Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σφίγγει ο κλοιός για τους καταθέτες εξωτερικού

Σφίγγει ο κλοιός για τους καταθέτες εξωτερικού καθώς ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης προανήγγειλε νέες διασταυρώσεις για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης και αδήλωτων εσόδων από τόκους.

Όπως έκανε γνωστό ο γ.γ. σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα 99,5, το υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του πλούσια στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, τα οποία και επεξεργάζεται προκειμένου να εντοπίσει ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

«Διαθέτουμε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές από καταθέσεις του εξωτερικού. Είμαστε στο στάδιο που ομογενοποιούμε τα στοιχεία. Στην συνέχεια θα τα ταυτίσουμε με το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και θα τα διασταυρώσουμε με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων», δήλωσε ο κ. Σπινέλλης, σημειώνοντας πως τα στοιχεία των καταθέσεων που δεν θα ταυτίζονται με τις δηλώσεις, θα αποστέλλονται για περαιτέρω έρευνα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στα ελεγκτικά κέντρα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί η δημοσιοποίηση των στοιχείων, ο γ.γ. επιβεβαίωσε πως εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον τρόπο που θα δημοσιοποιούνται οι φορολογικές δηλώσεις ώστε, όπως είπε, στο πλαίσιο της διαφάνειας να γνωρίζουν οι πολίτες αν δηλώνουν όσα κερδίζουν όσοι ζουν πλουσιοπάροχα.



Όσον αφορά εξάλλου, την ηλεκτρονική κάρτα που θα αντικαταστήσει σταδιακά τις αποδείξεις, ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ διευκρίνισε πως θα χρησιμοποιείται προαιρετικά από τους φορολογουμένους στις συναλλαγές τους για την καταγραφή της αξίας των δαπανών που κτίζουν το αφορολόγητο. Δεν πρόκειται δηλαδή για πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, απλά θα καταγράφεται η δαπάνη για να ενημερώνεται ηλεκτρονικά και η ΓΓΠΣ, εξήγησε, ενώ γνωστοποίησε πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει περιγραφή του συστήματος στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από την οποία αναμένει και τη σχετική έγκριση.



Τέλος, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τη περαίωση, ο κ. Σπινέλλης έκανε γνωστό πως η αποστολή των ειδικών σημειωμάτων θα ξεκινήσει στα τέλη της εβδομάδας. Καθημερινά, είπε, θα αποστέλλονται από την ΓΓΠΣ 100.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 10 -13 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...