Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η ΔΡΑΣΗ για τον αγωγό ΤΑΡ: Ευκαιρία μείωσης του αδικαιολόγητα υψηλού κόστους του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων της Gazprom και του διευθύνοντος συμβούλου της OMV, προκύπτει ότι έχουμε τα πιο ακριβά τιμολόγια στην Ευρώπη των 27 στο φυσικό αέριο (30% πιο ακριβό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που γίνεται περίπου 40% ακριβότερο, εάν συνυπολογισθεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης).

Με δεδομένη τη θετική εξέλιξη της επιλογής του αγωγού ΤΑP από την κοινοπραξία Shah Deniz, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διευκρινισθεί κατά τη διαπραγμάτευση της τελικής συμφωνίας, αν μέσω αυτής, θα μειωθεί το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου που πληρώνουν η βιομηχανία και ο καταναλωτής στην Ελλάδα.

Αυτή η αδικαιολόγητα υψηλή τιμή υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και οδηγεί δεκάδες επιχειρήσεις, που υποφέρουν εξίσου από την έλλειψη ρευστότητας και την υψηλή φορολογία, σε κλείσιμο ή σε μεταφορά σε γειτονικές χώρες.

Χρειάζεται πιο συγκεκριμένα να γνωρίζουμε εάν η συμφωνία για τον νέο αγωγό εξασφαλίζει μέρος του αερίου και για τις ελληνικές ανάγκες ή εάν ο TAP θα διασχίζει το ελληνικό έδαφος αποκλειστικά ως αγωγός διέλευσης.

Στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητο να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της θεσμικής υποχρέωσης του ευρωπαϊκού οργάνου να διασφαλίζει τις συνθήκες του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...