Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

ΔΗ.ΣΥ Για τον προϋπολογισμό: Κυβέρνηση και τρόικα δεν αλλάζουν μυαλά

Από τον Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Αντί να κόψουν αποφασιστικά τις δαπάνες, κυβέρνηση και τρόικα, με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012, παραβιάζουν το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η Βουλή πριν από τρεις μόλις μήνες. Δεν αλλάζουν μυαλά. Ο σχεδιαζόμενος προϋπολογισμός εντείνει ακόμα περισσότερο την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και χτυπά τους κοινωνικά αδύνατους προς όφελος των φιλικών προς την κυβέρνηση συντεχνιακών ομάδων. Συγκεκριμένα:

· Οι στόχοι για το έλλειμμα αναθεωρούνται προς τα πάνω και γίνονται 8,5% και 6,8% του ΑΕΠ αντίστοιχα, έναντι 7,3% και 5,6% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο. Τι κάνει την τρόικα να πιστεύει ότι το επιπλέον χρέος που συσσωρεύεται από τα αυξημένα ελλείμματα μπορεί να εξυπηρετηθεί; Ποιός θα πληρώσει τα επιπλέον ελλείμματα, όταν ήδη οι στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποίησης αποδεικνύονται ανέφικτοι; Είναι η αναβολή για άλλον ένα χρόνο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και το πλήρες πάγωμα της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας που προκαλείται από την αβεβαιότητα της διατήρησης των ελλειμμάτων και την υπερφορολόγηση των ιδιωτών, επιλογή σωτηρίας της οικονομίας ή κάποιοι κερδίζουν απλώς χρόνο πριν μας εγκαταλείψουν;
· Η μειωμένη δημοσιονομική εξυγίανση που επιτυγχάνεται έχει αναλογία εσόδων-δαπανών 50-50% και για το 2012. Τα καθαρά έσοδα από την συρρικνούμενη οικονομία αυξάνονται κατά 2,6 δις (από τα 51,6 στα 54,2 δις), όσο ακριβώς είναι και η μείωση των πρωτογενών δαπανών. Η υπόσχεση του αρχικού προγράμματος για αναλογία 2/3 προς 1/3 στο βάρος που θα έφεραν δαπάνες και έσοδα διαψεύδεται για μια ακόμα φορά.
· Κοινωνικά η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρεί άθικτα τα χρήματα που δίνονται στις φιλικές της συντεχνίες, εις βάρος των κοινωνικά αδύνατων. Μειώνει το ΕΚΑΣ κατά 20%, από τα 890 στα 715 εκ ευρώ και διατηρεί άθικτη την επιδότηση από τους φορολογούμενους των υψηλών συντάξεων στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, στα 1,15 δις ευρώ. Έτσι αντιλαμβάνεται την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...