Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Περλεπέ: H Kοινωνική Επιχειρηματικότητα θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας

« Όλες οι θυσίες που υφίστανται οι πολίτες και όλες οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα, όταν η μάστιγα της ανεργίας χειραγωγηθεί και μειωθεί δραστικά».

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο: «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» η βουλευτής Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη, επισημαίνοντας επίσης:

«Με την κοινωνική συνεργατική επιχειρηματικότητα, έτσι όπως προωθείται μέσα από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επιδιώκεται η άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας για ιδιαίτερες κατηγορίες ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Με το νομοσχέδιο καλύπτεται το έλλειμμα νομικού πλαισίου σ’ αυτό το τομέα . Η εφαρμογή, όμως, στην πράξη είναι αυτή που θα κρίνει τελικά το εγχείρημα.

Αλλά, μια από τις σημαντικότερες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου είναι ότι πλέον η κοινωνική επιχειρηματικότητα με τη μορφή που λαμβάνει παύει να είναι περιθωριακή δραστηριότητα ανθρώπων σχετικά αποκλεισμένων από την αγορά. Τώρα με αυτήν τη θεσμική υπόσταση, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι δραστηριότητές τους θα καθιερωθούν –θα έλεγα- στη συνείδηση της κοινωνίας και θα αναδειχθούν θετικά στην αγορά.

Χρειάζεται βεβαίως συγκεκριμένες βοήθειες από το κράτος, όπως τεχνογνωσία, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση, αντιγραφειοκρατική νοοτροπία και, βεβαίως, οικονομική στήριξη.

Η κοινωνική οικονομία και η οργάνωσή της, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, είναι και αναγκαία και ελπιδοφόρα. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τις ιδιαίτερες κατηγορίες πολιτών, αλλά και οι σκοποί και οι ανάγκες που θα καλύπτονται είναι, βεβαίως, ο μεγάλος στόχος και το ζητούμενο. Δεν θα πρέπει, όμως, σε καμία περίπτωση ο μεσοχώρος αυτός που θεσμοθετείται πλέον στην οικονομία μας να μειώσει τις υποχρεώσεις του κράτους στις πραγματικές κοινωνικές του υποχρεώσεις, για τις οποίες αυτό και μόνο αυτό έχει την ευθύνη της κάλυψής τους. Αυτό πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνειών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...