Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αγωνία των κυπριακών τραπεζών για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Τις τελικές αποφάσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους αναμένουν τα επιτελεία των κυπριακών τραπεζών.
Το «σφυροκόπημα» που δέχτηκαν σήμερα οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Popular Bank ήταν ισχυρό, αν και κάπως «ελαφρύτερο» σε σχέση με το σκηνικό ελεύθερης πτώσης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Στο ΧΑΚ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 8,01 %. Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου σημείωσε απώλειες 7,83%, της Marfin Popular Bank 9,80%, ενώ της Ελληνικής Τράπεζας έχασε 3,12% της αξίας της.
Το μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημίες για τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες, οι οποίες με «κούρεμα» της τάξης του 21% είχαν υπολογίζει ζημιές 344,8 εκατ. ευρώ, για το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Ωστόσο ένα κούρεμα 50% ή 60% δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση των ζημιών, καθώς δεν έχουν διασαφηνιστεί οι όροι του «κουρέματος» (ποια ομόλογα θα αφορά, με ποια λήξη, πως θα γίνει το «κούρεμα» κτλ). Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι ζημιές από το «κούρεμα», αλλά οι ανάγκες σε νέα κεφάλαια.
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...