Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Ιστορικό ρεκόρ ο αποπληθωρισμός στο -2,9% τον Νοέμβριο - Η Ελλάδα πηγαίνει 50 χρόνια πίσω

Ο υψηλότερος αποπληθωρισμός πενήντα και πλέον ετών καταγράφηκε στη χώρα τον Νοέμβριο, με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν σε ετήσιο ρυθμό 2,9% μετά από πτώση 2,0% τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον υψηλότερο αποπληθωρισμό από το 1962, όταν ξεκίνησε η καταγραφή μηνιαίων στοιχείων για τον δείκτη, γεγονός που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια της χώρας να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται για ένατο διαδοχικό μήνα. 


 Η αισθητά υψηλή ανεργία, οι περικοπές μισθών και η υπερφορολόγηση έχουν οδηγήσει σε συμπίεση των τιμών λιανικής. Η εξέλιξη έχει ωστόσο και θετικές επιπτώσεις καθώς καθιστά περισσότερο ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις και διαφυλάσσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε, ωστόσο, τον περασμένο μήνα ότι μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη, αυξάνοντας την σχέση χρέους προς ΑΕΠ.
Η πτώση των τιμών γίνεται ήδη με υψηλότερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν να διαμορφωθεί στο -1,7% τον Νοέμβριο.

Σε αντιδιαστολή, στις χώρες της ευρωζώνης ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 0,9% από 0,7% τον Οκτώβριο.

Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαίωσε  επίσης ότι η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο -3,0%, σε ετήσια βάση, αμετάβλητη σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία που είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο.

Κυβέρνηση και η Τρόικα εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 4% φέτος, βάζοντας τέλος στην εξαετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Βάσει των στοιχείων της στατιστικής αρχής, η συνολική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε 6,6% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με τις επενδύσεις να μειώνονται κατά 12,6%.Το ίδιο διάστημα, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 5,7%, ενώ κατά 2,3% αυξήθηκαν και οι εισαγωγές.

Πως προέκυψε η μείωση 2,9%

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου 2013, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2012, προκύπτει μείωση 2,9% έναντι αύξησης 1%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Η μείωση αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :
1.Από τις μειώσεις των δεικτών :
  • Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα νωπά ψάρια, νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, δημητριακά και παρασκευάσματα, νωπό μοσχάρι, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά και αυγά και νωπές πατάτες.
  • Κατά 11,5% της ομάδας « Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • Κατά 0,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των ενοικίων κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του πετρελαίου θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.
  • Κατά 3,6% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών στα είδη: έπιπλα- καλύµµατα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • Κατά 2,7% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των αυτοκινήτων και των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνης).
  • Κατά 4,2% της οµάδας «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.
  • Κατά 3,1% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισµού- υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής, των βιβλίων, των ανθέων και του πακέτου διακοπών.
  • Κατά 4,2% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ.
  • Κατά 2,9% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων.
  • Κατά 4,9% της οµάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης, κυρίως, των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών.
2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
  • α) Κατά 3,5% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των τσιγάρων.
  • β) Κατά 0,3% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιµών των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες νοσοκομείων και κλινικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...