Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Δραματική πτώση στο Χρηματιστήριο

Τα περισσότερα λεφτά στις αγορές χάνονται, όταν δεν ξέρουμε πόσο κάνουν οι εταιρείες (σ.σ. τράπεζες, στην περίπτωσή μας).

Η κυπριακή τραγωδία -όπου ένα τραπεζικό σύστημα διαλύθηκε μέσα σε δ;yο σαββατοκύριακα- ήταν η αφορμή για μια κατάρρευση στο Xρηματιστήριο, ωστόσο η Αθήνα πέφτει περισσότερο, διότι η Τρόικα εμμένει παράλογα να γίνουν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών μέσα σε οκτώ εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), καθώς η  αξία των μετοχών τους είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από το καλοκαίρι, δίχως να έχει προκύψει τίποτα ουσιαστικό από την κυβέρνηση στο ενδιάμεσο διάστημα. Ο συνδυασμός των τριών αυτών παραμέτρων έφερε πανικό, με την πτώση να φθάνει πάνω από 5%.

Με άλλα λόγια, η πίεση από την Κύπρο είναι μετρήσιμη, αλλά αυτό που δεν είναι ορατό, είναι το πότε θα επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία, όταν η Τρόικα επιμένει στις κρατικοποιήσεις τραπεζών, εδώ και τώρα, μέσα στο Μάιο.                    

Η αγορά ξεκίνησε με πτώση πάνω από 2%, αλλά μετά το μεσημέρι οι πιέσεις εντάθηκαν, καθώς η λιανική των επενδυτών πανικοβλήθηκε, την ίδια ώρα που οι ξένοι άφηναν μετοχές του 25άρη να διαλύονται, είτε επρόκειτο για τίτλους του 25άρη, είτε για επιχειρήσεις που δέχονται πλήγματα από την Κύπρο, όπως την Jumbo λ.χ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884,94 μονάδες, χάνοντας 4,90% ή 45 μονάδες μέσα σε μια συνεδρίαση.

Η MIG έχασε 14,04%, η Jumbo 10,66%, o OTE 9,26% και η Τράπεζα Πειραιώς 8,62%. Βουτιά 6,62% για την Τέρνα Ενεργειακή, 2,44% για τον Τιτάνα. 

Στα 80 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές με πακέτα εννέα εκατ. ευρώ.       
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...