Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Alpha Bank: Απειλή για τη λειτουργία του κράτους η πτώση στα έσοδα

Η πτωτική πορεία των δημοσίων εσόδων εξελίσσεται σε ολοένα και πιο σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία και τη γενικότερη λειτουργία του κράτους, σχολιάζει... στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενη στην πτώση των δημοσίων εσόδων σημειώνει ότι «το πρόβλημα αυτό επηρεάζει καθοριστικά την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και, ασφαλώς, την λειτουργία του κράτους και τη διατήρηση της δυνατότητας συνέχισης της προσφοράς των υπηρεσιών ασφάλειας, δικαιοσύνης, διοίκησης, υγείας και παιδείας, εκτεταμένων οικονομικών και κοινωνικών υποδομών, κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.».

«Και δεν θα ευθύνεται η Τρόικα» συνεχίσει η Alpha. «Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι αν επιβληθούν πράγματι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων (όχι μόνο των επίορκων αλλά και των κανονικών υπαλλήλων), ή αν κοπούν εκ νέου οι συντάξεις και οι παροχές υγείας (από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία έχουν πράγματι περιέλθει), ή αν ακόμη περιοριστεί περαιτέρω η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και αν δεν υπάρχουν χρήματα στο κράτος για την ανακατασκευή των δρόμων, κ.ο.κ., αυτό δεν θα είναι έργο καμιάς Τρόικας. Θα είναι απλώς το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης, και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητης, μείωσης των κρατικών εσόδων του κράτους».

«Ένα σημαντικό μέρος της πτώσης των ανωτέρω εσόδων οφείλεται στην πτώση των πρωτογενών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, στο βαθμό που αυτές οι δαπάνες δημιουργούν εισοδήματα που φορολογούνται. Η μείωση των κρατικών δαπανών σημαίνει μείωση εισοδημάτων και αντίστοιχων φόρων. Επίσης, η ύφεση και η πτώση των πωλήσεων επηρεάζει τις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους και ιδιαίτερα από τον ΦΠΑ και από τους Ειδικούς Φόρους καυσίμων, καπνού και άλλων.

Τέλος, η πτώση των κερδών συμβάλλει στην πτώση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως ήδη καταποντιστεί στα €1,7 δις. Ωστόσο, όλα τα ανωτέρω δεν δικαιολογούν τη μεγάλη πτώση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί το 2011-2012, διότι στην πραγματικότητα οι παράγοντες αυτοί είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση των στόχων. Για το λόγο αυτό και για να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα είχαν επιβληθεί νέοι φόροι, οι οποίοι το 2012 ανέρχονταν στα €11,0 δις, όπως προαναφέρθηκε.

Τα νέα φορολογικά μέτρα συμπεριελάμβαναν τη μείωση αφορολόγητου ορίου στα € 5.000, την έκτακτη εισφορά 1,0%-4,0% στο σύνολο των εισοδημάτων, τον αντικειμενικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, το φόρο επιτηδεύματος, τον ΕΕΤΗΔΕ, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, κ.ά.. Αυτοί οι νέοι φόροι πληρώθηκαν πράγματι από τους συνεπείς φορολογούμενους (με εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες για το διαθέσιμο εισόδημά τους), αλλά όχι και από τους αυξανόμενους συστηματικούς και νέους φοροφυγάδες. Γενικά, η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων το 2012 και στις αρχές του 2013 οφείλεται στην περαιτέρω έξαρση της φοροδιαφυγής στην περίοδο αυτή, την οποία έχει ήδη διαπιστώσει με τα αποτελέσματα των ελέγχων του το Υπ. Οικονομικών.

Η τεράστια φοροδιαφυγή αντικατοπτρίζεται, επίσης στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα από φορολογικές υποθέσεις και από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία προς το δημόσιο το 2012 και κατά τον Ιανουάριο του 2013.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, λοιπόν, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα είσπραξης των κρατικών εσόδων, φόρων και εισφορών. Στη σημερινή συγκυρία, όπου η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό, τυχόν μειώσεις εσόδων συνεπάγονται αναγκαστικά απολύσεις και μεγάλη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, και επίσης, δραστική μείωση των συντάξεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος και υπο-χρηματοδότηση των άλλων υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν».

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...