Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Προχωρά η εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια

Tα περισσότερα πρατήρια το έχουν ήδη εγκαταστήσει - δεν θα δοθεί παράταση.


Δεν τίθεται κανένα θέμα παράτασης της προθεσμίας για την εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακόινωσή του και προσθέτει ότι μετά την εκπνοή της προθεσμίας, σε όσα πρατήρια δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα θα αναστέλλεται η λειτουργία τους μέχρις ότου τα τοποθετήσουν. Η προθεσμία που έχει οριστεί εδώ και μήνες είναι η 27η Αυγούστου 2013.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το υπουργείο, στα πρατήρια που λειτουργούν στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σε ποσοστό άνω του 70%, έχουν ήδη τοποθετηθεί συστήματα εισροών- εκροών και εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων πρατηρίων θα έχει ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε «ζήτημα αξιοπιστίας για την ελληνική κυβέρνηση» την εγκατάσταση των ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών και εκροών όγκου. «Χρέος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» είπε «είναι η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών. Οι συνέπειες του λαθρεμπορίου είναι πολλαπλά αρνητικές, τόσο για την οικονομία όσο και για τους καταναλωτές. Με το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνονται πολύτιμοι πόροι για το ελληνικό δημόσιο και το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί φαινόμενα παραβατικότητας και όσοι πρατηριούχοι δεν συμμορφωθούν θα κλείνει το πρατήριό τους».

Υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων και την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, αποφασίστηκε η υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων εισροών- εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Κι αυτό γιατί με τα συστήματα εισροών- εκροών επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενώ διευκολύνεται ο έλεγχος των πρατηρίων, των εταιριών εμπορίας και των διανομέων υγρών καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται: «Έχει παρέλθει ήδη ένα ικανό χρονικό διάστημα από την ψήφιση του σχετικού νόμου καθώς και από την έκδοση όλων των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων ώστε το σύνολο των πρατηρίων υγρών καυσίμων να έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης- ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Β2-829Α (ΦΕΚ 540B/7-3-2013) αποφασίστηκε η διάθεση πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη δράση «Εκσυγχρονισμός πρατηρίων υγρών καυσίμων» προκειμένου η ελληνική πολιτεία να συμβάλλει, στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία, στο κόστος εγκατάστασης των συστημάτων αυτών».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...