Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σε ποιους τομείς κυριαρχεί η ελληνική οικονομία σύμφωνα με το Βερολίνο

Τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η χώρα μας να θέσει τα θεμέλια για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση συζήτησε η Επιτροπή Οικονομίας και Τεχνολογίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα για μια σειρά συνομιλιών με κορυφαίους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Υπό την προεδρία του Μέλους της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag) και πρώην Ομοσπονδιακού υπουργού Μεταφορών, Κατασκευών και Αστικής Ανάπτυξης Βόλφγκανκ Τίφενζεε η Επιτροπή Οικονομίας και Τεχνολογίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη καθώς και με την «Τask Force» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον επικεφαλής της κύριο Χορστ Ράιχενμπαχ.

Μετά την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης της γερμανικής αντιπροσωπείας τα μέλη της Επιτροπής, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην οικία του πρέσβη της Γερμανίας αναφέρθηκαν στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και στους τομείς στους οποίους η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις όπως ο τουρισμός, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ιδίως ο τομέας της διαχείρισης και οργάνωσης εμπορευμάτων (logistics) καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και τη βόρειο Αφρική. 

Ο κ. Τίφενζεε επανέλαβε την εμπιστοσύνη της γερμανικής πλευράς στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε  πως η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο. Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό τα βασικότερα ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσει το οικονομικό επιτελείο με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές και το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντόπισαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας στην Ελλάδα δεν ήταν άλλο από αυτό της γραφειοκρατίας και υπογράμμισαν πως η χώρα μας πρέπει να απλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, ενώ υπογράμμισαν πως αντίθετα με τις προτάσεις της Κομισιόν οι ίδιοι τάσσονται υπέρ της περαιτέρω συμμετοχής των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας καθώς οι εν λόγω τράπεζες δεν έχουν πληγεί από την κρίση. 

Μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν επίσης και στην έκπληξή τους για το ότι ορισμένοι στην Ελλάδα κατηγορούν τη Γερμανία για την οικονομική κρίση τονίζοντας πως αν εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουμε τα προβλήματα της οικονομίας μας θα είναι πολύ δύσκολο να τα διορθώσουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...