Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Standard and Poor’s: "Υψηλού κινδύνου" το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας

Στην ίδια θέση με χώρες όπως η Λευκορωσία κατατάσσει η Standard and Poor τον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, δίνοντάς του βαθμό «10» σε ό,τι αφορά... τον οικονομικό κίνδυνο και «8» σε ό,τι αφορά το ρίσκο του κλάδου.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η βαθμολογία «10» αντανακλά την εκτίμηση της S abd P ότι η Ελλάδα εμφανίζει «εξαιρετικά υψηλό ρίσκο» στον «πιστωτικό κίνδυνο στην οικονομία» και «πολύ υψηλό ρίσκο» σε όρους «οικονομικής ανθεκτικότητας» και «οικονομικών ανισορροπιών».

Η S and P εκτιμά ότι η Ελλάδα επωφελείται του σχετικά υψηλού επιπέδου στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Ωστόσο, τα τρία συνεχόμενα έτη ύφεσης έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο το 2008 διαμορφωνόταν στα 30.000 δολάρια και σήμερα στα 26.700 δολάρια ετησίως. Θεωρεί πως η συνεχιζόμενη έντονη οικονομική συρρίκνωση θα επιφέρει επιπλέον μείωση και του πλούτου της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Ο οίκος πιστεύει πως η χώρα έχει ισχνές οικονομικές προοπτικές. Εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2012 και το 2013, με πιθανή συνολική πτώση του κατά περίπου 10-11% πλέον της συνολικής συρρίκνωσής του περίπου 15% από τα τέλη του 2008. Ο λόγος για την ύφεση αυτή είναι η μειούμενη εγχώρια ζήτηση που προκαλείται από την προσαρμογή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, από την αυξανόμενη ανεργία και από τους μειούμενους μισθούς, καθώς και από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Λόγω της οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η S and P θεωρεί πως η μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη πιθανότατα θα είναι σημαντικά υποτονική.

Επιπλέον, η σημαντική μείωση της πίστης προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνεται λόγω της έλλειψης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Αν δεν επιστρέψει η πίστη στην πραγματική οικονομία, τονίζει ο οίκος, οι προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχίσουν να είναι ζοφερές. Ως εκ τούτου, ο οίκος αναμένει μια περίοδο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και αποπληθωριστικών πιέσεων μετά το 2013.

Η βαθμολογία «8» σε ό,τι αφορά το ρίσκο του τραπεζικού κλάδου βασίζεται στην εκτίμηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει «υψηλό ρίσκο» στο θεσμικό της πλαίσιο, «ενδιάμεσο ρίσκο» στη δυναμική του ανταγωνισμού και «εξαιρετικά υψηλό ρίσκο» στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Η S and P χαρακτηρίζει αδύναμους τους κανονισμούς και την εποπτεία του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κύρια ρυθμιστική και εποπτική αρχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Η προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τη συνετή εποπτεία συνδυάζει μια φιλοσοφία συνετών αποδόσεων με μια πρακτική τακτικών επιτόπιων ερευνών. Το ρυθμιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει σταδιακά βελτιωθεί και η ελληνική νομοθεσία ενσωματώνει πλέον όλες τις συνιστώμενες οδηγίες της Ε.Ε., που αφορούν μεταξύ άλλων τα κριτήρια για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τα όρια της συγκέντρωσης του κλάδου και τις γενικές οδηγίες εποπτείας του.

Ωστόσο, ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί πως η ποιότητα των κανονισμών και η προληπτική εποπτεία στην Ελλάδα υστερεούν σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αν και το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει γίνει πιο εκσυχρονισμένο και οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν επεκταθεί σε νέους τομείς δραστηριότητας και στις διεθνείς αγορές, οι ελληνικές ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν την πρόκληση της διαχείρισης των μεταβαλλόμενων επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών καθώς και της εφαρμογής μιας πιο εκσυγχρονισμένης εποπτείας, σε μια περίοδο όπου το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδας επιδεινώνεται σημαντικά.
euro2day.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...