτήρησης.

Ως λόγος υπαγωγής είναι η διαμόρφωση των ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο μικρότερο του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς επίσης και το αρνητικό επίπεδο των κερδών πρό φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων σε μητρικό επίπεδο (EBITDA).

Η εταιρεία προκειμένου να άρει τους λόγους για τους οποίους τελεί υπό επιτήρηση προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου

α. με καταβολή μετρητών ύψους 2.983.127,00€ και

β. με κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων υπέρ πιστωτών ύψους 17.500.000,00€.

Η αύξηση καλύφθηκε σε ποσοστό 93,59% και εν τέλει ανήλθε σε ύψος 2.791.896,00€ έτσι ώστε, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να αυξηθεί κατά 20.291.896,00€

Επίσης η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας έχει αποφασίσει την έκδοση ομολογιακού δανείου μέχρι ποσού 4.000.000,00€ η οποία έχει εγκριθεί με την Κ2-1852 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...