Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Στη δίνη της ύφεσης οι συνεταιριστικές τράπεζες

Αγωνία για εκατοντάδες μεριδιούχους

Η ύφεση ως συνεπακόλουθο της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Τα τραπεζικά ιδρύματα, ιδιαίτερα μετά και την κατάληξη του PSI απειλούνται με σημαντική έλλειψη ρευστότητας, ενώ αυξάνονται οι επισφάλειες των χορηγηθέντων δανείων.

Όπως καταδεικνύει με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, στη δίνη της ύφεσης βρίσκονται ήδη οι συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς από τις 15 που λειτουργούσαν στη χώρα μας, 3 έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμα. Πρόκειται για τις συνεταιριστικές τράπεζες Αχαϊκή, Λαμίας και Λέσβου - Λήμνου.

Μόνο ανεπίσημες διαβεβαιώσεις υπάρχουν σήμερα ότι οι καταθέσεις των αποταμιευτών είναι εξασφαλισμένες, με μεταφορά σε εμπορικές τράπεζες, δεν υπάρχει όμως καμία πρόβλεψη για τους μεριδιούχους των συνεταιριστικών τραπεζών.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και εκατοντάδες συμπολίτες μας αγωνιούν για το μέλλον των οικονομιών τους. Για το λόγο αυτό ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει την διασφάλιση των συνεταιριστικών μερίδων και των χρημάτων που έχουν επενδυθεί στις συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει σαφής διασφάλιση των καταθέσεων, αλλά και των δανείων που διαχειρίζονται οι συνεταιριστικές τράπεζες, με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Τέλος, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει πρόβλεψη για ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών, κρίνεται απαραίτητο να μελετηθεί ανάλογη ρύθμιση και για τις συνεταιριστικές τράπεζες, αφού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες πλέον για την διάσωσή τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...