Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ερχονται «λουκέτα» σε βενζινάδικα


Βουτιά έως και 60% στον τζίρο των καυσίμων καταγράφουν οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να έχουν κλείσει 300-350 βενζινάδικα.

Στελέχη των εταιριών μιλούν για «πρωτοφανή» πτώση των πωλήσεών τους και την αποδίδουν φυσικά στην αύξηση της φορολογίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη κατά 41 λεπτά το λίτρο των τιμών καθώς και την μείωση της κατανάλωσης.
Όπως επεσημαίνουν, οι βενζινοπώλες καθυστερούν να τους πλήρώσουν με αποτέλεσμα εταιρίες εμπορίας να έχουν σταμάτήσει τον εφοδιασμό τους και έτσι ουσιαστικά 300 με 350 πρατήρια να παραμένουν κλειστά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι πωλήσεις της αμόλυβδης βενζίνης έχουν πέσει κατά 20%, της σούπερ αμόλυβδης 60% και του ντίζελ κίνησης κινείται γύρω στο -30 με -40%. Μάλιστα η «βουτιά» στο πετρέλαιο δείχνει, όπως λένε τα στελέχη των εταιριών εμπορίας, και την... αναδουλειά στην αγορά αφού έχουν μειωθεί σημαντικά οι μετακινήσεις των επαγγελματικών οχημάτων.
Ο κλάδος, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, διέρχεται για πρώτη φορά στα ιστορικά μεγάλη κρίση και διαβλέπουν συρρίκνωση αλλά και «λουκέτα» σε βενζινάδικα. Οι πρατηριούχοι άλλωστε είναι οι πρώτοι που «βιώνουν» το «ψαλίδισμα» της κατανάλωσης από τους οδηγούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Επιπλέον, μιλούν για συνθήκες «ασφυξίας» στον κλάδο, αφού οι πελάτες των πρατηρίων καθυστερούν τις πληρωμές και οι βενζινοπώλες με τη σειρά τους «τρενάρουν» τις εταιρίες εμπορίας.
Την ίδια στιγμή στελέχη των εταιριών υποστηρίζουν πως «το μικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και των βενζινοπωλών έχει περιοριστεί, λόγω της κρίσης». Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις 5 Φεβρουαρίου ? προ της αύξησης του ΕΦΚ- το μικτό περιθώριο κέρδους εταιριών ? βενζινοπωλών αντιστοιχούσε στο 9,2% της τιμής και στις 14 Μαίου το ποσοστό αυτό ήταν 6,6%. Βέβαια σε απόλυτα νούμερα το περιθώριο έχει μειωθεί κατά δύο λεπτά το λίτρο ή 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...