Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Αυτές είναι οι εταιρείες που στήνουν γεωτρύπανα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Ιωάννινα και Δυτικό Πατραϊκό

Ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη να ανακοινώνει τις δύο κοινοπραξίες οι οποίες θα «κόψουν το νήμα» για τις έρευνες σε Ιωάννινα και Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο.

Η εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, είναι η Energean Oil and Gas μαζί με την καναδική Petra Petroleum και την αμερικανική Shlumberger στα Ιωάννινα. Στην Energean Oil Gas, απέκτησε πρόσφατα ένα μερίδιο το fund Third Point, ενώ η καναδική Petra Petroleum εξαγοράστηκε από την Taurus, αναφέρει η Ημερησία.

Στον Δυτικό Πατραϊκό, τα γεωτρύπανα θα μπουν από τα Ελληνικά Πετρέλαια, την ιταλική Edison και την βρετανική Melrose, η οποία ανήκει πλέον στην ιρλανδική Petroceltic.

Η επιλογή για το Κατάκολο καθυστερεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο προσφορές που έχουν κατατεθεί είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση και νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να αποφασιστεί ο ανάδοχος. Υποψήφιοι είναι η κοινοπραξία Energean Oil -Τtrajan Oil - Shlumberger και η εταιρεία Grecoil Energy Ventures με έδρα την Κύπρο.

Παράλληλα ετοιμάζονται διαγωνισμοί για νέες περιοχές για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι, ενώ την Πέμπτη άνοιξε το data room της νορβηγικής PGS, της εταιρείας που διενήργησε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για την πώληση των πρώτων πακέτων δεδομένων, με τις ενδείξεις να μιλούν για τις «μεγάλες προοπτικές» των δύο περιοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...