Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τα μεγάλα κόλπα των φοροφυγάδων!


«Πολύχρωμα άνθη φοροδιαφυγής» φύονται στο διάτρητο νομοθετικό πλαίσιο, τη διαφθορά και την έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης. Την ίδια ώρα, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί για πολλούς ένα από τα βασικά μέσα για να προσβάλουν ή να καθυστερήσουν την πληρωμή χρηματικών προστίμων και να αποφύγουν μέχρι νεοτέρας τις κυρώσεις για μη εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Συχνά το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς με τις θολές και διασταλτικές διατάξεις αλλά και με τις φωτογραφικές ρυθμίσεις επιτρέπει στους κάθε λογής επιτήδειους να ξεγλιστρήσουν από το δόκανο της Εφορίας και να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις των Αρχών.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα εξής:
Οι πάμπολλες εξαιρέσεις από το πόθεν έσχες, όπως η αγορά μετοχών, ομολόγων, η σύσταση εταιρειών και άλλες. Κάποιος με «μαύρο χρήμα» συστήνει εταιρεία ή αγοράζει μετοχές και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Άλλος, που αποκρύπτει εισοδήματα, αγοράζει περιουσιακά στοιχεία ή ιδρύει εταιρεία στο όνομα της συζύγου ή συγγενικού προσώπου και διασφαλίζει τη «φορολογική του ηρεμία».
Φορολογούμενοι με βεβαιωμένα χρέη στο Δημόσιο δεν πληρώνουν ποντάροντας στην αφασία και στην αποσάθρωση του μηχανισμού. ΄Η σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών με διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων που τα τελευταία χρόνια πέφτουν σαν βροχή.
Αλλωστε με τον περιορισμό των περιπτώσεων για την υποχρεωτική χρήση φορολογικής ενημερότητας στις συναλλαγές και να έχεις ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο δεν αντιμετωπίζεις κανένα πρόβλημα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Κι αυτό γιατί δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα και συνεπώς δεν ρωτάει κανείς αν έχεις χρέη στην Εφορία όταν αγοράζεις ακίνητο, αυτοκίνητο, σκάφος αναψυχής, ελικόπτερο, όταν λαμβάνεις δάνειο, όταν εκδίδεις οικοδομική άδεια, όταν συμμετέχεις ως μέλος σε κοινοπραξία ή ως εταίρος σε ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ.
Οι πειρασμοί
Ακόμα και σε βαριά αδικήματα φοροδιαφυγής, όπως η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, δίνεται συγχωροχάρτι με νυχτερινές τροπολογίες στη Βουλή που ουκ ολίγες φορές κατάθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Ενας άλλος μεγάλος «πειρασμός» για να αποκρύψει κάποιος εισοδήματα ή να κλέψει φόρους είναι οι ελάχιστες πιθανότητες να εντοπισθεί ή το γεγονός ότι με το «λάδωμα» πέφτεις πάντα στα μαλακά, καθώς μειώνεις τα πρόστιμα και μετριάζεις ή και εξαφανίζεις φορολογικές παρανομίες.
Ακόμα χειρότερα που έχει γίνει κοινή πεποίθηση η ατιμωρησία και η συγκάλυψη με την ανοχή ή τη συνδρομή και της πολιτικής εξουσίας. Δικαίως οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί κανείς μεγαλοφοροφυγάς ή λαθρέμπορας ποτέ μέχρι σήμερα δεν πλήρωσε ακόμα και με φυλακή για τα αδικήματά του όπως ορίζει ο νόμος. Πόσες υποθέσεις προκλητικής φοροδιαφυγής δεν έχουν χαθεί μέχρι σήμερα στη «μαύρη τρύπα»;
4 «ΤΡΙΚ» ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ  ΤΟ ΣΔΟΕΟικονομικοί μετανάστες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες εταιρειών και πλημμυρίζουν την αγορά με πλαστά τιμολόγια, νυχτερινά κέντρα και κλαμπ, δεν εκδίδουν αποδείξεις και εξαφανίζουν εισπράξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εν μια νυχτί, συνταξιούχοι αχυράνθρωποι, εταιρείες και συνεταιρισμοί με μαϊμού παραστατικά εισπράττουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ... Χαρακτηριστικά κόλπα φοροδιαφυγής όπως τα κατέγραψε το ΣΔΟΕ:
1. Εταιρεία έκανε έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ Ρόδου και δήλωσε ως βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων την παροχή κατασκευαστικών υπηρεσιών. Συγχρόνως έκανε επεκτάσεις σε διάφορες ΔΟΥ της επικράτειας με δραστηριότητες που δεν είχαν σχέση με την αρχική έναρξη, όπως ψητοπωλεία, οινομαγειρεία, ξύλινες κορνίζες κτλ. Με τη μέθοδο αυτή προμήθευσε με εικονικά και πλαστά τιμολόγια αξίας 973.000 ευρώ δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Μυκόνου. Εκτιμάται ότι η συνολική αξία των τιμολογίων που διακινήθηκαν ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ με πελάτες ξενοδοχειακές μονάδες, που τα χρησιμοποίησαν για να λάβουν κρατικές επιδοτήσεις για επενδύσεις και επιστροφή ΦΠΑ. Από τους ελέγχους δεν βρέθηκε καμία έδρα επιχείρησης.
2. Κύκλωμα στην Αττική πλημμύρισε την αγορά με χιλιάδες πλαστά και εικονικά τιμολόγια αξίας 13 εκατ. ευρώ με πελάτες 134 μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα είχε ως μοναδική εγκατάσταση γραφείο 25 τ.μ. και εμφανιζόταν μεταξύ άλλων να διενεργεί χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων, ξύλου, ηλεκτρολογικού υλικού, ειδών οικιακής χρήσης, σιδήρου, χάλυβα και οικοδομικών υλικών.
3. Κάτοικος Θεσσαλονίκης είχε «στήσει» στα ονόματα άλλων προσώπων (αχυράνθρωποι) 12 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία μελανιών για εκτυπωτές και αναλώσιμα υλικά ηλεκτρονικών υπολογιστών και φωτογραφικών ειδών και οι οποίες εξέδωσαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια αξίας 44 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, πρόκειται για μια νέα φάμπρικα διακίνησης μαύρου χρήματος. Στις συσταθείσες εταιρείες οι πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι ή διαχειριστές είναι «αχυράνθρωποι» ενός συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο παραμένει αφανές. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κυρίως συνταξιούχοι και παλιννοστούντες, οι οποίοι είναι «καθαροί» στις αρμόδιες ΔΟΥ και τον «Τειρεσία», ώστε να έχουν δυνατότητα έκδοσης μπλοκ επιταγών. Συνήθως αμείβονται μηνιαίως με ποσό από 1.500 έως 3.000 ευρώ αναλογικά με τον τζίρο της επιχείρησης.
4. Παράνομη είσπραξη αγροτικού ΦΠΑ ύψους 455 εκατ. ευρώ στην Κρήτη με εμπλεκόμενους αγροτικούς συνεταιρισμούς και φυσικά πρόσωπα. Για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ παρουσίαζαν εξωπραγματικό όγκο συναλλαγών με ανύπαρκτες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, πλαστογραφούσαν υπογραφές και εμφάνιζαν με ανύπαρκτα στοιχεία διακίνησης και μεταφοράς αγοραπωλησίες αγροτικών προϊόντων που δεν δικαιολογούνται από τον χρόνο παραγωγής τους και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...