Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ποιοι δικαιούνται τα νέα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ. Πώς θα τα πάρουν


Της Μανταλένας Πίου

Aπό σήμερα "τρέχει" το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ με παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη χορήγηση τραπεζικών δανείων, με στόχο την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές για αγορές πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη θα τρέξει και το δεύτερο πρόγραμμα του Ταμείου, που αφορά στη εγγυοδοσία τραπεζικών δανείων για την αποπληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Οι εγγυήσεις που θα διαθέσει το Ταμείο για το πρώτο πρόγραμμα ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ και καλύπτουν το 80% της αξίας του δανείου, που σημαίνει ότι συνολικά μπορεί να καλυφθούν δάνεια αξίας 875 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας έχει ανακοινώσει ότι στο μέλλον ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα αυξηθεί σε εγγύησεις ύψους 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν δάνεια ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Απέτυχε
Ομως το υπουργείο δεν φάνηκε να πετυχαίνει το στόχο για την εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων, αφού ορίστηκε ότι το επιτόκιο που θα χρεώνουν οι τράπεζες δεν μπορεί να υπερβαίνει το euribor εξαμήνου συν 600 μονάδες βάσης, δηλαδή σήμερα το επιτόκιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 6%. Ο δανειολήπτης επιβαρύνεται από την ετήσια προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή της εγγύησης που ανέρχεται σε 0,35% επί του δανείου, που σημαίνει ότι για τα 6 χρόνια διάρκειας αποπληρωμής η συνολική προμήθεια φθάνει στο 2,1% του δανείου και μάλιστα θα καταβληθεί εφάπαξ με την εκταμίευση.
Στο πρόγραμμα συνεργάζονται σχεδόν όλες οι τράπεζες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υπό σύσταση εταιρείες με την προϋπόθεση να διαθέτουν ΑΦΜ, σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, σε νέες και υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να απασχολούν (ή για τις υπο σύσταση να απασχολήσουν το πρώτο έτος της λειτουργίας τους) λιγότερους από 50 εργαζόμενους και να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 εκτός και αν ο προϋπολογισμός του εξαντληθεί νωρίτερα. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στις τράπεζες για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα ως τις 31 Αυγούστου 2011. Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από το Ταμείο ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011. Ως επιλέξιμα, δηλαδή δάνεια για τα οποία το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να δώσει εγγυήσες, θεωρούνται μόνον οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες η επιχείρηση υποβάλει αίτηση στην τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος. Οι μόνες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τη δυνατότητα λήψης δανείου μέσω του Ταμείου είναι αυτές για τις οποίες ρητά η ΕΕ ή ο νόμος το απαγορεύει (προβληματικές, κ.λπ.). Το κατώτατο ύψος δανείου που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση είναι 5.000 ευρώ και το ανώτατο 300.000 ευρώ.
Περίοδος χάριτος Η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι 6 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλεται μόνον ο αναλογούν τόκος του δανείου. Για δάνειο ως 40.000 ευρώ η επιχείρηση δεν θα παρέχει στις τράπεζες εξασφαλίσεις για το 20% της αξίας του δανείου, που δεν καλύπτεται από τις εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα θα πρέπει να παράσχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου. Οι δόσεις του δανείου πρέπει να πληρώνονται κάθε εξάμηνο, ενώ το επιτόκιο βάσης είναι αυτό που ισχύει κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου. Το επιτόκιο αυτό διατηρείται για έξι μήνες μέχρι την επόμενη δόση κεφαλαίου, οπότε και ανανεώνεται στο τότε ισχύον. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει στο ΤΕΜΠΜΕ (μέσω της τράπεζας) ως 6 αιτήσεις και για ποσό που αθροιστικά δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και για διαφορετικά κάθε φορά παρασταστικά εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράματος.
Το δάνειο όταν εκταμιεύεται πηγαίνει αυτόματα στους προμηθευτές της επιχείρησης, μέσω την έκδοσης δίγραμμης επιταγής υπέρ των προμηθευτών εσωτερικού ή μέσω εμβάσματος ή άλλου νόμιμου τρόπου για τους προμηθευτές εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...