Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Qatar Ιnvestment Αuthority, σεΐχης Αλ Σαγέντ

Pictures of some of the West Bay buildingsImage via WikipediaΟ «άνθρωπος με κεφάλαιο 1 τρισ. δολάρια», ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, του Qatar Ιnvestment Αuthority (QΙΑ), ο σεΐχης Αλ Σαγέντ, έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα, μόλις μερικά 24ωρα μετά το «ναυάγιο» της επένδυσης στον Αστακό, για συνομιλίες με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων Χ.Παμπούκη.

Η παρουσία των Καταρινών στην Αθήνα θέλει να δείξει, όπως σημείωναν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, ότι το «ναυάγιο» του Αστακού δεν επηρέασε τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, για συνεργασία σε διάφορους τομείς ύψους 5 δισ. δολαρίων.

«Ο Αστακός δεν έχει καμία σχέση με τη διακρατική συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την κυβέρνηση του Κατάρ και από την οποία και τα δύο κράτη προσβλέπουν σε οφέλη», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Οι Καταρινοί μέσω της QΙΑ αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον τους και για το Ελληνικό και δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ φαίνεται ότι δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα (με τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου), για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα αλλά και για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του real estate, των υποδομών (όπως λιμάνια και αεροδρόμια), καθώς και των μεταφορών.

Κυβερνητικές πηγές, όταν ρωτήθηκαν από την εφημερίδα αν οι Καταρινοί διατηρούν το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό, απάντησαν ότι «το θέμα αυτό αναμένεται να το φέρουν και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθεί η μετατροπή του παλαιού αεροδρομίου σε ένα είδος παραλιακού «Λας Βέγκας», με καζίνα, ξενοδοχεία κ.τλ.

Άλλωστε, προσέθεταν, το Ελληνικό δεν μπορεί να «διαγραφεί» από τον γενικότερο σχεδιασμό των ενδιαφερομένων επενδυτών, για άλλες χρήσεις όμως και υποδομές.

Από την κυβέρνηση γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να αρχίσει ένας κύκλος συνεργασιών σε διακρατικό επίπεδο, με την ενεργοποίηση και του «fast track», με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πηγή: news.in.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...