Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Icap: Σε κάθε οκτώ εργαζόμενους αντιστοιχούν τρεις άνεργοι

Δραματική μείωση της απασχόλησης - πτώση 8% των απασχολούμενων με παράλληλη αύξηση της ανεργίας

Δραματική μείωση της απασχόλησης, η οποία «αντανακλά τις αρνητικές προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας», αποτυπώνεται σε σχετική μελέτη της ICAP Group.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ κατά ένα ποσοστό της τάξης του 20% στο διάστημα 2008-2012 συνοδεύθηκε από σχεδόν ισοδύναμη μεταβολή της απασχόλησης (-19% μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2008 και 2012).

Σύμφωνα με την ICAP, η δραματική μείωση της απασχόλησης αντανακλά τις αρνητικές προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των επενδύσεων, παρά τις αλλαγές που επιβλήθηκαν σχετικά με την ευελιξία του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας. Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, με τις δυσμενείς συνέπειες να πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, τονίζει η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι ο λόγος «άνεργοι/ απασχολούμενοι» διαμορφώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2013 στο 38% περίπου, δηλαδή σε κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούν τρεις άνεργοι. Η ύπαρξη ανέργων ακόμα και με υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και η παράταση της ύφεσης φαίνεται να μετατρέπουν την ανεργία εκτός από διαρθρωτικό και σε «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας.

Η ICAP παραθέτει στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με τα οποία, ο μέσος αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε κατά 8,0% το 2012 σε σχέση με το 2011. Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και στο 2013, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.595,9 χιλ., που συνεπάγεται ότι σε ένα μόνο έτος υπήρξε νέα απώλεια 242,0 χιλ. θέσεων εργασίας, ενώ στην τριετία 2010-2013 (πρώτο τρίμηνο) η μείωση των θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 829,7 χιλ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας συνέχισε να αυξάνεται δραματικά κατά το 2012, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 διευρύνθηκε περαιτέρω. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο πρώτο τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.355.237 άτομα, αυξημένος κατά 4,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και κατά 21% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...