Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Τι φοβούνται οι ξένοι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο


Κεφαλαιοποίηση 63,2 δισ. ευρώ έχει κάνει φτερά στο χρηματιστήριο της Αθήνας από τον περασμένο Οκτώβριο. Η πτώση του 30% που σημειώνεται από τις αρχές του έτους αφήνει τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται μόλις 8,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010, δηλαδή σε αποτιμήσεις που είναι οι χαμηλότερες στον ανεπτυγμένο κόσμο και κατά 33% φθηνότερες σε σχέση με αυτές του MSCI World.

Παρόλα αυτά, οι επαγγελματίες επενδυτές του εξωτερικού που μίλησαν στο Bloomberg δήλωσαν ότι τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους καθιστούν την ελληνική αγορά ριψοκίνδυνη, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα των αποτιμήσεων, οι μετοχές παραμένουν ακριβές.

Η Renaissance Asset Management εκτίμησε ότι ο Γενικός Δείκτης θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Το P/E δεν έχει καμιά σημασία εκτός και εάν η Ελλάδα μειώσει το έλλειμμά της, είπε η Swisscanto Asset Management. «Η αντίληψη των Ευρωπαίων επενδυτών είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μια ριψοκίνδυνη αγορά», ανέφερε ο διαχειριστής της εταιρείας, Ben Hauzenberger. Πρόκειται για το διαχειριστή ενός fund που επένδυσε σε μετοχές όπως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank το 2009, με αποτέλεσμα να εμφανίσει υπερ-αποδόσεις έναντι των υπόλοιπων της κατηγορίας του.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους ή παύσης πληρωμών στην Ελλάδα, και αυτό θα προκαλέσει ζημιά στους ισολογισμούς, επομένως, δεν πιστεύω ότι οι μετοχές παρουσιάζουν εμφανή αξία», δήλωσε ο Colin McLean, διαχειριστής της SVM Asset Management.

«Δεν έχουμε ελληνικές επενδύσεις και το κάνουμε συνειδητά. Θα έρθει μια στιγμή που θα είναι ελκυστικές, αλλά δεν είναι ελκυστικές ακόμα, σε σχέση με τον κίνδυνο που ενέχουν», είπε ο Adrian Harris της Renaissance Asset Management. Εξάλλου, όπως επεσήμανε, γειτονικές χώρες προσφέρουν ανάλογη αξία με χαμηλότερο ρίσκο, δηλώνοντας προτίμηση για τις τουρκικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...