Σάββατο 28 Απριλίου 2012

18 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μεγάλων τραπεζών ενέκρινε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παροχή 18 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την... ανακεφαλαιοποίησή τους.

Οι τελικές αποφάσεις για αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα είναι πιθανό να ληφθούν σε Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα ή -το πιθανότερο- αμέσως μετά τις εκλογές, με κυβερνητικό αξιωματούχο να δηλώνει την Παρασκευή ότι η ανακεφαλαιοποίηση είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί τελικά στα τέλη του έτους, αντί στα τέλη Σεπτεμβρίου που ήταν προγραμματισμένο.

Το μνημόνιο προβλέπει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω της αγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο οι τράπεζες να πετύχουν δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) 9%, ο αξιωματούχος όμως εκτίμησε ότι η διαδικασία πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως εξηγούσε νωρίτερα στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει μία ενδιάμεση λύση μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα bridge recapitalisation, το οποίο θα προβλέπει τη μεταβίβαση ομολόγων του EFSF από το ΤΧΣ στις τράπεζες».

«Αυτό θα μπορούσε να πάρει τη μορφή απόφασης νομοθετικού περιεχομένου. Θα απαιτηθεί ωστόσο η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της κάθε τράπεζας ξεχωριστά και του ΤΧΣ και θα απαιτηθεί και νέο υπουργικό συμβούλιο για να λάβει την τελική απόφαση», πρόσθεσε και προσδιόρισε την επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού για την επόμενη εβδομάδα ή μετά τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...