Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Αυτό είναι το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης

Οικονομολόγοι με μεγάλη εμπειρία στα δημόσια οικονομικά και τον τραπεζικό τομέα είναι τα πρόσωπα που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, για να στελεχώσουν τα κρίσιμα υπουργεία για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Ράπανος, Σταΐκούρας και Μαυραγάννης στο Οικονομικών

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως ήταν αναμενόμενο τοποθετήθηκε ο Βασίλης Ράπανος, ο μέχρι χθες διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Ράπανος είναι οικονομολόγος και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ με θητεία σε δημόσιους οργανισμούς όπως ο ΟΤΕ και η Κτηματική, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία που ακολούθησε η χώρα προς την είσοδό της στην Ευρωζώνη επί των ημερών του Κώστα Σημίτη.
Βοηθοί του θα είναι οι κύριοι Χρήστος Σταϊκούρας -ως αναπληρωτής- καθώς και ο ο Γιώργος Μαυραγάννης ως υφυπουργός.
Ο 39χρονος Χρήστος Σταϊκούρας είναι βουλευτής Φθιώτιδας και επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στην Αγγλία. Στη συνέχεια πήρε διδακτορικό στην Τραπεζική στο City University του Λονδίνου.
Αρμόδιος υφυπουργός για τα φορολογικά έσοδα τοποθετήθηκε ο Πατρινός, κ. Μαυραγάννης, άτομο με ιδιαίτερη εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, αφού, διετέλεσε για χρόνια γενικός διευθυντής του Φορολογικού Τμήματος της KPMG.
Απόφοιτος την Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, ο κ. Μαυραγάνης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1992 ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εταιρειών. Είναι μέλος της Διεθνούς Φορολογικής Ένωσης και επιστημονικός συνεργάτης του International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD) σε εκδόσεις που αφορούν τη φορολογία στην Ελλάδα.

Χατζηδάκης, Καλογιάννης, Μηταράκης και Σκορδάς στο Ανάπτυξης

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, πόστο το οποίο γνωρίζει πολύ καλά καθώς από την ίδια θέση είχε υπηρετήσει και επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.
Ο 47χρονος Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακό στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στην Αγγλία.
Υπήρξε ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 1994 έως το 2007. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης της Ν.Δ. διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2009) και Υπουργός Ανάπτυξης (από τις 9 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2009).
Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, άτομο με μεγάλη κυβερνητική θητεία αφού από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε υφυπυργός ΠΕΧΩΔΕ, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.
Μάλιστα, το 2007 ορίστηκε από τον Κώστα Καραμανλή εθνικός εκπρόσωπος για την Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ενώ τη διετία 2010-2012 διετέλεσε τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας.
Υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο Νότης Μηταράκης. Με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και στις βιομηχανικές σχέσεις, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα από το 1998 έως το 2010 οπότε και ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Το 2005, μάλιστα, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αναλυτής στον τομέα του Λιανικού Εμπορίου στην Ευρώπη.
Το υφυπουργειο Υποδομών αναλαμβάνει ο Θανάσης Σκορδάς, τέως γενικός διευθυντής της Ν.Δ.,  ο οποίος στο παρελθόν ήταν αυτός που είχε καταθέσει την πρόταση για τη σύσταση του υπερυπουργείου Ανάπτυξης.
Γεννημένος στην Καλαμάτα, ο κ. Σκορδάς σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκτώντας ειδίκευση στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις.
Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία. Από το 2004 μέχρι το 2009, ο κ. Σκορδάς διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...