Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΗΜΑΡ για την ηλεκτρονική καταγραφή του τζίρου

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας σχετικά με την ηλεκτρονική καταγραφή του τζίρου


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με πρόθεση τον περιορισμό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής,  στο φορολογικό νομοσχέδιο της 31ης Μαρτίου 2011 προβλέφθηκε η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με κάποιο σύστημα, όπως της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Για την υλοποίηση της πρόβλεψης αυτής συστάθηκε επιτροπή, η οποία παρέδωσε το πόρισμά της τον Οκτώβριο του 2011 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του μέτρου. 

Με τον ίδιο στόχο έγινε η  εισαγωγή της Κάρτας Αποδείξεων, που  έγινε γνωστή ως «φοροκάρτα».  Παρά το γεγονός ότι για την Κάρτα είχαν σχεδιαστεί πολλές προωθητικές ενέργειες, εντούτοις δεν έγινε καμία, με αποτέλεσμα να ατονήσει η προσπάθεια. Η συστηματική χρήση της Κάρτας, που θα μπορούσε επίσης να γίνει με την πριμοδότηση της χρήση της, θα βοηθούσε στην καταπολέμηση της μη απόδοσης του ΦΠΑ, θα κατέγραφε ηλεκτρονικά τον τζίρο των καταστημάτων και κατά συνέπεια και την εκτίμηση των εσόδων τους. Με τις δράσεις να  μένουν ημιτελείς, είναι αναπόφευκτο να μην καταβάλλεται ούτε ο Φ.Π.Α. που πλήρωσαν οι καταναλωτές. 

Είναι απορίας άξιο, γιατί δεν  ολοκληρώνονται οι προσπάθειες που  έχουν δρομολογηθεί, έτσι ώστε οι επιτηδευματίες εκείνοι που εισπράττουν τον  ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν, να τον αποδώσουν και ταυτόχρονα να φανερώσουν τα έσοδά τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
    1. Γιατί κωλυσιεργεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης;
    2. Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση των δράσεων;
Ο ερωτών βουλευτής
Θωμάς  Ψύρρας
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...