Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Διαχωρίζουν το χαράτσι από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τη δυνατότητα διαχωρισμού του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, με τη μεταφορά της υποχρέωσης από τη ΔΕΗ στην Εφορία, δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ εάν δηλώσει αδυναμία καταβολής του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να "αποκοπεί" το τέλος από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, μπορεί να καταβάλλει 50 ευρώ και να γίνει η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού από την Εφορία.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, όπου παρέχονται οδηγίες στις Εφορίες για τη βεβαίωση και είσπραξη του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) για το 2012, και στην οποία επισημαίνονται κατά περίπτωση τα εξής:

- Εάν ο υπόχρεος του ακινήτου δικαιούται πλήρη απαλλαγή, υποβάλει αίτηση διαγραφής του τέλους στην αρμόδια ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα σε αυτή δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που η αίτηση γίνει δεκτή, συντάσσεται απόφαση απαλλαγής, η οποία καταχωρείται αμέσως στο πρόγραμμα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 και δεν απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. από τον υπόχρεο.

- Εάν ο υπόχρεος δικαιούται την καταβολή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. με μειωμένο συντελεστή, υποβάλει αίτηση επανακκαθάρισης του τέλους με μειωμένο συντελεστή, προσκομίζοντας και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Η ΔΟΥ, εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση, προβαίνει σε νέα εκκαθάριση. Στη συνέχεια, ο υπόχρεος καταβάλει την τρέχουσα δόση και τις τυχόν ληξιπρόθεσμες, όπως έχουν προκύψει μετά τη νέα εκκαθάριση, καταχωρείται ο αριθμός διπλοτύπου στην εφαρμογή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στη ΔΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...