Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Προβάδισμα» Alpha και Πειραιώς για απόκτηση των κυπριακών τραπεζών

Ισχυρό προβάδισμα εμφανίζουν οι προτάσεις της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ότι αφορά την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Αντίθετα, απομακρύνεται η λύση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η εμπλοκή του οποίου στη διαδικασία λειτουργούσε περισσότερο ως λύση ανάγκης σε περίπτωση μη εκδήλωσης ικανοποιητικού ενδιαφέροντος από τις συστημικές τράπεζες. Σημειώνεται ότι το ΤΤ έχει μέγεθος κατά πολύ μικρότερο του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών που θα μεταβιβαστεί (ύψους 25 δισ. ευρώ).

Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι το αν τελικά θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή –δηλαδή αν θα πουλήσουν οι κύπριοι- λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο. Στελέχη εγχωρίων τραπεζών εκτιμούν ότι όποια και αν είναι η λύση για την Κύπρο, τελικά η κυπριακή πλευρά θα προχωρήσει στην πώληση των τραπεζικών στοιχείων στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το υπερβολικά μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο.

Ωστόσο πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ήδη ορισμένα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, με πρώτη-πρώτη την Τράπεζα Κύπρου, έχουν δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα πώλησης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των τριών κυπριακών τραπεζών -Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική Τράπεζα- θα πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση της κυπριακής πλευράς.

kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...