Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Επιχειρηματίες προς Μέρκελ: Το Μνημόνιο απέτυχε, κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της χώρας

Την ανάγκη η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει επεσήμαναν οι επιχειρηματίες στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σημειώνοντας πως το Μνημόνιο διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Οι επιχειρηματίες που ήταν στη συνάντηση είναι οι: Μιχάλης Μαϊλλης (Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου), Δημήτρης Κοπελούζος (Copelouzos), Δημήτρης Δασκαλόπουλος (πρόεδρος του ΣΕΒ), Κωνσταντίνος Φρουζής (προέδρος του ΣΦΕΕ), Ιωακείμ Κόχλινγκ (Hochtief), Νικόλαος Νανόπουλος (Eurobank), Μιχάλης Τσαμάζ (OTE), Γιώργος Ζανιάς (ETE), Στέλιος Ζαββός (Zeus Capital Partners), Αρθούρος Ζερβός (ΔΕΗ), Byron Vargas Herzberg ( Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) και Πάνος Ξινής (Siemens Hellas).

Κατά τη συνάντηση που είχαν Έλληνες επιχειρηματίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο ξενοδοχείο Χίλτον ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σημείωσε πως η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση είχε σαν τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα ενώ αναφέρθηκε σε οικονομική και πολιτική αποτυχία του Μνημονίου επισημαίνοντας την ανάγκη να υιοθετηθούν αναπτυξιακές πρακτικές προκειμένου να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου είχε ως εξής:

«Σας μιλώ εκ μέρους των πιο μεγάλων, σύγχρονων και παραγωγικών επιχειρήσεων του τόπου, που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ.

Η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη σ' ένα φαύλο κύκλο. Οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους ενώ ταυτόχρονα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής.

Η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση, έτσι όπως επιτεύχθηκε, είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του λαού μας.

Η οικονομική και πολιτική αποτυχία του Μνημονίου επέφερε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού, ενδημική φτώχια και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού .

Η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα αντιπαλεύει την κρίση αγωνιζόμενη να διαφυλάξει θέσεις εργασίας, επενδύοντας δικά της κεφάλαια για να σώσει τις επιχειρήσεις της, καταβάλλοντας ανελλιπώς φόρους και εισφορές και προσφέροντας στην κυβέρνηση πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία.

Βιώνει, ωστόσο, μία κατάσταση λειτουργικής ασφυξίας που θα αναιρεθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά, μειωθεί το κόστος χρήματος και εξαλειφθεί το φάσμα μίας εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μόνο έτσι θα διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πρόσφορο για επενδύσεις και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες εγχώριες και ξένες.

Το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας είναι, εδώ που φτάσαμε, αναπόφευκτο – παραμένει όμως κοινωνικά άδικο και οικονομικά αδιέξοδο. Δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν συνοδευτεί από δύο ισχυρότερα πακέτα – ένα μεταρρυθμιστικό και ένα αναπτυξιακό.

Τα παραπάνω, βέβαια, προϋποθέτουν ότι η Ευρώπη – και απευθύνομαι στην ηγέτιδα της χώρας όπου χτυπά σήμερα η καρδιά της Ευρώπης – δεν εντάξει αποφασιστικά το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, και το συνολικό οικονομικό πρόβλημα της Νότιας Ευρώπης, σε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή λύση-απάντηση στην κρίση».

Πηγή: | iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...