Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΠΣΕ: Εξομάλυνση της πορείας των εξαγωγών με ανακοπή πτώσης τον περασμένο Ιούνιο

Πλήρη επιβεβαίωση των προβλέψεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, προσφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τον περασμένο Ιούνιο. Αφ’ ενός καταγράφεται επανεκκίνηση συναλλαγών με τους Ευρωπαίους εταίρους, ειδικά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, μετά τις εθνικές εκλογές, και αφ’ ετέρου επαναφορά στο ανώτερο όριο του εύρους των προβλέψεων για το σύνολο του 2012, θέτοντας εκ νέου σε τροχιά ρεκόρ την αξία των εξαγωγών και για φέτος, στα επίπεδα των 24 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε στο ποσό των 1.418,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.373,0 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 3,3%. Η αναγωγή των στοιχείων σε δωδεκάμηνη βάση (Ιούλιος 2011-Ιούνιος 2012), δείχνει αύξηση των εξαγωγών κατά 6,3%. Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων έχει προβλέψει αύξηση στο τέλος του 2012 της τάξης του 4-6%.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι αριθμοί επιβεβαίωσαν την εικόνα που είχαν το προηγούμενο διάστημα οι Έλληνες Εξαγωγείς. Ότι ειδικά στην Ευρώπη, παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι, θορυβημένοι από την ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων για τη χώρα, ανέμεναν το αποτέλεσμα των εκλογών, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου συναλλαγές με την Ελλάδα. Είναι δεδομένο ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί βασικό πυλώνα ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που με τη σειρά του είναι το κεφαλαιώδες αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και ειδικά των εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι παρά τη συνολική αύξηση των εξαγωγών τον περασμένο Ιούνιου, οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ παραμένουν μειωμένες, αποδεικνύει ότι θα πρέπει ακόμη να προσπαθήσουμε πολύ για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και μέρος της εμπιστοσύνης των κυριότερων εμπορικών μας εταίρων. Ο ΠΣΕ, όπως έπραξε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, παραμένει στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων και έχει ήδη καταθέσει προτάσεις προς την Επίσημη Πολιτεία για μία επιθετική Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών, με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει θέσει την υποστήριξη της εξωστρέφειας μεταξύ των κυριότερων προτεραιοτήτων της αναπτυξιακής πολιτικής. Μόνο με απτά παραδείγματα θα ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα αναδείξουμε τις παραγωγικές της δυνατότητες, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η αύξηση των εξαγωγών κατά 3,3% τον περασμένο Ιούνιο προκύπτει από την αύξηση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, σε ποσοστό 13,7% (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), την ώρα που οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ συνέχισαν να κινούνται πτωτικά για τρίτο μήνα (-2,3%). Το αποτέλεσμα των αντίθετων αυτών κινήσεων ήταν να υποχωρήσει στο 61,3% το ποσοστό των συνολικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της ΕΕ, έναντι 38,7% των Τρίτων Χωρών.

Τα εξαγώγιμα προϊόντα
Πρωταγωνιστές της ανόδου αναδείχθηκαν οι Πρώτες Ύλες (+21,8%), τα Ποτά-Καπνός (19,4%) και τα Χημικά (14,6%), αλλά κυρίως τα Τρόφιμα και τα Αγροτικά Προϊόντα, με την εμφατική τους άνοδο κατά 14,5%.

Στον αντίποδα, μόνο η κατηγορία των Βιομηχανικών Προϊόντων παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011, εξαιτίας κυρίως της μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2012, αλλά και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Οι εισαγωγές
Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά το μήνα Ιούνιο 2012 ανήλθε στο ποσό των 2.479,0 εκατ. ευρώ έναντι 3.030,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας μείωση 18,2%.

Σε επίπεδο δωδεκάμηνου (Ιουλίου 2011 - Ιουνίου 2012) οι εισαγωγές παρουσίασαν μείωση 10,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...