Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Γ. Καββαθάς: Ζητεί στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Συγκέντρωση στις 31/3

Τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης των των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζήτησε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ενώ προανήγγειλε συγκέντρωση εμπόρων και επαγγελματιών στις 31 Μαρτίου στη πλατεία Καυθμώνος.


Ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα έμποροι και βιοτέχνες σε όλη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η κρίση και η ύφεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.


Αναφερόμενος σε έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, το 70% των επαγγελματιών, βιοτεχνών εμπόρων παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών το δεύτερο εξάμηνο του 2013, που σε βάθος τετραετίας φθάνει στο 65% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και στο 87% για τις μικρές επιχειρήσεις.

«Εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι μας βρίσκονται ελεύθεροι-πολιορκημένοι από χρέη σε ασφαλιστικούς φορείς, στο δημόσιο και στους προμηθευτές», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ρευστότητα

Παράλληλα, όπως είπε, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει παντελής έλλειψη ρευστότητας, ενώ αυξάνεται ο δείκτης της αποεπένδυσης. «Τον περασμένο Ιούλιο, το 35% των ερωτηθέντων, σε δείγμα 1.200 επιχειρήσεων, έλεγε πως δεν θα επενδύσω το επόμενο εξάμηνο, ενώ τον Φεβρουάριο στο ίδιο δείγμα το ποσοστό αυτό φθάνει στο 45%», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το κύκνειο άσμα βιοτεχνών και εμπόρων, εκτιμώντας ότι, μαζί με τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν έμποροι και βιοτέχνες, μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερα λουκέτα στην αγορά.

Ασφαλιστικό

Εκτός από το φορολογικό, το μεγάλο ζήτημα για την Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι το ασφαλιστικό, καθώς -όπως είπε- ο ασφαλιστικός φορέας του κλάδου, ο ΟΑΕΕ, βρίσκεται προ του κινδύνου της πλήρους κατάρρευσης.

«Από τους 770.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, 577.000 οφείλουν, με στοιχεία του Οκτωβρίου 2013, περίπου 8 δισ. εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο», υποστήριξε. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει την αδυναμία που βρίσκονται πολλοί έμποροι και βιοτέχνες, είπε ότι περίπου 70.000 οφείλουν εισφορές μέχρι 500 ευρώ και 120.000 οφείλουν μέχρι 1.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε να κεφαλαιοποιηθούν αυτές οι οφειλές, να παγώσουν, και να μεταφερθούν ως ασφαλιστικός χρόνος στο τέλος της ασφαλιστικής ζωής.

Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα στον έμπορο και βιοτέχνη αν μπορεί να εξαγοράζει τον ασφαλιστικό χρόνο, διαφορετικά να παίρνει σύνταξη με τα χρόνια μείον εκείνα της κρίσης που δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα, πανελλαδική συγκέντρωση επαγγελματιών και εμπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...