Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

“Εκδικητική και προκλητική η συμπεριφορά του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης προς χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις”

Δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εξαπέλυσε ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος σχετικά με το τεραστίας σημασίας ζήτημα της παροχής δικαιώματος ρύθμισης στα εγγυημένα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ Α’ και Β΄ Φάσης στα οποία εντάχθηκαν περίπου 60.000 επιχειρήσεις.

Ο πολύπειρος πολιτικός με δηλώσεις που κάνουν αίσθηση, υπογραμμίζει πως είναι πρωτοφανής ο εμπαιγμός χιλιάδων μικρομεσαίων, οι οποίοι σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και κάθετης πτώσης της αγοράς ζητούν το αυτονόητο από τις Τράπεζες, δηλαδή ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, έτσι ώστε να μειωθεί η εξαμηνιαία δόση τους και η απάντηση που παίρνουν είναι πως η Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ δεν το επιτρέπει.

Μάλιστα επισημαίνει πως η νέα ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει την ίδια τακτική που εφάρμοζε και η προηγούμενη ηγεσία υπό την κ. Λούκα Κατσέλη και σημειώνει πως: «Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που έχουν θέσει θεσμικοί, παραγωγικοί φορείς προς το Υπουργείο και εγώ προσωπικά στη βουλή σχετικά με το θέμα από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, όπως και η Λ. Κατσέλη έτσι και ο Μ. Χρυσοχοίδης επιδεικνύει μεγάλη κοινωνική αναισθησία και αδιαφορία σε ένα θέμα που καταστρέφει χιλιάδες συμπολίτες μας, των οποίων τα δάνεια καταγγέλλονται καθημερινά. Πως αλλιώς μπορώ να εκλάβω το ότι και οι δυο υπουργοί απαντούν με τον ίδιο τρόπο εδώ και οχτώ μήνες ότι δηλαδή το σκέπτονται και ότι θα ανακοινώσουν κάτι όταν θα είναι έτοιμοι; Στο μεταξύ όμως από το Μάιο μέχρι σήμερα οι καταγγελίες στα συγκεκριμένα δάνεια «πέφτουν βροχή» και από φορείς της αγοράς ακούγεται πως οι καταγγελίες δανείων στο ΤΕΜΠΜΕ υπερβαίνουν τις 2.000 πλέον!»

Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Αχαιός πολιτικός είναι ενδεικτικά: «Από προσωπική μου έρευνα σε Τράπεζες και κοινωνικούς εταίρους, έγινε εμφανές και αντιληπτό πως και οι δυο μεριές επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο τεράστιο αυτό ζήτημα και συμφωνούν πως αυτό πρέπει γίνει άμεσα προς την κατεύθυνση που επιζητούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιμελητήρια, όπως π.χ. το ΕΒΕΑ και η Ε.Σ.Ε.Ε. Η τελευταία μάλιστα από τον Οκτώβρη με συγκεκριμένη πρόταση, μεταξύ άλλων, ζητάει τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων αυτών με παράταση της διάρκειάς τους σε έξι χρόνια, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων ή την παροχή περιόδου χάριτος για τουλάχιστον δύο δόσεις».

Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης, Α' και Β' φάση του ΤΕΜΠΜΕ, βοήθησε σημαντικά τη ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς οι συνολικές εγκρίσεις ξεπέρασαν τις 60.000.

Ωστόσο στη μετά-μνημονίου εποχή, παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στην ομαλή αποπληρωμή όλων των δανείων και συνεπώς και αυτά τα δάνεια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ.

Και θέτει κρίσιμα ερωτήματα στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης: «Γιατί κ. Χρυσοχοϊδη δεν τακτοποιείτε αυτό το δίκαιο αίτημα εξήντα χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αποτελούν το πιο παραγωγικό και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας; Γιατί κ. Χρυσοχοϊδη δεν κάνετε κάτι άμεσα αναγκάζοντας ανθρώπους με οικογένειες να βγαίνουν ληξιπρόθεσμοι στις υποχρεώσεις τους, να καταγγέλλονται τα δάνεια τους και οι ίδιοι να εγγράφονται στον Τειρεσία, ενώ παράλληλα το ΤΕΜΠΜΕ ζημιώνεται, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι καταγγελμένες εγγυήσεις του;»

Και καταλήγει με νόημα: «Η αγορά βοά κ. Υπουργέ πως ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλέξανδρος Παπαρσένος επιθυμεί σφόδρα την καταβαράθρωση και εξευτελισμό του συγκεκριμένου προγράμματος, διότι δημιουργήθηκε από τη προηγούμενη διοίκηση στην οποία έχει κηρύξει προσωπική «τζιχάντ» . Η επιχειρηματική πιάτσα κ. Υπουργέ βλέπει πως οι Τράπεζες δεν είναι ενάντιες στην παροχή ρύθμισης και τα μοναδικά εμπόδια τα θέτει η Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ. Να σας θυμίσω κ. Υπουργέ πως επί διοίκησης του κ. Παπαρσένου από τα δύο προγράμματα του Μαΐου 2010 είχαν εξαιρεθεί οι 26.000 επιχειρήσεις της Α’ Φάσης του προγράμματος του 2009. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν δικαίωμα να αγοράσουν πρώτες ύλες, εμπορεύματα και να διευθετήσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις κ. Υπουργέ; Πρέπει να τιμωρούνται 60.000 μικρομεσαίοι και 250.000 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, για κάτι που φαίνεται ως προσωπικό γινάτι του ανθρώπου που τοποθετήθηκε για να τις στηρίζει;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...