Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Μέχρι αύριο η προθεσμία υποβολής προσφορών για την Εμπορική Τράπεζα

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής προσφορών για την Εμπορική Τράπεζα και χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υποστήριζε, επικαλούμενο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank προτίθενται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές απέναντι στην πρόταση που έχει μέχρι στιγμής επίσημα καταθέσει μόνο η Alpha Bank.
Η Alpha Bank εκτιμά ότι διατηρεί πλεονέκτημα καθώς με την κατατεθείσα πρότασή της περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, υπάρχει εναρμονισμός με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις αρχές και παράλληλα ενισχύεται η αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως όμως επισημαίνει, δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Από την άλλη, πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η πρόταση της Alpha απαιτεί βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις προϋποθέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ΤτΕ, με βάση τις οποίες συντάσσονται και οι νέες προσφορές που αναμένονται.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το ΤΧΣ έχει ζητήσει από την Credit Agricole να προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής πριν την πώλησή της σε κάποια από τις ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες. 

Η Εμπορική Τράπεζα, που είναι μία από τις αρχαιότερες σε λειτουργία τράπεζες, με περίπου 11 δισ. ευρώ καταθέσεις, 16 δισ. χορηγήσεις και 21 δισ. ευρώ ενεργητικό, εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα αποκτήσει το πλειοψηφικό της πακέτο. Συγκριτικό πλεονέκτημά της θεωρείται και το ευρύ δίκτυο καταστημάτων, που φθάνει περίπου τα 340, κατανεμημένα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Crédit Agricole είναι οι συζητήσεις για τη στρατηγική συνεργασία με τη μορφή συγχώνευσης να καταλήξουν σύντομα και να οδηγούν σε αναβάθμιση της θέσης της Εμπορικής στην Ελλάδα, αφού ο γαλλικός όμιλος σκοπεύει να διατηρήσει την παρουσία του στη χώρα με σημαντικό ποσοστό στο νέο σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Εμπορικής με την Crédit Agricole είχε συναφθεί τον Ιούνιο του 2000, όταν ο διεθνής χρηματοοικονομικός όμιλος απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, ενώ σήμερα κατέχει το 100%. Η Crédit Agricole, μητρικός όμιλος της Εμπορικής, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Γαλλία. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου της Crédit Agricole είναι η διεθνής του παρουσία, καθώς έχει περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους σε 74 χώρες, 58 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και 11.850 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Η ολοκλήρωση της στρατηγικής συμμαχίας της Εμπορικής με κάποιον από τους άλλους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που ξεκίνησε στην τρέχουσα φάση του με την εξαγορά της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς και αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά στη δημιουργία τριών- τεσσάρων, το πολύ, ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα αναλάβουν να συμβάλουν στο δύσκολο έργο της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της εγχώριας οικονομίας με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση, όπως είχε εκτιμήσει ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Κωστόπουλος το Σεπτέμβριο του 2011.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...