Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Κάνετε trading με χαμηλό ρίσκο»

Ο αμερικανός «γκουρού», David Roz μιλά στην Deal για τα μυστικά των αγοραπωλησιών μετοχών

Είναι μόλις 26 ετών και θεωρείται ο «γκουρού» των αμερικανικών χρηματαγορών και του Day Trading. Ιδρυτής της εταιρίας Simple Trade με έδρα το Ισραήλ, μιας από τις πέντε μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες του κλάδου της, ο David Roz, βρέθηκε στην Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη και για τρεις
μέρες για να… παραδώσει μαθήματα στους Έλληνες πώς να γίνουν καλοί traders.

Μιλώντας στην «Deal» τονίζει πως «οι αγοραπωλησίες μετοχών πρέπει να γίνονται με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο και όχι με μοναδικό γνώμονα πώς θα αποκομίσει κάποιος μέγιστο κέρδος».

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι η ανεργία και η αδυναμία καταβολής των φόρων που έχουν αντίκτυπο και στο σύνολο της οικονομίας» τονίζει ο κ. Roz ενώ εξηγεί πως η κρίση στη μια πλευρά του Ατλαντικού επηρεάζει και τηνάλλη λόγω του ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

Κύριε Roz, ποιες είναι οι βασικότερες διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και το αμερικανικό Χρηματιστήριο;

Η πρώτη διαφορά μεταξύ των δύο χρηματιστηριακών αγορών είναι το μέγεθός τους. Ο όγκος των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ την ημέρα, όταν στο αμερικανικό αγγίζει τα 80 εκατ. δολ. την ημέρα.

Η δεύτερη διαφορά είναι ότι στο αμερικανικό χρηματιστήριο μπορείς να κερδίσεις χρήματα και όταν οι μετοχές ανεβαίνουν αλλά και το αντίστροφο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο αντίθετα δεν μπορείς να «σορτάρεις». Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τις δύο αγορές είναι το ρίσκο. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν στηρίζεται στην υψηλή τεχνολογία και έτσι μπορεί να χάσει ο trader την παραμικρή σημαντική πληροφορία μέσα σε ένα λεπτό ή και δευτερόλεπτο.

Βέβαια, στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω του ότι διαπραγματεύονται οι μετοχές 400 εισηγμένων μόνο, είναι πιο εύκολο για κάποιον να εντοπίσει τις ευκαιρίεςκαι να κερδίσει ευκολότερα χρήματα.

Τι πρέπει να γίνει ώστε το ελληνικό χρηματιστήριο να καταστεί περισσότερο ελκυστικό;


Θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικό αν άνοιγε περισσότερο τους ορίζοντές του στους επενδυτές,
στηριζόταν σε ένα προηγμένο σύστημα τεχνολογίας και η δομή του ήταν τέτοια που να ευνοεί το trading και όχι το υψηλό ρίσκο.
Πάντως, η κρίση κρύβει ευκαιρίες και στο ΧΑ.

Πολλές ελληνικές, κυρίως ναυτιλιακές εταιρίες είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά. Κρύβουν ευκαιρίες;

Τον τελευταίο καιρό έχω κάνει προσωπικά trading με την Dryships και την Εθνική Τράπεζα. Αλλά πολλές ακόμη εταιρίες παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες λόγω του ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο προσφέρει τη δυνατότητα σε κάποιον να σορτάρει, ακόμη και όταν ο δείκτης κινείται προς τα κάτω. Η γενική αρχή πάντως, που διέπει τις αγοραπωλησίες μετοχών είναι να αγοράζεις χαμηλά και να πουλάς ψηλά.

Ποιο είναι το μυστικό ενός καλού trader στην αμερικανική χρηματαγορά;

Το μυστικό είναι να κατέχει την τεχνική και τα εργαλεία για να εντοπίζει ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές κατά την διάρκεια της ημέρας. Στην αμερικανική χρηματαγορά είναι συνήθως οι τράπεζες, όπως η Goldman Sachs, η Merill Lynch, η Morgan Stanley, η J&P Morgan. Εγώ για παράδειγμα μπορώ να δω γιατί αγοράζουν ή πωλούν μετοχές, τον όγκο που διαπραγματεύονται και τελικά μπορεί να κερδηθούν πολλά χρήματα από αυτή την διαδικασία.

Ένα άλλο «μάθημα» είναι πως συνήθως όταν μια εταιρία προχωρά σε μια επενδυτική κίνηση, συνήθως ο trader δεν επενδύει την ίδια μέρα για να αποφύγει το υψηλό ρίσκο.


Μια κρίση στην μια πλευρά του Ατλαντικού επιδρά στις υπόλοιπες χρηματαγορές;


Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης χρέους στην Αμερική και στην Ευρώπη, ενώ κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι μια ακόμη μας… περιμένει στη γωνία.Σαφώς από την στιγμή που ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία η αλληλεπίδραση είναι έντονη και μεγάλη. Η Αμερική επηρεάζει την Ευρώπη και το αντίστροφο ή και τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Πού εντοπίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι υψηλοί ρυθμοί ανεργίας και η αδυναμία καταβολής των φόρων με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Οι Έλληνες πρέπει να «εκπαιδευτούν» στο πώς μπορούν να βγάλουν χρήματα. Εμείς με το Day Trading δε λέμε ελάτε να γίνετε πλούσιοι. Σκαλί - σκαλί πρέπει να ανεβαίνει κανείς.

Θα θέλαμε την γνώμη σας για τους οίκους αξιολόγησης.

Δεν με ενδιαφέρουν οι οίκοι αξιολόγησης και γι’ αυτό δε μιλώ γι’ αυτούς. Αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν τις οικονομίες των χωρών, εμείς παρακολουθούμε τις εκτιμήσεις τους, αλλά δεν επηρεάζουν την διαδικασία του trading τόσο πολύ.

Τι είναι όμως το Day Trading με απλά λόγια; Και πώς αποφάσισε ο κ. David Roz να ασχοληθεί με αυτή την δραστηριότητα; Ο ίδιος εξηγεί όλες τις λεπτομέρειες.

«Το Day Trading είναι ένα καινούριο πεδίο που προσφέρει ευκαιρίες για να κερδίσει κάποιος χρήματα στο Χρηματιστήριο. Με χαμηλό ρίσκο αγοράζουμε και πουλάμε μετοχές κατά την διάρκεια της ημέρας. Στην ουσία διδάσκεται κάποιος ποια είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να παρακολουθεί σε μια μετοχή και πάνω από όλα διδάσκεται πειθαρχία ώστε να γνωρίζει πού πρέπει να σταματά ώστε στο τέλος της ημέρας να είναι κερδισμένος. Αν κάποιος κερδίζει 1% και την επόμενη
μέρα άλλο 1% και όχι 30% δεν πρέπει να απογοητεύεται. Αντιθέτως αυτή είναι η σωστή μεθοδολογία και όχι το κέρδος με υψηλό ρίσκο» τονίζει ο κ. David Roz.

Ο ίδιος μας αποκαλύπτει επίσης πως η ιδέα να ασχοληθεί ο ίδιος με αυτή την δραστηριότητα του «γεννήθηκε» μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, οπότε και ήθελε να βγάζει τα
δικά του χρήματα με λίγες ώρες δουλειάς. Βλέποντας τους γονείς του να εργάζονται 15 ώρες την ημέρα εκείνος ήταν αποφασισμένος να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του.


Έναρξη επόμενου Σεμιναρίου: 04/10/2011

http://www.simpletrade.gr

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ SIMPLE TRADE HELLAS: “SWING TRADING”*

Για περισσότερες πληροφορίες ή δήλωση συμμετοχής/εγγραφής στο Workshop ή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο επικοινωνήστε με την Κα Ναταλία Ζούγρα / Τηλ: 210-4811260
, εσωτ.:208

Simple Trade Hellas, 25ης Μαρτίου 12, Ταύρος, Τηλ.: 210-4811260, email: info@simpletrade.gr website: www.simpletrade.gr







Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...