Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σε διαρκή άνοδο η λίρα έναντι του ευρώ

Η λίρα Αγγλίας στις ευρωπαϊκές συναλλαγματικές αγορές συνεχίζει επί σχεδόν ένα χρόνο να ανεβαίνει και έφτασε πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών έναντι του ευρώ, παρά το ότι έναντι του αμερικανικού δολαρίου η ισοτιμία της βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ημερών, στο 1,6019 δολάριο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η λίρα ανατιμάται έναντι του ευρώ «λόγω των ανησυχιών που τροφοδοτεί η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, σε συνδυασμό όμως με το ότι η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάται ότι θα προβλέπει τάση μείωσης του βρετανικού πληθωρισμού» στην επικείμενη έκθεσή της.

«Η στερλίνα δεν ανατιμάται επειδή η βρετανική οικονομία αναπτύσσεται γρήγορα. Απλά ανατιμάται επειδή δεν είναι το ευρώ», σχολιάζει σήμερα η εταιρία Lloyds, που προβλέπει η τάση να έχει διάρκεια στο ορατό μέλλον.

Έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, καταγράφηκε ήδη ισοτιμία 79,60 πεννών ανά ευρώ – η υψηλότερη του βρετανικού νομίσματος μετά τον Νοέμβριο του 2008, σημειώνει το Ρόιτερς. Αναμένεται άνοδος της στερλίνας έως και τις 76,93 πέννες ανά ευρώ.

Το Ρόιτερς επικαλείται σήμερα «αναλυτές», που προβλέπουν την πιο αισθητή πτώση του ευρώ στο άμεσο μέλλον, «λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα, εξαιτίας της οποίας το πρόγραμμα δανεισμού της μπορεί να ακυρωθεί και η χώρα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

Τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωζώνη τροφοδοτούν ακόμα η υποβάθμιση από τoν οίκο αξιολόγησης Moody's 26 τραπεζών της Ιταλίας, περιλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων (UniCredit, Intesa San Paolo) και τα ισπανικά οικονομικά προβλήματα, προσθέτει το Ρόιτερς χαρακτηρίζοντας την όλη κατάσταση «σημάδι οικονομικής κρίσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...