Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Τα «κόκκινα» δάνεια στο τραπέζι Προβόπουλου-τραπεζιτών

Yπό το φως των ευρημάτων του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Black Rock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών


Tα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών που έχουν υποβάλει, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, στην Τράπεζα της Ελλάδος θα συζητήσει αύριο ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.


Στο μεταξύ, πιθανότατα, την ερχόμενη εβδομάδα, η ΤτΕ θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, η οποία θα περιλαμβάνει μία συνολική αποτίμηση για την πορεία της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές για το 2014.

Όσον αφορά στην αυριανή συνάντηση, το κυρίαρχο θέμα αφορά στη διαχείριση των προβληματικών δανείων, υπό το φως των ευρημάτων του διαγνωστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η Black Rock στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι η η ΤτΕ είχε απαιτήσει από τις τράπεζες να παρουσιάσουν, μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη 2013, μία στρατηγική για τη βελτίωση των προβληματικών πιστωτικών τους εργασιών (πχ με την ενδυνάμωση των εσωτερικών μονάδων διαχείρισης ληξιπροθέσμων και την εξωτερική ανάθεση σε ειδικούς), προκειμένου η ίδια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, να καταθέσει ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που εντοπίστηκαν στην αξιολόγηση.

Επιπροσθέτως, χρησιμοποιώντας την αξιολόγηση των προβληματικών πιστωτικών εργασιών των τραπεζών ως πηγή, η ΤτΕ θα εκδώσει, μέχρι το τέλος του 2013 και σε διαβούλευση με τους ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, ένα χρονικά ορισμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, ώστε να διευκολύνουν τη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειζομένων, χρησιμοποιώντας τυποποιημένα πρωτόκολλα. Αυτά περιλαμβάνουν διαδικασίες αξιολόγησης, κανόνες εμπλοκής, καθορισμένα χρονοδιαγράμματα και στρατηγικές τερματισμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, είχε δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας για την εξεύρεση τρόπων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ρύθμισης του χρέους για τα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Βέβαια, το θέμα παραμένει ακόμη ανοικτό και αποτελεί αντικείμενο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετείται και η υιοθέτηση των ορισμών, σε όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργάσιμοι δανειολήπτες», ως καθοδήγηση για το δικαστικό Σώμα και τις τράπεζες, με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...