Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Υπόσχεση ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού από την Κίνα

Αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Κίνας διαπιστώνει ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, που προσβλέπει σε ακόμη μεγαλύτερη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, με την υπόσχεση ότι... Κινέζοι τουρίστες πρόκειται τα επόμενα χρόνια να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Ο κινέζος διπλωμάτης Du Qiwen, σε συνέδριο που διοργάνωσε στα πλαίσια του Money Show το Ελληνοκινεζικό επιμελητήριο, με τίτλο «Προοπτικές ανάπτυξης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού», τόνισε ότι τη δεκαετία του 1970 το διμερές εμπόριο Ελλάδας και Κίνας ήταν «σχεδόν αμελητέο», με την τελευταία να εξάγει στην ελληνική αγορά μόνο παιδικά ρούχα, ξυπνητήρια και βερνίκια για παπούτσια.

Αντίθετα το 2010, «το διμερές εμπόριο έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ 3,29 δις €» ενώ το 2011, και «παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα», η αξία άγγιξε τα 3,25 δις €.

Τους πρώτους 10 μήνες 2012, σύμφωνα με τον κινέζο αξιωματούχο, οι ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν σε ποσοστό 58,67%, με το ελαιόλαδο και το κρασί να σημειώνουν αύξηση συγκριτικά με την ίδια περίοδο το 2011, 54% και 30% αντίστοιχα.

«Είμαστε στη δεύτερη αγορά στις εισαγωγές παγκοσμίως και θα γίνουμε πρώτη σε μερικά χρόνια. Τα επόμενα 5 χρόνια η Κίνα θα έχει μια ετήσια αγορά εισαγωγών αξίας 1,51τρις € […] ελπίζουμε περισσότερα ελληνικά προϊόντα να καταφέρουν να εισέλθουν στην κινεζική αγορά και να λάβουν μεγαλύτερο μερίδιο», συνέχισε ο Du Qiwen.

COSCO: «Σπάει το ρεκόρ φέτος»

Η COSCO σύμφωνα με τον Du Qiwen, κατάφερε το 2012 να φθάσει τα 2εκ εμπορευματοκιβώτια, «σπάζοντας το ρεκόρ» του 1,53 εκ το 2004, όταν ξεκίνησε της εργασίες της.

Συνέχισε λέγοντας ότι με την ολοκλήρωση της κατασκευής της Προβλήτας 3 μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2013, η δυναμική της COSCO «θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Πρόσθεσε επίσης ότι η COSCO βρίσκεται σε συνομιλίες με μεγάλες πολυεθνικές όπως η HP, DELL και ΙΚΕΑ, «προκειμένου να καταστεί το λιμάνι του Πειραιά περιφερειακό κέντρο διανομής των προϊόντων τους».

« Ήρθε η ώρα» των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων;

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κινέζος πρέσβης στην Αθήνα αναφορικά με την προσέλκυση κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην κινεζική αγορά».

«Ο αριθμός των κινέζων τουριστών το 2012 θα φθάσουν 82 εκ με συνολική κατανάλωση ύψους 64,4δις €» ενώ για τα επόμενα 5 χρόνια προβλέπεται σταθερή αύξηση των κινέζων τουριστών.

Αφού αναφέρθηκε στη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Glamorous Greece» και θέμα την πολιτιστική και τουριστική προβολή της Ελλάδας στην κινεζική αγορά, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εάν στο κοντινό μέλλον, ξαφνικά δείτε μεγάλα πλήθη κινέζων τουριστών να τραβούν φωτογραφίες μπροστά από ιστορικά μνημεία, και σας κουράσουν, ξέρετε ποιόν να κατηγορήσετε».

Αεροπορική σύνδεση και διευκόλυνση βίζας

Από την άλλη πλευρά, η υπουργός τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε την ανάγκη άμεσης αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Κίνας καθώς και διευκόλυνσης των θεωρήσεων για τουριστικούς λόγους στους πολίτες της Κίνας.

«Ο τομέας του τουρισμού μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Η Κίνα είναι μια οικονομική υπερδύναμη, μια παγκόσμια αγορά που οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας», είπε η ελληνίδα υπουργός.

«Η προσέλκυση κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα είναι μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε», συνέχισε.

«Το 2011 ήρθαν στη Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ περίπου 16,000 κινέζοι ταξιδιώτες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,6% του αριθμού των κινέζων που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Το ποσοστό πιθανώς είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς η ΕΛΣΤΑΤ δεν υπολογίζει τον αριθμό των κινέζων που έρχονται στην Ελλάδα από τις χώρες που έχουν υπογράψει το Schengen, οπότε ο αριθμός υπολογίζεται μεταξύ 60,000-100,000».

Στη συνέχεια υπογράμμισε τις «ιδιαίτερες» απαιτήσεις των κινέζων τουριστών και την ανάγκη προσαρμογής του ελληνικού τουριστικού σχεδιασμού προς αυτή την κατεύθυνση.

«Οι κινέζοι δαπανούν πολλά στα ταξίδια τους και είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί πελάτες, και εμείς ως χώρα θέλουμε τέτοιους πελάτες και σε αυτό στοχεύει ο σχεδιασμός μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη πρόσθεσε ότι η έκδοση τουριστικών θεωρήσεων δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να διευκολυνθεί η έκδοση θεωρήσεων για πολίτες τρίτων χωρών για τουριστικούς λόγους.

Αναφορικά με την Κίνα υπογράμμισε ότι υπάρχουν «δυσκολίες», καθώς επιτρέπεται να υπάρχουν κέντρα θεώρησης μόνο στις πόλεις που υπάρχουν και προξενικές αρχές με αποτέλεσμα «η παρουσία της Ελλάδας να περιορίζεται σε 4 κινεζικές πόλεις».

Επίσης επεσήμανε και την ανάγκη άμεσης αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο τουρισμού προκειμένου να καταστεί αυτό εφικτό.
skai.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...