Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Έτσι τσεπώνουν οι Γερμανοί το ΦΠΑ του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Την ώρα που η Γερμανική κυβέρνηση κατακρίνει την αφερεγγυότητα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Γερμανίας αρνείται πεισματικά να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο τα 163 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει απο τα κατασκευαστικά του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Hochtief, βασικός μέτοχος του αερολιμένα (κατέχει το 40%, ενω το υπόλοιπο 55% ανήκει στο ελληνικό δημόσιο) έχει προσφύγει σε διεθνή διαιτησία στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει να εκπληρώσει τις συμβατές υποχρεώσεις έτσι όπως προβλέπονται απο την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με αυτή τη νομοθεσία, αν ένας ιδιώτης, ή μία εταιρία, χτίζει μία κατοικία ή ένα κτίριο που δε θα αποφέρει έσοδα, τότε δε μπορεί να εκπέσει ο ΦΠΑ. Εκπίπτει μόνο στη περίπτωση που το κτίριο αυτό αναμένεται να αποφέρει έσοδα στο μέλλον.

Η Hochtief, κατά την κατασκευή του αεροδρομίου, συμψήφισε τον ΦΠΑ με άλλες εργασίες, ενώ κανονικά για κτίρια που δεν αποφέρουν και δε θα αποφέρουν έσοδα (όπως το κτίριο της Πυροσβεστικής και ο Πύργος Ελέγχου) ο ΦΠΑ δεν έπρεπε να εκπέσει.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία, αρνείται να αναγνωρίσει το χρέος της, δηλώνοντας ότι δεν οφείλει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ελληνικό Δημόσιο, ούτε απο ΦΠΑ, ούτε απο άλλους έμμεσους η άμεσους φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, ενω κατέφυγε στη διαιτησία του Λονδίνου προκειμένου να αποφύγει να καταβάλει το ποσό που οφείλει.

Η εκδίκαση της υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στα εθνικά δικαστήρια και οι δικαστικές αποφάσεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...