Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Aπονεμήθηκαν τα διεθνή βραβεία Ωνάση ύψους 200.000 δολαρίων

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των διεθνούς κύρους βραβείων Ωνάση, για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, ύψους 200.000 δολαρίων. Τα βραβεία, πάνε στους καθηγητές Στίβεν Ρος, Eλγιαχαν Χέλπμαν, Ερνστ Φράνκελ, Ρίτσαρντ Γκρος και Αρλιγιοτ Στρομ Σβίντσεν.
Τα υψηλού κύρους βραβεία, αξίας 200.000 δολαρίων το καθένα, απονέμει κάθε τρία χρόνια  το Cass Business School σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο, μάλιστα, κάνει και τη χορηγία.
Φέτος, ήταν η πρώτη φορά που τα Βραβεία Ωνάση διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, αυτές της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και των Χρηματοοικονομικών. Καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του θεσμού έπαιξε ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στο Cass Business School.

Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά

Το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά απονεμήθηκε στον καθηγητή Στίβεν Ρος από το Sloan School of Management του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο καθηγητής Ρος είναι κυρίως γνωστός για την επινόηση της «θεωρίας αντισταθμιστικής τιμολόγησης» (Arbitrage Pricing Theory) και της «θεωρίας της αντιπροσώπευσης» (Agency Theory). Η φήμη του οφείλεται επίσης στο ότι έχει συμβάλει στην ανακάλυψη της «τιμολόγησης ουδέτερου ρίσκου» και του «διωνυμικού μοντέλου» για την τιμολόγηση παραγώγων.

Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο

Ο καθηγητής Eλγιαχαν Χέλπμαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πήρε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο. Ο καθηγητής Χέλπμαν είναι ευρέως αναγνωρισμένος για το ρόλο του στην εδραίωση των θεωριών του «νέου εμπορίου» και της «νέας ανάπτυξης», θεωρίες που δίνουν έμφαση στο ρόλο των οικονομιών κλίμακας και του ατελούς ανταγωνισμού, καθώς και για το έργο του σε πολιτικές ειδικού ενδιαφέροντος.

Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία

Τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί – οι καθηγητές Eρνστ Φράνκελ, Rίτσαρντ Γκος και Αρλιγιοτ Στρομ Σβίντσεν– μοιράζονται το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία.
Ο Ερνστ Φράνκελ, καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Ωκεανών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), είναι εξέχουσα φυσιογνωμία τόσο στη ναυτιλία όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα με μια καριέρα σχεδόν 70 ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει εκδώσει 23 βιβλία, έχει εκατοντάδες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Ουαλία) έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα στον τομέα του ναυτιλιακού ανταγωνισμού και της διαχείρισης λιμανιών, η οποία εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα. Σε μια έρευνα για τους πιο σημαντικούς στοχαστές του περασμένου αιώνα στο χώρο των ναυτιλιακών, ο καθηγητής Goss αναγνωρίστηκε ως ο πιο παραγωγικός ερευνητής στον τομέα των λιμανιών. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων το 1992.
Ο καθηγητής Αρλιγιοτ Στρομ Σβίντσενείναι στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την αρχή της καριέρας του, το 1948. Έχει αποκτήσει το όνομα ενός από τους πιο αξιοσέβαστους ακαδημαϊκούς ναυτιλίας και είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων.
«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως, πρωτοπόρος στην ναυτιλία, το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά» δήλωσε ο Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος  Ωνάσης και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία.
«To Ιδρυμα Ωνάση είναι περήφανο που συνδέει για μια ακόμα φορά το όνομα του ιδρυτή του με την Πόλη του Λονδίνου και το Διεθνές Κέντρο για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στο Cass Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, που αποτελούν διεθνή κέντρα για την πρακτική εφαρμογή και την ακαδημαϊκή μελέτη, αντίστοιχα, αυτών των τριών επιχειρηματικών τομέων. Η δεύτερη αυτή εκδοχή των Βραβείων είναι σε απαράμιλλο επίπεδο», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Το πρώτο Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά απονεμήθηκε το 2008 στον καθηγητή Εουτζίν Φάμα, του Πανεπιστημίου του Σικάγου, στον οποίο οφείλεται η επινόηση της υπόθεσης της αποτελεσματικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...