Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Εκπτώσεις στην έκτακτη εισφορά, απόσυρση του τέλους ακινήτων, χαράτσια για τα «μπλοκάκια»

Δυο ανάσες, για µισθωτούς και ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και ένα χαράτσι για ελεύθερους επαγγελµατίες απέδωσε, σύµφωνα µε πληροφορίες, το λίφτινγκ του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος (και του εκτελεστικού του νόµου) που έγινε τις τελευταίες ηµέρες, υπό τον νέο υπουργό Οικονοµικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Τα καλά νέα είναι ότι διευρύνονται τα κλιµάκια εισοδήµατος,επί των οποίων θα επιβάλλεται ηεισφορά αλληλεγγύης, µε αποτέλεσµα το βάρος να µετριάζεται για ορισµένες κατηγορίες εισοδηµάτων, ενώ εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για επιβολή και νέου τέλους ακινήτων µέσωλογαριασµού της ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τη λεγόµενη εισφορά αλληλεγγύης αναφέρουν ότι το πρώτο κλιµάκιο που θα επιβαρυνθεί µε συντελεστή 1% θα αφορά εισοδήµατα 12.000 - 24.000 ευρώ αντί των 20.000 ευρώ που είχε αναφερθεί αρχικά, ενώ για το επόµενο κλιµάκιο, µε συντελεστή2%, υπήρχαν πληροφορίες ότι θαανέβαινε ώς τις 65.000 ευρώ, αντίτου αρχικού σχεδίου για 50.000 ευρώ.

Τα υψηλότερα εισοδήµατα θα επιβαρύνονται µε 3%. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται να ισχύσει ώς το 2015.

Σε αντιστάθµισµα τωνδυο αυτών υπαναχωρήσεων το οικονοµικό επιτελείο προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή ενός ελάχιστου φόρου επιτηδεύµατος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο φόρος αυτός θα είναι της τάξης των 300 ευρώ και θα συµψηφίζεται µε τον φόρο που επιβαρύνει τον κάθε ελεύθερο επαγγελµατία. Ετσι,πρακτικά, θα επιβαρύνει µόνο όσους δηλώνουνεισόδηµα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώκαι ίσως λίγο παραπάνω.

Επίσης, καταργείται το µπόνους των αποδείξεων το οποίο µπορούσαν να εξασφαλίσουν όσοι συγκέντρωναν αποδείξειςπου υπερέβαιναν το αφορολόγητοκαι έφτανανώς 15.000 ευρώ.

Τέλος, µέση λύση επελέγη τελικά σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρµανσης. Συγκεκριµένα, δεν θα εξισωθεί µεν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης,αλλά θα αυξηθεί από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο σε 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, κάτι που θα επιβαρύνει κατά 5 λεπτά το λίτρο του πετρελαίου.

Στο υπουργείο Οικονοµικών βρισκόταν χθες αντιπροσωπεία της τρόικας για να ελέγξει ότι το τελικό αποτέλεσµα είναι το ίδιο µε αυτό που είχε αρχικά υπολογισθεί, δηλαδή 28,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. για φέτος. Εκτός από τα παραπάνω µέτρα, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσµου προβλέπονται, µεταξύ άλλων, τα εξής:
  • n Μείωση του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας στις 200.000 ευρώ.
  • n Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%.
  • n Αύξηση των τεκµηρίων διαβίωσης. n Καθιέρωση τεκµηρίων επιτηδεύµατος για τουςελεύθερους επαγγελµατίες.
  • n Εκτακτη εισφορά σε πισίνες, αυτοκίνητα µεγάλου κυβισµού, ακίνητα µεγάλης αξίας και σκάφη.  ΠΗΓΗ : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...