Έντονο ενδιαφέρον, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες έχει εκδηλωθεί από συνολικά 6-7 ξένους και Έλληνες επενδυτές για την απόκτηση του 50,36% της ΣΕΚΑΠ που πουλά η ΑΤΕ.
Εξέλιξη η οποία δείχνει ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η Ελλάδα και το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κλάδο δύσκολο και ευαίσθητο και μια εταιρεία η οποία είναι ζημιογόνα και με αρνητική καθαρή θέση, υπάρχει ακόμη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για συγκεκριμένους κλάδους και εταιρείες.
Την ίδια ώρα, η θετική αυτή εξέλιξη για ένα ακόμη διαγωνισμό της ΑΤΕ (είχε προηγηθεί αυτός της ΕΛΒΙΖ ο οποίος είναι εν εξελίξει και έπονται και άλλοι όπως αυτός της ΕΒΖ) έχει ιδιαίτερη σημασία. Εν αντιθέσει με την κρατική μηχανή η ΑΤΕ υλοποιεί χωρίς χρονοτριβή τις εξαγγελίες της για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και απεμπλοκή της από δραστηριότητες οι οποίες δεν εντάσσονται στο core business.
Ειδικότερα και σε ότι αφορά στον διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής που κατέχει η ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ, ήτοι πώληση πακέτου 50,36%, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, πληροφορίες του Euro2day αναφέρουν ότι εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία πώλησης του πακέτου της ΣΕΚΑΠ έδειξαν περί τις 6-7 διεθνείς και ελληνικές εταιρείες με τις διεθνείς να αποτελούν την πλειοψηφία.
Μεταξύ των διεκδικητών φέρεται να είναι Έλληνας μεγαλοκαπνέμπορος από τη Θεσσαλονίκη, η Ινδική εταιρεία ΒΒΜ Bommidala Group, το όνομα της οποίας είχε «παίξει» έντονα το προηγούμενο διάστημα καθώς και διεθνείς καπνοβιομηχανίες οι οποίες έχουν εμπορική παρουσία στην ελληνική αγορά. Μεταξύ των τελευταίων φέρεται να είναι και η Imperial, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται επισήμως από καμία πλευρά.
Με βάση το σφιχτό χρονοδιάγραμμα και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει τεθεί από την Τράπεζα ο πωλητής, ήτοι η ΑΤΕ και ο Σύμβουλος η Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης, θα αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και θα επιλέξουν, τους υποψηφίους που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στη Β’ Φάση της διαδικασίας.
Οι προτιμητέοι υποψήφιοι μετά την υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Εμπιστευτικότητας θα παραλάβουν Ενημερωτικό Υπόμνημα με περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία.
Επίσης θα παραλάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τη Β’ Φάση της Διαδικασίας, θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις και να συναντηθούν με τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να διεξαγάγουν περιορισμένο Ειδικό Έλεγχο (Due Diligence) μέσω διαδικασίας Αίθουσας Πληροφοριών (Data Room), και θα παραλάβουν προσχέδιο «Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης Μετοχών» στο οποίο και θα κληθούν να υποβάλουν τις όποιες παρατηρήσεις τους, πριν την υποβολή της δεσμευτικής τους προσφοράς.
Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει βάσει κριτηρίων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, το προσφερόμενο τίμημα, ο προτιθέμενος βαθμός αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού της εταιρείας, η σχεδιαζόμενη στρατηγική και το σχέδιο δράσης, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας καθώς και η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ισχύς και φήμη του υποψηφίου. Μετά την υποβολή των Δεσμευτικών Προσφορών, ο Πωλητής και ο Σύμβουλος διατηρούν το δικαίωμα να διεξάγουν διαπραγματεύσεις με τον «Πρώτο Προτιμητέο Υποψήφιο», για την οριστικοποίηση των τελικών όρων της συναλλαγής.
Σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ η οποία ιδρύθηκε το 1975, έχει την έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση τσιγάρων. Διαθέτει ευρύ φάσμα σημάτων στην Ελληνική και διεθνή αγορά, όπως τα BF, Cooper, GR κ.ά. Σε ότι αφορά στα οικονομικά της μεγέθη πέρυσι πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 36 εκατ. ευρώ (53,2 εκατ. ευρώ το 2009), ενώ απασχολούσε 296 εργαζόμενους, μειωμένους κατά 79 σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται