Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Απαισιόδοξος ένας στους δύο επιχειρηματίες

Επιδείνωση της κατάστασης της επιχείρησής του στο επόμενο εξάμηνο «βλέπει» ένας στους δύο Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες (ποσοστό 50%), σύμφωνα με... τα ευρήματα του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ενώ μεγάλη αύξηση, σε σχέση με μόλις έναν μήνα πριν, παρουσιάζει ο αριθμός όσων σχεδιάζουν απολύσεις για να τα βγάλουν πέρα. Την ίδια στιγμή, μηδενική είναι πλέον η πρόθεση προσλήψεων.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών «Interview», που καταρτίζει τον δείκτη με βάση δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, η ραγδαία αυτή επιδείνωση ενδέχεται να συνδέεται με την αβεβαιότητα, η οποία επικράτησε, πριν από τη λήψη της απόφασης για τη λήψη της δόσης του πακέτου «διάσωσης» της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, τον Νοέμβριο του 2012 ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -47, έναντι -35 τον Οκτώβριο και -53 τον περσινό Νοέμβριο. Μόλις 7% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών έκρινε τον Νοέμβριο ότι η κατάσταση της επιχείρησής του είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 12% τον Οκτώβριο του 2012. Αμετάβλητο στο 30% παρέμεινε το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ στο 63%, έναντι 58% τον Οκτώβριο, έφτασε το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι είναι κακή.


Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 50% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους, σε σχέση με 40% τον Οκτώβριο. Στασιμότητα προβλέπει το 37% (44% τον Οκτώβριο) και βελτίωση το 13%, έναντι 16% τον προηγούμενο μήνα.

Στο 30% η πρόθεση απολύσεων, έναντι 18% έναν μήνα πριν!


Πολύ αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 30%, έναντι 18% τον Οκτώβριο του 2012. Στο ...μηδέν τοις εκατό (έναντι 2% τον Οκτώβριο) κυμάνθηκε τον Νοέμβριο η πιθανότητα για προσλήψεις. Πάντως, το 70% των ερωτηθέντων τον Νοέμβριο, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 66% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Νοέμβριο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (52%, έναντι 50% τον Οκτώβριο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 15% (20% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Οκτωβρίου του 2012), ενώ στασιμότητα αναφέρει το 33%, έναντι 30% τον προηγούμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...