Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ενδιαφέρον από Gazprom για τη ΔΕΠΑ, επισημαίνει δημοσίευμα του Euractiv.com

Gazprom
Gazprom (Photo credit: Wikipedia)
Το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ρωσική εταιρεία Gazprom για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής ΔΕΠΑ, αλλά και τη δυσφορία που θα προκαλούσε στην ΕΕ ενδεχόμενη συμφωνία, επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας για ευρωπαϊκά θέματα Euractiv.com, επικαλούμενο πηγές που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας.

Το δημοσίευμα που έχει τίτλο «Η Gazprom θα υποβάλει προσφορά για ελληνική εταιρεία ενέργειας», αναφέρει ότι η ρωσική εταιρεία ασκεί πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να κερδίσει το προβάδισμα στην απόφαση πώλησης που αναμένεται τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πηγή που παρακολουθεί το θέμα, επισημαίνει το δημοσίευμα του Euractiv, το ενδιαφέρον της Gazprom «δεν ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το ενδεχόμενο υπερίσχυσης της Gazprom έναντι των άλλων πιθανών επενδυτών και η αγορά της στρατηγικής σημασίας ΔΕΠΑ θα έρθει σε αντίθεση με τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, παρά το γεγονός πως η πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, σχολιάζει η ίδια πηγή.

Το ενδιαφέρον της Gazprom για τη ΔΕΠΑ συγκρούεται με τις προσπάθειες της ΕΕ να σταματήσει να εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, η οποία καλύπτει περίπου το 25% των ευρωπαϊκών ενεργειακών αναγκών, χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς αερίου από την Κασπία μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει το άρθρο, έχει κινήσει διαδικασία έρευνας κατά της Gazprom κατηγορώντας την για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού (παρεμπόδιση της ελεύθερης προμήθειας φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρεμπόδιση της διαφοροποίησης της προμήθειας του φυσικού αερίου και επιβολή μη δίκαιων τιμών για τους πελάτες της, συνδέοντάς τες με τις τιμές πετρελαίου).

Ευρωπαϊκή πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της δηλώνει πως η Gazprom πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τους άλλους πιθανούς επενδυτές, εφόσον μπορεί να εγγυηθεί τη συμμόρφωσή της με τους κανονισμούς.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει πως η διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ πραγματοποιείται σε κλίμα «πολιτικής αστάθειας», λόγω της συνεχούς άρνησης των κυβερνητικών εταίρων να συμφωνήσουν στο πακέτο των μέτρων λιτότητας. Η άρνηση αυτή «απειλεί με πολιτικό αδιέξοδο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Αθήνας» να εξασφαλίσει βοήθεια προτού εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας τον επόμενο μήνα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...