Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Από το χωράφι στο ράφι: Έτσι φουσκώνουν τις τιμές ως και 180%

Δείτε τι αναφέρει μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού


Την τεράστια "ψαλίδα" έως και 180% των τιμών των νωπών οπωροκηπευτικών από το χωράφι στο ράφι καθώς και την "κραταιά παρουσία των χονδρεμπόρων που καθορίζουν το "παιχνίδι" στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών αποκαλύπτει κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αν και η μελέτη διεξήχθη με δεδομένα της περιόδου 1995 - 2011, εντούτοις τα εμπόδια και οι πρακτικές που σηκώνουν τις τιμές συνεχίζουν ακόμη και σήμερα.


Το κείμενό της δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά τη διάρθρωση της αγοράς αλλά και τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών για επτά προϊόντα και συγκεκριμένα τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα μαρούλια. Η έρευνα επισημαίνει τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας αν και έχει υπερπαραγωγή κηπευτικών και φρούτων, αντιπροσωπεύει το 7,1% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε., διαθέτει μεγάλο αριθμό παραγωγών με μικρές εκτάσεις. Το 49,6% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης αφορά σε καλλιέργειες κάτω των 20 στρεμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...