Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ποιοι και γιατί αγοράζουν ευρώ και ελληνικούς τίτλους

Το περίπου 48% των στοιχημάτων που γίνονται αυτή τη στιγμή στην αγορά συναλλάγματος ποντάρει στην προοπτική ότι τελικώς θα υπάρξει κάποια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, εξαιτίας αυτού του λόγου, στο τέλος, θα διορθώσει.
Διαχειριστές χαρτοφυλακίων που επενδύουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα προεξοφλούν – σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα – ότι θα υπάρξει και νέο κούρεμα του χρέους της, αυτή τη φορά του επίσημου (δηλαδή, αυτού που έχει συναφθεί με τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης), ως μοναδική λύση για το ελληνικό αδιέξοδο, ενώ θεωρούν περίπου ως δεδομένη την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν συνεπάγεται ότι θα είναι αυτομάτως αρνητικό για την πορεία του ευρώ, αφού αν καταστεί εφικτή μια οποιαδήποτε λύση της κρίσης χρέους, τότε το γεγονός αυτό θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και το νόμισμα της ζώνης. Πάνω σε αυτή την προοπτική ποντάρουν κι όσοι αγοράζουν ελληνικά ομολόγα τις τελευταίες μέρες.

Ήδη, η συναλλακτική δραστηριότητα των ελληνικών τίτλων έφτασε στα 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, με πρωταγωνιστές σε αυτή τη φάση πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, όταν μέχρι και πριν λίγες μέρες ήταν μηδενική. Τα hedge funds εξακολουθούν να ποντάρουν σε βάρος του ευρώ, γιατί λειτουργούν πολύ βραχυπρόθεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...