Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Τραπεζική ώθηση στο Χ.Α.


Χωρίς εντάσεις, με χαμηλό τζίρο, εξαιρετικά περιορισμένη μεταβλητότητα, αλλά και ώθηση από τις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά στις συναλλαγές της Δευτέρας. Η Τρ. Πειραιώς στην κορυφή των κερδών του 20άρη, κέρδη άνω του 6% για Τρ. Κύπρου, Τιτάν και ΟΤΕ.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τους όρους συμμετοχής στην επαναγορά του ελληνικού χρέους. Η, υψηλότερη από τις προσδοκίες, μέση τιμή επαναγοράς έτυχε θετικής υποδοχής και χαρακτηρίστηκε ελκυστική. Οι τράπεζες ήταν αυτές που δέχτηκαν τη μεγαλύτερη ώθηση, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν το κεφαλαιακό «κέρδος» για τις τράπεζες περί τα 850 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών όρισε τη χαμηλότερη τιμή για τη σειρά ομολόγων λήξης το 2042 – που είναι η μεγαλύτερη διάρκεια – στο 30,2%. Επίσης θα δαπανήσει 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά, ενώ η περίοδος της πρόσκλησης λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου.

«Το σημαντικό στοιχείο των όρων επαναγοράς είναι ότι η μέση τιμή ορίζεται αρκετά υψηλότερα από την τιμή που ανέφερε η ανακοίνωση του Eurogroup, που ήταν η τιμή της αγοράς στις 23 Νοεμβρίου», σημειώνει έμπειρος αναλυτής της αγοράς. Βάσει της ανακοίνωσης η μέση τιμή επαναγοράς διαμορφώνεται κοντά στα 34 λεπτά ανά ευρώ (34% της ονομαστικής αξίας), τη στιγμή που η τιμή στις 23 Νοεμβρίου ήταν περί τα 28,5 λεπτά ανά ευρώ.

Ο ίδιος εξηγεί, ότι βάσει των νέων δεδομένων το θετικό για τις τράπεζες – που είναι οι άμεσες ενδιαφερόμενες καθώς κατέχουν μεγάλο μέρος των ομολόγων – είναι ότι το ποσό που τελικά «χάνουν» μειώνεται κοντά στα 850 εκατ. ευρώ. «Ωστόσο υατό από μόνο του δεν δικαιολογεί να κυριαρχεί κλίμα ευφορίας», συμπληρώνει.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 819,39 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,27%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έως και 1,93%, κινούμενος συνολικά σε εύρος 13 μονάδων.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 54,126 εκατ. τεμαχίων, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 45,545 εκατ. ευρώ. Συνολικά, 74 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, 58 υποχρεώθηκαν σε απώλειες ενώ 139 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,82% στις 250 μονάδες. Από τη σύνθεσή του ξεχώρισε η Τρ. Πειραιώς, η οποία κατέγραψε κέρδη 11,46% στα 0,389 ευρώ. Ακολούθησε η Τρ. Κύπρου με άνοδο 7,69% στα 0,28 ευρώ και η Λαική με κέρδη 6% στα 0,0530 ευρώ. Ο τίτλος της Alpha Bank κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 5,84% στα 1,63 ευρώ, ενώ η μετοχή της Atitca Bank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 0,555 ευρώ, ενισχυμένη κατά 4,72%. Eurobank και ΕΤΕ έκλεισαν με άνοδο 4,35% και 3,79%, στα 0,72 ευρώ και 1,37 ευρώ αντίστοιχα.


Πηγή:www.capital.gr




Πηγή:www.capital.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...