Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Αντιπαράθεση στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη 2013»


Για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη 2013».

Οι δημοπρασίες αποτελούν μέτρο μεταβατικού χρακτήρα, προκειμένου οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ανταγωνιστές της ΔΕΗ, να αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνές πηγές παραγωγής ρεύματος, καθώς οι ίδιοι λειτουργούν αποκλειστικά μονάδες φυσικού αερίου και ανανεώσιμες πηγές.

«Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει με προσοχή και με σεβασμό στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες», τόνισε ο υφυπουργός. «Στο παρελθόν λάθη και παραλείψεις δημιούργησαν στρεβλώσεις και ζημίωσαν επενδυτές και καταναλωτές. Η υγιής αγορά είναι απαραίτητη συνθήκη για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαγεωργίου επιτέθηκε σε όσους αντιτίθενται στις αποκρατικοποιήσεις που θα αποφέρουν, όπως είπε, έσοδα, καλύτερες υπηρεσίες για τους καταναλωτές, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, κάνοντας λόγο για κατεστημένα συμφέροντα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και κατηγόρησε πολιτικές δυνάμεις που «στηρίζουν κάθε κίνηση με στόχο να ματαιωθούν αδειοδοτημένες επενδύσεις».

«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί εξέχον παράδειγμα της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στη διάρκεια των προηγούμενων δύο δεκαετιών» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. «Μια μεταρρύθμιση που έγινε σχεδόν στο πόδι, με μόνο σκοπό την τυπική εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μια μεταρρύθμιση μισή και προσχηματική, που εφαρμόστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη στοιχειώδεις κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Χωρίς να διασφαλιστούν συνθήκες που ευνοούν την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών και την ανάπτυξη υγιών πρωτοβουλιών.»

«Η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε, «έχει ανάγκη από μια αγορά η οποία θα επιτρέπει την πραγματική λειτουργία του ανταγωνισμού, θα προσελκύει σοβαρές επενδύσεις, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου, για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο στη εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Στα θέματα ενέργειας υπήρχε συνέπεια και συνέχεια μεταξύ όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, επεσήμανε ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων, από σήμερα, της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησε για ιστορική ευκαιρία ανάδειξης της Κύπρου σε γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Για ενδιαφέρον ενεργειακής συνεργασίας με τη χώρα μας έκανε λόγο ο σείχης Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θανί, πρώην υπουργός Εμπορίου και Ενέργειας του Κατάρ.

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων της χώρας πρέπει να αξιοποιηθούν με σοβαρότητα και χωρίς βιασύνες που μπορεί να υποκρύπτουν σκοπιμότητες, ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Τα ενεργειακά κοιτάσματα σε Κύπρο, Ισραήλ και, ελπίζουμε, στην Ελλάδα, πρόσθεσε, θα επτρέψουν να γίνει πράξη το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Ενώ για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είπε ότι χρειάζεται γενναιότητα και πλήρης εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Επεσήμανε δε την ανάγκη ελληνοποίησης της αξιοποίησης τόσο του ενεργειακού όσο και του ορυκτού πλούτου, με την εξασφάλιση μέγιστης συμμετοχής εταιρειών, επιστημόνων και εργαζομένων σε αυτήν.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ στο διάστημα 2013-2017, αλλά και στο πρόγραμμα απόσυρσης παλιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής παραγωγής της επιχείρησης Ι. Κοπανάκης. Ως το 2015 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία νέες μονάδες ισχύος 2500 μεγαβάτ, στις οποίες περιλαμβάνονται οι μονάδες φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (τον προσεχή Απρίλιο), τη Μεγαλόπολη (Απρίλιος 2014), η λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα για την οποία εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης καθώς και τα υδροηλεκτρικά Ιλαρίωνα (δεύτερο εξάμηνο 2013), Μεσοχώρας (2015) και Μετσοβίτικου (2016).

Παράλληλα, προγραμματίζεται η απόσυρση μονάδων ισχύος 2200 μεγαβάτ (Πτολεμαίδα 2,3 και 4, ΛΙΠΤΟΛ, Αλιβέρι 3 και 4, Κερατσίνι, Λαύριο 2 και 3), ενώ σειρά ακόμη μονάδων θα χρειαστούν περιβαλλοντική αναβάθμιση, προκειμένου να καλύπτουν τις νέες, αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές της ΕΕ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...