Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

Υποψία για τραπεζικό σκάνδαλο μεγατόνων

Για υποψίες ευρείας χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τραπεζικούς ομίλους με διεθνή δραστηριότητα κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche. Αρμόδιες εποπτικές αρχές ερευνούν το θέμα.


Αρκετοί τραπεζικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται διεθνώς φέρονται να έχουν χειραγωγήσει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με σκοπό να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, που κάνει σήμερα στην διαδικτυακή της έκδοση τις σχετικές αποκαλύψεις, χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία πραγματοποιούν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι πληροφορίες. Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι τράπεζες φέρονται να πραγματοποιούσαν συναλλαγές με ξένα νομίσματα, με στόχο να επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


Ο Στέφαν Βολφ, χρηματιστηριακός αναλυτής στη Φρανκφούρτη για το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, εξηγεί πώς λειτουργεί και τι μπορεί να αποφέρει αυτή η δραστηριότητα. Όπως λέει, «το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει με μία υψηλή μόχλευση, καθώς η αγορά συναλλάγματος είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χρηματαγορών, με ημερήσιο τζίρο 5 τρις δολαρίων, στην οποία δεν πάει κανείς με μερικές εκατοντάδες ευρώ. Επομένως πρέπει να έχουν διοχετευθεί πολύ μεγάλα ποσά, ενώ το ίδιο υψηλά θα πρέπει να ήταν και τα στοιχήματα, με τα οποία δεν διογκώνεται μόνο το επενδυτικό πεδίο, αλλά επιτυγχάνεται και ένα τεράστιο κέρδος».

Εκτός από την ενδεχόμενη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, υπάρχει και η υποψία της παράνομης συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών, όπως επιβεβαίωσε στην SZ η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή, Bafin.

Πλήττονται ιδιώτες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις

Ο Στέφαν Βολφ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια δραστηριότητα των τραπεζών: «Αυτή η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε περίπτωση που ευσταθεί η κατηγορία, θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σχεδόν όλοι εξαρτώνται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από κάποιον που βάζει καύσιμα στο αυτοκίνητό του μέχρι τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Η ζημιά θα ήταν τεράστια αν επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες και εξίσου μεγάλο είναι το πλήγμα για το ίματζ των τραπεζών, οι οποίες δεν φεύγουν από τα πρωτοσέλιδα. Όλες αυτές οι ιστορίες απάτης συντηρούν τα αρνητικά σχόλια των μέσων για τις τράπεζες στην ημερήσια διάταξη».

Ήδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα της Deutsche Bank. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο και αρκέστηκε να τονίσει ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές. Για τη διερεύνηση ενημερώθηκε και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε ωστόσο να κάνει πει κάτι για το ζήτημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche, η έκταση του σκανδάλου -αν τελικά επιβεβαιωθεί- μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.


Πηγή: http://www.skai.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...