Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πειραιώς: Κλείνει με υπερκάλυψη η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Κεφάλαια τα οποία υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ και μπορεί να φθάσουν έως και τα 1,28 δισ. ευρώ συγκεντρώνει από ιδιώτες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς υπερκαλύπτοντας το απαιτούμενο 10% προκειμένου η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, συνολικού ύψους 7,33 δισ. ευρώ, να θεωρείται επιτυχημένη καθώς διατηρείται ο ιδιωτικός χαρακτήρας της τράπεζας.

Η BCP κάλυψε, όπως δεσμεύτηκε, το σύνολό της ιδιωτικής τοποθέτησης, ύψους 400 εκατ. ευρώ, η Societe Generale έβαλε από την πλευρά της 170 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ ενώ ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ η συμμετοχή ξένων χαρτοφυλακίων.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για να μπουν στην αύξηση κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό, καθώς μόνο για το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης για αδιάθετες μετοχές, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συνολική προσφορά κεφαλαίων ύψους 1,7 δισ. ευρώ και τελικώς αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ.

Το τελικό ύψος της συμμετοχής τους θα κριθεί βέβαια από το βαθμό άσκησης δικαιωμάτων. Όπως γράφει το euro2day, οι συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συγκέντρωση 160 -170 εκατ. ευρώ μέσω της άσκησης δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Πειραιώς από τους ιδιώτες θα ανέλθουν στα 1,23 δισ. ευρώ πλησιάζοντας το 17% της ΑΜΚ. Δεν λείπουν βέβαια και εκτιμήσεις για συγκέντρωση ποσού 1,28 δισ. ευρώ από ιδιώτες κάτι που θα περιορίσει τα warrants στα επίπεδα των 5,5 μετοχών.

Η BCP όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης δεν δεσμεύεται να διατηρήσει τις μετοχές Πειραιώς που θα αποκτήσει καλύπτοντας με 400 εκατ. ευρώ την ιδιωτική τοποθέτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Πορτογάλοι προτίθενται να πουλήσουν τις μετοχές Πειραιώς που θα αποκτήσουν μετά την παρέλευση 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Πρόθεση που είχαν δημοσιοποιήσει στην ανακοίνωση την οποία είχαν εκδώσει στην Πορτογαλία για τη συμφωνία μεταβίβασης της Millennium στην Πειραιώς.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης των δικαιωμάτων, σήμερα το απόγευμα, με το κλείσιμο της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ολοκληρώνεται η τελευταία πράξη της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, εκ των οποίων οι τρεις (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς) κατάφεραν να καλύψουν το 10% με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ η Eurobank ανακεφαλαιοποιηθηκε πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...