Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων

Ψηφίστηκε στο σύνολό του, με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την "Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις".

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος του σχεδίου μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που υλοποιείται από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε ότι αποτελεί "ένα μίνι fast track για τις αδειοδοτήσεις στη χώρα μας".

Οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο κινούνται σε τρεις άξονες:

- Διαδικασίες αδειοδότησης τεχνικών επαγγελμάτων. Εκσυγχρονίζεται η ισχύουσα νομοθεσία, που βασίζεται σε ένα νόμο του 1934, με μια σειρά από τομές που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για κάθε επάγγελμα. Περιορίζεται ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών, ώστε το είδος και ο αριθμός τους να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις και απαιτήσεις όσον αφορά τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και τον τρόπο πιστοποίησής τους. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων φορέων επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται πιο απλές και διαφανείς.

- Αδειοδότηση για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων χαμηλής όχλησης. Δίνεται πλέον στα επιμελητήρια της χώρας η δυνατότητα σύστασης υπηρεσίας με τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας ως ένας ισοδύναμος μηχανισμός αδειοδότησης και ελέγχου, ενώ παράλληλα με μια σειρά ρυθμίσεων προστατεύεται η επιχειρηματικότητα σε περιβαλλοντικά θέματα και ζητήματα χωροταξίας-πολεοδομίας.

- Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων. Διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση, στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, ρυθμίζεται η άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων, διευκολύνεται η ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας για τις επιχειρήσεις από τη χρήση κοινών υποδομών.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σ. Ξυνίδης, "το νομοσχέδιο είναι μέρος της προσπάθειάς μας να μεταρρυθμίσουμε το κράτος. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη, μέσω του εκσυγχρονισμού ενός πεπαλαιωμένου νομοθετικού πλαισίου, που είχε αναφορές στη δεκαετία του ΄30".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...